Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt’un yaklaşık 11 aydır yakından takip ettiği Şuhutlu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezi dualarla açıldı.
 

Açılış ilk olarak Şuhut Belediyesi Düğün Salonunda düzenlenen potokol konuşmaları ve yemek ikramı ile başladı.Açılış törenine Şehit aileleri,gaziler ve aileleri,Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt,Şuhut Kaymakamı Lokman Düzgün,Türkiye Gaziler Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve İdari Amiri Emekli Astsubay Cemil Yaralı,Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı,Cumhuriyet Savcısı Burak Dağlı,Şuhutlu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezi Küratörü Murat Akarçay,İlçe Müftüsü Fatih Aytekin,Uşak İl Müftüsü Kazım Güzel,Şuhut Jandarma Komutanı Üsteğmen Hasan Yassıkaya,Şuhut Emniyet Müdür V. Onur Bayram,İlçe Sağlık Müdürü Dr.Mehmet Ali Özdemir Şuhut Gaziler Derneği Başkanı Eftar Aslan, Ak Parti Şuhut İlçe Başkanı Ali Diren, AK Parti Şuhut İlçe Gençlik Kolları Başkanı Batuhan Kebeli,İl genel Meclisi Üyeleri Umut Eroğlu Güktekin Özdemir ve Ali ALTAN,ilçe ve köy muhtarları, protokol üyeleri ile birlikte vatandaşlar katıldı.
 

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Bozkurt yaptığı açıklamada”

Bugün İlçemizin değerli protokolünün, Kıymetli Şehit Ailelerimiz ve Gazilerimizin, sayın
misafirlerimiz, saygıdeğer Basın mensuplarımız ve Kadim Şuhut Halkı’nın katılımları ile açılışını gerçekleştireceğimiz Şuhut’lu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezi’nin açılış törenine huzurlarınızda Şuhut Halkımız ve şahsım adına hoş geldiniz diyor saygı ve selamlarımı arz ediyorum. Hava şartları nedeniyle açılış töreni ve konuşmalarını burada gerçekleştiriyoruz. İnşallah biraz sonra kortej halinde hep birlikte Kurdele kesim merasimi için Şuhutlu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezine gideceğiz ve Hatıra Merkezimizi resmi olarak açılışını gerçekleştireceğiz. 

Kıymetli misafirlerimiz, Tarihi Hamzapaşa Hamamı’nın geçtiğimiz yıllarda tadilat çalışmaları yapılıp; Belediyemize devrinin ardından bu yapıyı ilk etapta Kent Müzesi olarak oluşturmak adına bir projemiz bulunmaktaydı. Bu bağlamda, Türkiye’de bir çok il ve İlçe de Kent Müzelerinin benzerleri üzerinde yaptığımız araştırmada; Hamzapaşa Hamamı yerleşkesini başka bir kültürel konseptte değerlendirmenin daha uygun olacağına kanaat getirdik. Bu noktada, Aftaş Büyük Taarruz Panoramaları ve Türkiye’nin ilk Yumurta Müzesi gibi değişik proje fikir ve uygulamaları başarılı bir şekilde koordine eden Gazeteci Yazar Kardeşim Murat Akarçay’ın Şuhutlu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezi projesini birlikte üzerine bir çok fikir geliştirerek hayata geçirmeye ve Şuhutlu Şehit ve Gazilerimizin aziz ruhlarını yad etmeye sonsuza kadar somut olarak isimlerini yaşatmaya karar verdik.
Onun içinde az sonra açılışını gerçekleştireceğimiz, Şuhut'lu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezini, Şuhut Belediye Başkanlığı olarak İlçemiz, İlçemize bağlı Kasabamız ve Köylerimize ithaf ederek, Şuhut adına manevi değeri yüksek ve anlamlı özel bir projeyi bugün ziyarete açmanın yüksek onur ve gururunu yaşıyoruz.

Bu vesileyle, şu anda aramızda bulunan Şehit Yakını Ailelerimiz, aramızdan ayrılmış Gazilerimizin Aileleri ve Yaşayan Gazilerimiz ve değerli Şuhut Halkının tümünden bir ricada bulunmak istiyorum.. 

Hatıra Merkezimiz, hepimizin geçmişlerine, kaybettiğimiz canlarımıza, siz gazilerimizin kıymetli isimlerine ve Şuhutumuza ait. Hatıra Merkezimize lütfen tüm gönülden varlığınızla sahip çıkın, sık sık ziyaret edin, yakınlarınıza ziyaret ettirin.
Bu vesileyle, Şehitler Diyarı, Şuhut İlçemizden 106 yıl boyunca verdiğimiz tüm şehit ve gazilerimizin aziz hatıraları önünde kendilerine minnetlerimizi sunuyorum. Allah hepsinden razı olsun, mekanları cennet olsun, Allah geride kalan bugünkü kuşaklarına ve yaşayanlarına sağlık ve afiyet versin, İnşallah peygamber efendimize komşu olsunlar. Hayatta olan Gazilerimize de sağlıklı ve huzurlu uzun bir hayat diliyor, haklarını asla ödeyemeyeceğimizi, her zaman yanlarında onurla durduğumuzu ve duracağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. 

İlçemizin değerli protokolü ve Kıymetli misafirlerimiz, Bugün sizler ve değerli protokolün katılımıyla biraz sonra hizmete açacağımız,Şuhutlu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezi projesi, içeriği, kurgusundaki sadeliği, pratik bilgi aktarımı ve dönemsel Resmi veriler üzerinden hazırlanan detayları ile bugün itibarıyla 81 İl ve 973 İlçe içerisinde alanında tek olma özelliğini taşımakta olup; İnşallah bir çok İl ve İlçeye daha da geliştirilerek ilham verecek bir nitelikte manevi değeri yüksek özel bir proje olmuştur. Bu noktalar açısından Şuhut Belediye Başkanlığı olarak ayrı bir gurur ve onur yaşıyoruz.

İnşallah merkezimizi yakın zamanda, Büyük Cami yanında bulunan trafo arkasındaki alanla birleştireceğimizi, İlçemiz merkezine kazandıracağımız güzel bir yeşil alan ile Şuhutlu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezi ile entegre edeceğimizi, ayrıca her geçen sürede Hatıra Merkezinin çeşitlilik ve sunum açısından kendini geliştireceğini, bu alanın Şuhut’un sosyal ve kültürel hayatında özel bir değere sahip olması açısından her türlü çalışmaları sürdüreceğimizi yüksek bilgilerinize sunmak istiyorum. 

Bu doğrultuda, huzurlarınızda bu projenin fikir üretim ve uygulamasını ve  koordinasyonunu aylarca çalışarak büyük bir fedakarlıkla yapan Gazeteci Yazar Murat Akarçay kardeşim ve emeği geçen 40 tan fazla, araştırmacı, sanatçı, sunum ve materyal tedarikçi zincirine ayrıca alanın hazırlanması noktasında; canla başla çalışan Belediyemizin tüm ilgili birim Müdürleri ve personeline yürekten ve gururla teşekkür ediyor, başta şahsım, Şuhut Belediyesi ve Halkı adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Öte yanda proje kapsamında resmi verileri Belediyemiz ile Resmi Yazışmalar kapsamında paylaşan İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı tüm Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı,Emniyet Genel Müdürlüğü, Afyonkarahisar Valiliği, Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Şehit ve Gazi Dernekleri ve diğer kuruluşlara Şuhut Halkımız ve Belediyemiz adına da şükranlarımı sunuyor, açılışımıza katılımlarıyla onur verdikleri için başta İlçemiz protokolü olmak üzere, Şehit yakınlarımıza, Gazilerimize ve siz sevgili Şuhut Halkına tekrar hoşgeldiniz diyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyor, Şuhutlu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezimizin; İlçemiz, köylerimiz ve Türkiye’nin dört bir köşesinde yaşayan Şuhutlu Hemşerilerimiz ve Ülkemize Hayırlı ve örnek olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.Sağ olun-Var olun”dedi.

Şuhut Kaymakamı Lokman Düzgün ise yaptığı açıklamada Şuhutlu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezi’ni daha önceden ziyaret etme fırsatım oldu.Gerçekten manevi değeri yüksek bir mekan olmuş.Başta Şuhut Belediye Başkanımız Recep Bozkurt olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim”dedi.

Türkiye Gaziler Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve İdari Amiri Emekli Astsubay Cemil Yaralı, konu ile ilgili açıklamalarında, “1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatına katıldım. Harekatta yanlışlıkla batırılan TCG Kocatepe Gemisinde görev yapmaktaydım. Gemimiz battıktan sonra 49 saat bir fiil sularda kalan bir kişiyim. Daha sonra Lübnan şilebi bizi kurtardı ve Türkiye’ye geldik. Donanma Komutanlığı’nda görevime sonuna kadar devam ettim. Şuhut’a, belediye başkanımız, kaymakamımız, Şuhut Şehit, Gaziler Temsilciliğinin daveti üzerine buraya geldik. Gerçekten Şuhut için çok güzel bir hizmet. Şimdiden emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Gerçekten gazilerimiz için şehit ailelerimiz için çok güzel mükemmel bir iş yapmışlar, herkese çok teşekkür ediyorum. Buradaki tarihi gördüğümde tabii ki heyecanlandım” dedi.

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı da “Bayrağımızın dalgalanabilmesi ülkemizin var olması için canlarını veren aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz için ne yapsak azdır. Bu duygu ve düşüncelerle bugün açılışını yaptığımız Şuhutlu Şehitler ve Gaziler Hatıra Merkezinin açılışında emeği geçen tüm herkese yetkililere teşekkür ediyoruz. Vatanımız ve bayrağımız için canlarını veren aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan yakınlarına, ailelerine sahip çıkmak hem sorumluluğumuz hem de görevimiz. Şehitlerimizin anılarını gelecek nesillere aktarmakta bir o kadar da önemli bir olaydır. Bugün bu merkezde gelecek nesillere, öğrencilere geçmişten bugüne bu ülkenin kuruluşundan bugüne kadar terörle mücadelede vermiş olduğumuz şehit ve gazilerimizi burada tanıtmış olacağız. Onların manevi duygularını burada yaşatmış olacağız. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz” dedi.

Plaket takdim töreninden kortej halinde Şuhutlu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezine geçildi.Yapılan dualar sonrasında kurdelelerin kesilmesinin ardından Şuhutlu Şehit ve Gaziler Hatıra Merkezi kapılarını ziyaretçilerine açtı.