LOKMAN ÖZKUL'UN KALEMİNDEN...

SÜPER LİG SEZON DEĞERLENDİRMESİ

SÜPER LİG’DE PERDE KAPANDI







Süper lig 34.Hafta maçlarının ardından sona erdi ve futbol, milli maçlar haricinde uzun bir tatile girdi. Sezon Galatasaray’ın şampiyonluğu ile neticelenirken; Bursaspor, Erzurumspor ve Akhisarspor bir alt lige düştüler. Göztepe 85.dakikada gelen penaltı golü ile ligde kalmayı başardı. Penaltı haklıydı. Ankaragücü kardeş takımı için çatır çatır oynuyordu nerdeyse berabere kalarak, Bursaspor’u ligde tutacaktı. Olmadı mı olmuyor işte, Malatyaspor ve Kayserispor’a oynadıkları oyunlar yakışmadı. Siz rakibinizin durumuna bakmayacaksınız diğer camiaların vebali var, eğer normal zamanda oynansaydı bu maçlar böyle sonuçlar mı çıkardı. Malatyaspor bir anda 2-0 geriye düşmüş ve çok basit bir kırmızı kartla 10 kişi kalmış , Kayserispor Erzurumspor’a çok çabuk teslim olmuş yani bu sonuçlar karşısında kafamda deli sorular.. Hiçbir camianın karşısında değiliz lakin hak yerini bulsun, biri kayırıldığı için diğerleri yanmasınlar. Sonuçta çok büyük kul hakları var, bu vebali kimse ödeyemez. Malum olduğumuz takımların bu yüzden birbirlerine hasımlıkları devam ediyor.







Galatasaray yedekleri ile çıktığı karşılaşmada, 2-0 önde olduğu maçı 4-3 kaybetti. Rybalka ve Muhammed Demir müthiş top oynadılar. Başakşehir isteksiz çıktığı maçta, Alanyaspor ile 1-1 berabere kaldı. Beşiktaş, Güven’in hat trick ve müthiş performansı ile Kasımpaşa’yı 3-2 mağlup ederek ligi 3. bitirdi olası bir mağlubiyet halinde Trabzonspor üçüncülüğe yerleşecekti. Trabzonspor’da arası iyi olmadığı Rizespor’u 3-2 mağlup ederek sezonu kapattı. Fenerbahçe kabus gibi geçen sezon sonucunda, Antalyaspor’u da 3-1 mağlup ederek ligi 6.sırada tamamladı.





Sezonu değerlendirirsek; bu sene VAR sistemi ile çok değişik bir sezon oldu. Umutluyduk, bu sistem ile adaletsizliklerin önüne geçileceğini düşünüyorduk lakin yanılmışız. VAR a rağmen minareyi çalanlar kılıfını uydurdular. Bu kadar adaletsiz bir sezon 3.dünya ülkelerinde bile geçmemiştir herhalde.



Sezonu Başakşehir uzun süre zirvede götürdü. Puan farkını 8’e kadar çıkardı lakin her zaman ki hastalığı nüksetti ve son haftalarda bıraktı, önceki iki sezon da yapmıştı aynısını. Kaybetmeyeceği takımlara evinde maç verdi, çok kolay puan kayıpları yaşadı vs.vs.. Bundan sonraki sezonlar Başakşehir’i şampiyonluğa aday takımlar arasında saymayacağım. Zaten bizim takımımız Afyonspor’a da, Eskişehirspor’un genç bir oyuncusunu göstermelik alıp transfer tahtasını açtırarak kötülük etti. Oyunuyla sempati duyduğum takıma şimdi antipati duyuyorum. Galatasaray, Başakşehir’in bu yarışı sonradan bırakma alışkanlığını bildiğinden dolayı yarıştan kopmadı ve ligi 1. tamamladı.



Beşiktaş sezona iyi başlayamadı, Talisca ve diğer transfer olan oyuncularını çok aradı ve boşluğunu dolduramadı. Şenol Güneş’in kafa karışıklığı da performansı olumsuz etkiledi. İkinci yarının ortalarında açıldı, şampiyon olabilir miyim düşüncesi hakim oldu lakin geç kalınmıştı, atı alan Üsküdar’ı geçmişti.



Fenerbahçeliler uzun süre hatırlamak istemeyecekleri bir sezonu yaşadılar. Tarihinde ilk defa küme düşme korkusu yaşadılar. Ersun Yanal’la biraz toparlandılar ve ligi bitirebilecekleri bu sezon için en iyi yer olan 6.lıkla tamamladılar.







Trabzonspor flaş bir sezon yaşadı. Bu sezonun en karlısıydı. Şu açıdan diyorum; takıma en çok genç oyuncu kazandıran takımdı. Kaleci Uğurcan, Hüseyin, Abdülkadir Parmak, Abdülkadir Ömür , Yusuf Yazıcı ilk 11’in gediklileri oldu. Yusuf zaten oynuyordu lakin Ünal hoca diğer gençleri de sürekli 11’e monte etti. Ünal hocayı da tebrik ediyoruz. Trabzonpor genç akımını devam ettirir ve öz değerlerine dönerse gelecek onlarındır. Başkan Ahmet Ağaoğlu’nu da ‘Allah bize bir haram puan bile nasip etmesin’ sözlerinden dolayı tekrar tebrik ediyorum. Haram puanların kolay kolay sindirildiği bu sezonda ve iftihar edildiği zamanda, bu söylemlere daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Bazıları için iftihar vakti bizler için koca bir utanç vesilesi.

Malatyaspor, Antalyaspor, Kasımpaşa, Sivasspor ve Konyaspor sezon içinde durumu idare ettiler ve ligi kendileri için iyi sıralarda tamamladılar. Alanyaspor Sergen Yalçın’la toparlanıp onlar da orta sıralarda tamamladılar ligi. Ankaragücü ilk yarı sonu itibariyle düşecek denirken , ikinci yarı yaptıkları nokta transferler ile iyi toparladılar ve kabus görmediler. Rizespor da aynı durumdaydı, onlar da Okan Buruk’la iyi toparladılar ve ikinci yarının flaş takımlarından oldular. Hikmet Karaman, Kayserispor’la iyi bir çıkış yakaladı. Göztepe, Tamer Tuna ile durumu kurtardı. Zaten geçen sezon sonu göndermeleri çok büyük hataydı, bu macerayı düşmeden son anda tamamladılar. Takımların şu sık sık hoca değişikliği alışkanlıklarından vazgeçmeleri lazım. Bir de yabancı hoca hayranlığı bırakılsın. Yerliler daha iyi yapıyor, yabancılar zaman kaybı. Yabancı ouyuncu da iş yapacaklar gelsin öyle abur cubur önüne gelen alınmasın, sayısının da kısıtlanması gerekir. Bazı takımlar 11 yabancı ile sahaya çıkıyor, bir Türk vatandaşı olarak utanıyorum.







Bursaspor, Erzurumspor ve Akhisarspor’a da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

 

SEZONUN ‘EN’LERİ



Sezonun En Değerli Oyuncusu: Edin Visca (Başakşehir)

 



Sezonun Gol Kralı: Diagne (Galatasaray)





Sezonun En iyi Genç Oyuncusu: Abdülkadir Ömür (Trabzonspor)

 

SEZONUN ALTIN KARMASI



Kaleci: Mert Günok (Başakşehir)





Savunma: Gökhan Gönül (Beşiktaş) Luyindama (Galatasaray) Vida (Beşiktaş) Hasan Ali (Fenerbahçe)





Orta saha: Visca (Başakşehir) Yusuf Yazıcı (Trabzonspor) Emre Belözoğlu (Başakşehir) Feghouli (Galatasaray)





Forvet: Burak Yılmaz (Beşiktaş) Diagne (Galatasaray)

 

SEZONUN GÜMÜŞ KARMASI



Kaleci: Muslera (Galatasaray)





Savunma: Skubiç (Konyaspor) Wellinton (Alanyaspor) Skrtel (FB) Caner Erkin (Beşiktaş)





Orta saha: Onyekuru (Galatasaray) Adem Ljajiç (Beşiktaş) Abdülkadir Ömür (Trabzonspor) Valbuena (Fenerbahçe)





Forvet: Vedat Muriç (Rizespor) Nwakaeme (Trabzonspor)



 

SEZONUN EN DEĞERLİ TEKNİK DİREKTÖRÜ:



ÜNAL KARAMAN (Gençlere yaptığı yatırımla)

 

SEZONUN EN İYİ HAKEMİ:



Fırat AYDINUS

 

SEZONUN GOLÜ:



Harun Alpsoy (Antalyaspor)

 

Sezonun En Güzel Kurtarışı:



Muslera (GS-Antalyaspor maçındaki kurtarışı)

 





Lokman ÖZKUL

[email protected]

Spor Yazarı ve Yorumcu