Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı KurulduAfyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı Kuruldu

 

Kamuoyunca da bilindiği üzere Küresel ısınmanın insan hayatını tehdit edici etkisinin fark edilmesi ve çevreninin korunması amacıyla İlimiz, Ülkemiz ve tüm dünya atmosferine önemli etkileri olan, Zararlı Egzoz Emisyon Gazlarının azaltılması amacıyla çalışmalar yapılması bir zorunluluktur.

Sayıları sürekli artış gösteren motorlu taşıtlar, özellikle kent merkezlerinde hava kirliliğine neden olan önemli kaynaklardan biridir. Motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz emisyonlarının azaltılmasında egzoz gazı emisyon ölçümleri ve denetimleri büyük önem taşımaktadır.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 16 Ocak 2019 tarihli yazısında Araç muayene işlemleri sırasına araçlarda egzoz gazı emisyonu ölçümünün yaptırılmaması durumu; ağır kusurdan çıkartılarak hafif kusur olarak sayılacağı bildirilmiştir. Bu durum sebebiyle araç sahiplerinin mağduriyet yaşamamaları için basın bildirisi yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Trafikte hareket halinde olan araçlara yönelik egzoz emisyon yol kontrolleri kent merkezi ve diğer yerleşim birimlerimizde periyodik olarak yapılmaktadır. Yapılan yol kontrollerinde geçerli Egzoz Emisyon Ölçüm raporunun araçta bulunup bulunmadığı kontrol edilmektedir. Egzoz emisyon ölçümü yaptırmamış araç tespit edildiğinde; tutanak tutularak,

2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca

* Emisyon ölçümünü yaptırmadığı tespit edilen motorlu kara taşıt sahiplerine 2019 yılı için 1.546 TL,

* Yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan (tarafımızca yapılacak egzoz emisyon ölçümünde sınırların üzerinde emisyona sebep olan.) motorlu kara taşıt sahiplerine ise 3.093 TL idari para cezası Uygulanacaktır.

Bu doğrultuda Taşıt sahiplerinin mağdur olmamaları için (Taşıt muayenesi sırsında istenilmemiş bile olsa) egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırmaları ve kendilerine verilecek ölçüm sonuçlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Araç sahiplerimiz Trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliği ve etkilerinden, canlıları ve çevreyi korumak amacıyla egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla hazırlanan “EGZOZ GAZI EMİSYONU KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ” nin 6. Maddesi uyarınca, taşıtının egzoz gazı emisyon ölçümlerini

a) Hususi ve resmi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,

b) Diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir,

periyotları ile yaptırmak ve taşıtının egzoz gazı emisyonlarını yönetmelikte belirtilen sınır değerlere uygun olmasını sağlamakla yükümlüdür.

Motorlu Taşıt Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Raporu Bedeli, 2019 yılı için KDV dahil 65 TL (Altmış beş Türk Lirası) olarak belirlenmiştir.

İlimiz genelinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü elemanlarınca ve/veya kolluk kuvvetlerince motorlu taşıtlarında egzoz emisyon ölçümü konusunda denetimler gerçekleştirilmeye devam edecek olup vatandaşlarımızın herhangi cezai yaptırımla karşı karşıya kalmaması daha temiz bir çevrede yaşama hakkını kullanması için; Kamuoyuna duyurulur.