Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Muharrem ayının 10'üncü gününe rastlayan Aşure gününde Mevlana'nın torunu Sultan Divani Hazretleri'nin anılması amacıyla hazırlanan Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure günü ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Muharrem ayının 10’üncü gününe rastlayan Aşure gününde Mevlana’nın torunu Sultan Divani Hazretleri’nin anılması amacıyla hazırlanan Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure günü etkinlikleri bu hafta başladı. Bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilecek olan etkinliklerde, Atatürk Kapalı Spor Salonunda, Sultan Divani Anma Etkinlikleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunun sema gösterisi, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Anma programına Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, İl Jandarma Komutanı Jan. Alb. Okçin Akşit, İl Müdürleri, iş adamları ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Burhanettin Çoban’nın ardından konuşan Vali Balkanlıoğlu;’’Afyonkarahisar Konya’dan sonra en büyük Mevlevi merkezidir. Evliya Çelebi yıllar önce Afyonkarahisar’ı gezmiş olup, bu geziyle ilgili görüşleri hala bizlerde mevcuttur. Yüzlerce sene öncesi bu konudaki not şöyle ‘Afyonkarahisar’a geldim, burada yaşayan ve toprak altındaki insanlar şanslı durumdadır. Afyonkarahisar’da birçok toprak altında evliyalar var. Afyonkarahisar’a gelen kişilerin kalp gözü açılır’’demiş. Bu yazılar beni de etkiledi ve doğruluk payı var. Çünkü Mevlana’nın 7. kuşak torunu Sultan Divani Hazretleri bulunduğu yere ışık saçan, kalp gözü açık büyük bir evliya, ayrıca o zamandan bu zamana gelen ve halen Belediyemiz tarafından yaşatılan şifalı aşure geleneği devam ediyor. Kırk kazanda, kırk hafızdan, kırk hatimli ve hafızlar tarafından karışımı yapılan aşure 40 bin kasede dağıtılıyor. Şifası o günlerden beri bilindiği için Ermeniler bile sıraya girerek bu aşureden yemişlerdir. Birçoğunun da hidayetine vesile olmuş. Bu nedenle Belediye Başkanımızın bu geleneği devam ettirmesinden dolayı kendisini kutluyorum.
Ayrıca içerisinde bulunduğumuz Muharrem ayı İslam tarihi açısından önemli bir aydır. Kerbela hadisesi yaşandığı, o günlerden bu güne kadar aramıza nifak tohumları atılmakta, bunların sonuçları da bizleri derinden üzmektedir. Cenabı Allahtan niyaz ediyorum ki bu tür olaylar artık yaşanmasın. Ancak her şeyden de ibret almak lazım. Afyonkarahisar’a yakışan bu tür etkinlikleri gerçekleştiren ve görev alan herkese teşekkür ediyor, Sultan Divani Hazretlerini rahmetle anıyorum’’ dedi. Konuşmaların ardından devam eden programda dünya 6.sı, Türkiye 1.si Hafız Ahmet Yüksel tarafından Kur’an Tilaveti yapıldı. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunun sema gösterisi ile program sona erdi.