SÜPER LİG 29.HAFTA DEĞERLENDİRMESİ

ZİRVE ALEV ALEV!..

 

HAFTANIN TAKIMI: ALANYASPOR



Süper Ligin 29.Haftası bu defa da çok ilginç, çarpıcı ve çekişmeli maçlara sahne oldu. Galatasaray tartışmalı kararların çok olduğu 90 dakikada Kayserispor’u rakibinin dwe eksik kalması ile 3-1 mağlup etti. Bu maçta proje! hakemi Arda Kardeşler maçın önüne geçti. Fenerbahçe, Alanyaspore karşısında hiçibir varlık göstertemedi v e 1-0 mağlup oldu, bu maçta da tercihleri ile Ersun Yanal hedef noktasıydı. Başakşehir ben şampiyon olmak istemiyorum der gibi maçlar çıkarıyor, bu defa da Rizespor’a kendi evinde takıldı ve uzatmalarda beraberliği kurtardı. Beşiktaş, Sivaspor’u zorlandığı maçta 2-1 mağlup etti ve şampiyonluk yarışına ortak oldu. Trabzonspor, güzel bir oyunla ve Nwakaeme ile Malatyaspor’u 2-1 mağlup etti. Ayrıntılara geçelim:



GALATASARAY-KAYSERİSPOR: Galatasaray, Süper Lig'in 29. haftasında Kaysersipor'u 3-1 yendi ve Başakşehir'i takibini sürdürdü. Maça mutlak galibiyet parolasıyla giren Galatasaray, ilk tehlikeyi Feghouli'yle buldu fakat defans isin vermedi. 15. dakikada konuk ekip, Ndiaye'nin büyük hatasında öne geçti. Hızlı gelişen Kayserispor atağında, Chery ile hareketlenen Ndiaye, rakibinden önce topa müdahale etmesine rağmen dengesini kaybetti ve tehlikeyi uzaklaştıramadı, Chery, daha uygun durumdaki Kravets'i gördü, bu oyuncunun yaptığı vuruşla takımını öne geçirdi. Bu gole Galatasaray'ın cevabı çok çabuk oldu. Fernando'nun ceza sahası dışından sert şutunda kaleci Lung topu sektirdi, Diagne, altıpasta topu ağlara gönderi ve skoru eşitledi 1-1. Bu pozisyondan sonra kırılma noktası yaşandı, Emre Akbaba, Kayserispor’lu rakbine resmen! Uçan tekme attı ve gözünün önündeki harekete proje hakemi Arda Kardeşler kırmöızı kart çıkaramadı, bir defa değişl on defa kırmızı kart olacak hareketi sarı ile geçiştirmek futbola da hakemliğe de ihaettir. O uçan tekme raqkbin boynuna gelseysdi ne olurdu hiç düşündünüz mü, Allah muhafaza boynu bile kırılabilirdi. Herşeyden önce futbolcu sağlığı. Arda Kardeşler de düdüğü asması gerekiyor, bu adam art niyetli hakerm filan değil. Bana göre maçta burada bitti. Çünkü hakem niyetini göstermişti. Golden ve bu pozisyondan sonra Galatasaray'ın baskısını artırması bekleniyordu ama konuk takım ilk yarının kalan bölümünde 3 net fırsatı kullanamadı. Bu pozisyonlardan sonra gol için bastıran Galatasaray, Akhisarspor’dan sicili bozuk Lopes’in çok gereksiz bir hareketi ile penaltı kazandı. Bir de sarı kartı olan Lopes'i ikinci sarı karttan oyun dışında kaldı. Penaltıyı kullanan Diagne, sert bir vuruşla topu kaleci Lung'un solundan ağlara yolladı. 45+4. dakikada Galatasaray bir gol daha buldu. Mariano'nun sağdan sol bek Nagatomo kafayla topu ağlara gönderdi 3-1. 2. yarıda Galatasaray, Ndiaye ile çok önemli bir fırsatı kullanamazken konuk Kayserispor'un da bir topu direkten döndü. Bir de yüzde yüz penaltısı verilmedi. Oyunun geri kalan bölümünü rölantide götüren Galatasaray maçı 3-1 kazandı ve puanını 59'a çıkarıp Başakşehir'i takibini sürdürdü. Bu maçın tek yıldızı! vardı o da hakem Arda Kardeşler.

 

BAŞAKŞEHİRSPOR-RİZESPOR: Lider, Sahasında Rizespor'la 1-1 berabere kaldı ve şampiyonluk hedefinde kritik haftada 2 puan bırakmış oldu. Karşılaşmaya hızlı başlayan taraf Rizespor olurken, konuk ekip henüz 1. dakikada Vedat Muriç ile gole yaklaştı. Baskılı oyununu sürdüren Rizespor, Saadane ve Boldrin ile de gol şansı yakaladı ancak kaleye isabet sağlayamadı. İlk yarının ortalarından itibaren oyun üstünlüğünü eline alan Başakşehir en net fırsatı 37. dakikada üretti. İrfan Can'ın ara pasında, Visca'nın bekletmeden gönderdiği şutunda kaleci Gökhan gole izin vermedi. İlk yarıda her iki takımda skoru değiştirmeyi başaramadı ve devreye 0-0'lık eşitlikle girildi. İkinci yarıya Başakşehir daha kontrollü başlarken Rizespor kaptığı toplarla hızlı çıkarak etkili olmaya çalıştı. Karşılaşmanın 62. dakikasında Rizespor golcüsü Vedat Muriç ile golü de buldu. Golden sonra Rizespor ceza sahasında büyük bir baskı kuran Başakşehir 90+6'da penaltı atışı kazandı. Ceza sahası içerisinde yerde kalan Mahmut Pekdemir'in pozisyonunu VAR'a da giderek tekrar izleyen hakem Hüseyin Göçek beyaz noktayı gösterdi. Penaltıda topun başına geçen Visca panenka golünü attı ve skoru 1-1'e getirdi. Kalan dakikalarda skor değişmedi ve kritik karşılaşmada puanlar paylaşıldı. Bu sonuçla Başakşehir puanını 62'e yükseltirken, en yakın takipçisi Galatasaray'la puan farkı 3'e düştü.



ALANYASPOR-FENERBAHÇE: Fenerbahçe, Alanyaspor deplasmanında varlık gösteremedi ve sahadan 1-0 yenik ayrıldı. 3 hafta sonra yenilen sarı lacivertliler, 33 puanda kaldı ve tehlike bölgesinden uzaklaşamadı. Karşılaşmaya ev sahibi Alanyaspor önde baskıyla başladı ve hızlı çıkışlarla Fenerbahçe kalesinde tehlikeler yarattı. Cisse'nin röveşatasına Harun son anda müdahale ederken, ilk yarının en net fırsatında Villafanez'in vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Harun Tekin'i geçti. Kale önünde Mehmet Topal topu uzaklaştırarak golü önledi. Fenerbahçe ise karşılaşmanın ilk yarısında önemli bir pozisyon yakalayamadı. 2. yarıya Fenerbahçe, Valbuena'nın net fırsatıyla başladı. Ancak Fransız oyuncu bunu değerlendiremedi. 57. dakikada ise ev sahibinin golü geldi. Seri paslaşmalar sonunda Djalma'nın ortasında Sadık-Harun topa birlikte çıkarak sektirdi, Vlallfanez'in çevirdiği topu Efecan kafayla ağlara gönderdi 1-0. Golden sonra da pozisyon yakalamaya devam eden Alanya'ya direnen isim kaleci Harun Tekin oldu. Çok net pozisyonlarda turuncu yeşillilere izin vermeyen başarılı kaleci farkın açılmasını önledi. Fenerbahçe de Frey ile bir pozisyon yakaladı ama onlar da gol bulamadı. Mücadele de 1-0 Alanyaspor'un üstünlüğüyle sona erdi. Ersun Yanal oyuncu tercihleri ile sarı lacililere saç baş yoldurudu. Haftalardır dökülen Tolgay hala 11 de oynuyorsa, Jailson, Zajc yer bulamıyorsa Ersun Yanal’ın da hocalığı tartışılır. Sadık tamam hata yaptı ama böyle yürekten oynayan bir oyuncu ilk 11 oyuncusudur. Ersun’un Tolgay ısrarını kimse çözemedi, vardır bir bildiği de demeyeceğiz. Alın size Ozan Tuıfan gtakır taskır toğp oynuyor. Sana da yazıklar olsun Aykut Kocaman, en iyi zamanında Ozan”ı küstürdün. Bakalım bu hafta yine Fatih abine kıyak geçecek misin, merakla bekliyorum.



SİVASSPOR-BEŞİKTAŞ: Haftanın kapanış mücadelesinde Beşiktaş deplasmanda Sivasspor'u 2-1 mağlup etti ve zirve takibini sürdürdü. Karşılaşmaya Beşiktaş etkili başlarken 23. dakikada siyah beyazlıların atağında Burak Yılmaz, Bjarsmyr ile girdiği ikili mücadelede ceza sahası içinde yerde kaldığı pozisyonda penaltı itirazlarında bulundu. Maçın hakemi Mete Kalkavan ise devam kararı verdi ki karar doğruydu. Beşiktaş bu pozisyonun devamında kullandığı köşe vuruşunda Mirin ile gole çok yaklaşırken Fransız oyuncunun vuruşunda, kaleci Tolgahan gole izin vermedi. Siyah beyazlılar aradığı golü Vida ile buldu. Ljajic'in kullandığı köşe vuruşunda Mirin'in şutu direkten geri dönerken Vida önünde kalan topu ağlarla buluşturdu ve takımını 1-0 öne geçerdi. Sivasspor , Hakan Arslan ile gole yaklaştı fakat top auta çıktı. İlk yarının sonlarında Rybalka, Vida ile girdiği ikili mücadelede ceza sahası içinde yerde kalırken Sivassporlu oyuncular bu pozisyonda maçın hakemine penaltı itirazlarında bulundu ancak Mete Kalkavan'ın kararı devam oldu. Penaltı kararı çıkması gerekiyordu net fauldü. Alın size kritik bir hata daha. Ev sahibi ekip son dakikada yakaladığı kontratakta Diabate ile beraberlik golünü buldu. 1-1! Mücadelenin ikinci yarısı ilk yarıya oranla daha sakin geçerken iki takım da rakip kalede etkili pozisyonlar yakaladı. Beşiktaş özellikle Burak Yılmaz ile Sivas kalesinde gole yaklaşırken Sivasspor da Diabate ile etkili oldu. Beşiktaş bir kez daha Burak Yılmaz ile gole yaklaşırken, vuruşunda Tolgahan kalesini gole kapattı. Maçta son sözü 88. dakikada Burak Yılmaz söylerken golcü oyuncu kullandığı duran topta fileleri güzel bir vuruşla havalandırdı ve siyah beyazlıların Sivas deplasmanından üç puanla dönmesini sağladı.

 

TRABZONSPOR-MALATYASPOR: Trabzonspor, sahasında Malatyaspor'u 2-1 mağlup etti. Maça etkili başlayan taraf Trabzonspor olsa da golü bulan taraf Malatyaspor oldu. Pereira'nın ortasında kafayı vuran Ömer Şişmanoğlu, konuk ekibi deplasmanda 1-0 öne geçirdi. Trabzonspor'un aradığı gol ise 31. dakikada Nwakaeme'den geldi. Devreye 1-1'lik eşitlikle giren Trabzonspor, ikinci yarıya da hızlı başladı. Bu arada Malatyaspor'da, Mustafa Akbaş ikinci sarı kartı görünce konuk ekip kalan dakikaları 10 kişi oynadı. Karadeniz Fırtınası'nın aradığı galibiyet golü ise Rodallega'dan geldi. Maçın yıldızı Nwakaeme'nin harika ortasına aynı güzellikte kafayı vuran Kolombiyalı yıldız, Trabzonspor'a galibiyeti getirdi 2-1.

 

SÜPER LİGDE DİĞER SONUÇLAR:

Kasımpaşa - Bursaspor: 1-1

Akhisarspor - Antalyaspor: 1-2

Göztepe - Erzurumspor: 0-1

Ankaragücü - Konyaspor: 0-0

 

HAFTANIN OYUNCUSU:



NWAKAEME (Trabzonspor)

 

HAFTANIN ONBİRİ:

 

Kaleci: Uğurcan (Trabzonspor)

 



Savunma: Mariano (GS) Vida (Beşiktaş) Wellington (Alanyaspor) Nsakala (Alanyaspor)



Orta Saha: Efecan (Alanyaspor) Fernando (Galatasaray) Yusuf Yazıcı (Trabzonspor) Nwakaeme (Trabzonspor)



Forvet: Vedat Muriç (Rizespor) Burak Yılmaz (Beşiktaş)



HAFTANIN HAKEMİ: Zorbay Küçük (Trabzonspor-Malatyaspor maçı yönetimiyle)



HAFTANIN TEKNİK DİREKTÖRÜ: Sergen YALÇIN (Alanyaspor)



HAFTANIN GOLÜ: Burak YILMAZ (Sivasspor’a attığı frikik golü)

 

 

HAZIRLAYAN: LOKMAN ÖZKUL

[email protected]

Spor Yazarı ve Yorumcu