Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi Erol Özsoy, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Tasarısı’nın memurlardan kaçırılarak hazırlandığını belirtirken, hazırlanan tasarı ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi Erol Özsoy, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Tasarısı’nın memurlardan kaçırılarak hazırlandığını belirtirken, hazırlanan tasarı ile ucube bir yapının oluşturulduğunu söyledi.
Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi Erol Özsoy düzenlediği basın toplantısında 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Tasarısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. “SÜREÇ BAŞTAN SONA KANDIRMACA”
Tasarı ile ilgili olarak açıklama yapan Özsoy; “Milyonlarca kamu görevlisi ve emeklinin tam 16 aydan beri beklediği, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Tasarısı Bakanlar Kurulu’nda 3 ay bekletildikten sonra nihayet TBMM Başkanlığı’na gönderilmiştir. Ancak aylardır bekletilip, memurlardan köşe bucak kaçırılarak hazırlanan tasarı, memurlarımız adına büyük bir hayal kırıklığı olmuştur. Müzakerelerin hiçe sayıldığı, demokratik ilkelerin iğdiş edildiği, farklı görüşlere tahammül dahi edilmediği, toplu sözleşme sistemi adıyla ucube bir yapının oluşturulduğu bir sendika kanun tasarısı ile karşı karşıya kaldık. Meclis’e sevk edilen tasarının son haline bakıldığında, sürecin baştan sona kandırma ve oyalamadan ibaret olduğu ortaya çıkmaktadır” dedi. “SENDİKALAR ARASINDA AYRIM YAPILMIŞTIR”
Bu tasarı ile anayasa değişikliğinde, toplu sözleşme vaat edilerek, memurların umutlarının çalındığının belgelendiğini belirten Özsoy; “Bu tasarı ile vaatler fos çıkmış, verilen sözler yalan olmuş, maskeler düşmüş, ak denilen karaya dönmüştür. Taslak incelendiğinde sendikalar arasında Hükümet tarafından açık bir ayrım yapıldığı görülmektedir. Toplu sözleşmede sendikaların temsili noktasındaki adaletsizlik, her halde AKP’nin adalet anlayışından başka hiçbir şey değildir. Bu nasıl bir adalettir ki, taslakta Memur-Sen’in her 128 bin üyesi için bir temsilci, Türkiye Kamu Sen’in her 200 bin üyesi için bir temsilci, KESK’in 232 bin üyesi için bir temsilci düşmektedir. Buna göre genel toplu sözleşmede Memur-Sen 4 temsilci, Türkiye Kamu-Sen 2 temsilci, KESK ise 1 temsilci ile temsil edilecektir” açıklamasında bulundu. “BAKAN ÇELİK, KAMU ÇALIŞANLARINI OYALAMIŞTIR”
Bu durumda hükümet Memur-Sen’e toplu sözleşmeyi bağıtlama hakkı vermek için adalet mekanizmasını delik deşik etmiştir. Memur Sen toplu sözleşmeyi imzalamazsa Türkiye Kamu-Sen ve KESK Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna itiraz yetkisine sahip bulunmamaktadır. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e sunduğumuz, “iki konfederasyonun beraberce itiraz yetkisi olmalıdır” teklifimiz, Sayın Bakan tarafından uygun görülmesine rağmen, Kanun tasarısında yer almamıştır. Üçlü Danışma Kurulu toplantılarında konfederasyonların bütün görüşlerinin taslağa yansıyacağına ve kamu görevlilerinin toplu sözleşme hakkının gereğinin yapılacağına dair söz veren bakan, bırakın görüşlerimizi yansıtmayı, aylardır kamu çalışanlarını oyalamış; konfederasyonlara başka, Bakanlar Kurulu’na başka taslak verme durumuna gelmiştir” diye konuştu. “HÜKÜMET TİYATROSUNA FİGÜRAN ARIYOR”
“Anlaşılıyor ki hükümet, memurlarla toplu sözleşme yapmak istemiyor” diyerek hükümete yönelik eleştirilerini sürdüren Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İl Temsilcisi Erol Özsoy; “Hükümet toplu sözleşme masasında dikensiz gül bahçesi istiyor. Hükümet, kurduğu toplu sözleşme tiyatrosuna figüran oyuncu arıyor. Türkiye Kamu-Sen’in memurlarla ilgili hiçbir karanlık senaryoda yer almayacağını görenler, kendi anlayışlarına uygun sendikayı buldular; palazlandırdılar; şimdi de onlarla al takke ver külah toplu sözleşmecilik oynayacaklar. Bu tasarı ile toplu görüşmeden bile daha geride bir düzenleme getirilmek istenmektedir. 10 hizmet kolunda yetkili olsanız dahi; matematiksel olarak en çok üyeye sahip konfederasyon olamayabiliyorsunuz. Bu durumda tasarı size, toplu sözleşme masasında hiçbir söz hakkı vermiyor” dedi. “KAMU-SEN ASLA DALAVEREYE İZİN VERMEYECEK”
“Bu tasarı bir tek ilkeyle örtüşmektedir o da; AKP’nin sendikacılık ve yandaşlık ilkeleridir” diyerek sözlerine hükümeti eleştirerek devam eden Özsoy; “Böyle bir tasarının getireceği sisteme de memur sendikacılığı denemez. Bunun adı da olsa olsa AKP tipi sendikacılık olur. Bu dalavereye ne 2,5 milyon kamu görevlisi, ne de onların tek gerçek temsilcisi Türkiye Kamu-Sen asla izin vermeyecektir. Hükümetin bilmediği ya da dikkate almadığı husus şudur: sendikacılık, sadece masa başında yapılan görüşmelerle sınırlı bir faaliyet değildir. Masada kamu çalışanlarının pazarlanmasına diğer sendikaların, “İş buraya kadarmış ne yapalım” diyeceğini hiç kimse beklemesin. Esasen hakların savunulduğu yerler, sadece masalar değil alanlardır” ifadelerini kullanarak, eylemlerine devam edeceklerini sözlerine ekledi.