Aşırı sıcaklar nedeniyle ortaya çıkan susuzluğun hayvanlarda et ve süt verimini azalttığı bildirildi. Su ihtiyacını tam olarak karşılayamayan hayvanlarda et ve süt verim oranının yaz aylarında yüzde 10 oranında düştüğü belirtildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Bülent Elitok, bütün hayvan türlerinin sıcaktan, insanlar kadar etkilendiğini ifade ederek, hayvanların sıcağa karşı daha az dayanıklı olduğunu kaydetti. Büyükbaş hayvanlar için kış mevsiminde ideal ısının 8, yaz mevsiminde ise 20-24 derece civarında olması gerektiğini hatırlatan Elitok, bunun üzerindeki ısıların hayvanları etkileyeceğini söyledi.
Hayvanların metabolizmalarının ısıya göre değişiklik gösterdiğini dile getiren Elitok, “Bu da onların su ihtiyaçlarını arttırır. Su ihtiyaçlarını karşılayamadıkları zaman ise çok ciddi problemler hatta ölümler gerçekleşir. Bir köpek eğer günün belli saatlerinde sıcak bir havada gölge sığınacak yer bulamazsa vücudunda sıvı kaybı olacaktır. Kaybettiği sıvıyı da alamadığı zaman kan yoğunlaşmasıyla yeterince sıvıyı karşılayamazsa ölüm gerçekleşir. Aynı durum bütün hayvanlar için geçerlidir” dedi.
Süt veren ineklerde,sütün büyük kesimin sudan oluşmasından dolayı su ihtiyacının karşılanmaması durumunda sütün veriminde azalmalar görüleceğini bildiren Doç. Dr. Bülent Elitok, “Sıcaklıkların artmasıyla küçükbaş ve büyükbaş hayvanların et ve süt veriminde yaklaşık yüzde 10 oranında azalmalar gerçekleşir” dedi
Özellikle yaban hayvanları ve sokak hayvanları için çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çeken Elitok, “Önemli olan bu. Sokak hayvanları konusunda belediyemizin çok önemli çalışmaları var. Belirli yerlere çeşmeler yapılmış durumda. Yaban hayvanları ile ilgili yine önemli çalışmalar söz konusu. Yapılmış bazı projeler Afyonkarahisar’da da uygulanabilir. Bu konuda belediyemize ve üniversitemize önemli işler düşüyor. Hayvanların suyu açma ihtimali olmadığı için sensörlü suluklar konulabilir. Bu sistemler çiftliklerde kullanılıyor. Bu projelerin hastanemiz ile belediyenin ortak çalışmaları devam ediyor” şeklinde konuştu.