Şuhut Belediyesi İtfaiye Amirliği ekipleri Anayurt Köyü girişinde çıkan anız yangınına müdahale etti.

Ekipler kısa sürede müdahale ettikleri yangında kontrolü sağladılar.

Şuhut Belediye Başkanı Recep Bozkurt sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada”Anız yakmak toprağın gücünü yakmaktır. Yaşam döngüsünü sağlayan TOPRAK’ın verimsizliği, canlıların yok olmasına neden olan Anız Yakmaya son verelim. Herkesin anız yangınları konusunda duyarlı olması yaşam döngüsünün iyileşmesini sağlayacaktır. Anız Yangınlarına DUR Diyelim”dedi.

Anız Yakma Sonucu Oluşan Zararlar Nelerdir?

1. Anız yakma esnasında toprağın en üst katmanında sıcaklık 50-750 C derecelere kadar çıkar. Bu sıcaklıkta tüm organik madde yok olur. Organik madde yağış sularının emilmesi ve tutulması, erozyonun önlenmesi, toprağın havalandırılması, bitki besin madde ihtiyaçlarının karşılanması gibi çok önemli işlevlere sahiptir.

2. Bitki artıkları toprağı su ve rüzgâr erozyonuna karşı koruma sağlamaktadır. Anız yakma sonrasında koruyucu bitki örtüsü yok olduğundan toprak erozyona açık hale gelmektedir.

3. Anız yakılması ile toprağın verimliliği azalır. Sap artıkları çürüyerek toprağın Karbon, Azot ve diğer bitki besin elementleri içeriğini artırmaktadır.

4. Anız yakma ile tarımsal üretim için gerekli olan mikroorganizma faaliyetleri azalmaktadır.

5. Sanılanın aksine hastalık, zararlı ve yabancı ot gelişimi artmaktadır.

6. Anız yakılması havayı kirletmekte, yola yakın alanlarda görüş mesafesini azaltmakta ve trafik kazalarına neden olmaktadır.

7. Anız yakma esnasında: çevredeki hasat edilmemiş tarımsal ürünler, tarımsal alet ekipmanlar, yerleşim yerleri, yaşamsal ve tarımsal yapılar, ormanlar da yanmaktadır.

8. Anız yakma ile doğal denge bozulmaktadır. Yakma esnasında pek çok yabani hayvan zarar görmekte ya da yuvalarını yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalmaktadırlar.

Anız Yakmanın Önlenmesi için Neler Yapılabilir?

1. Anız yakmanın ana gerekçesi olan daha iyi tohum yatağı hazırlama işlemi modern tarım teknikleri kullanılarak yapılmalıdır.

2. Hasat toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır.

3. Hasat sonrası anızların sap parçalayıcı aletlerle parçalanması çürümeyi kolaylaştıracaktır.

4. Hastalık ve zararlılar ile mücadele de en uygun mücadele yöntemi seçilmelidir.

5. Anıza doğrudan ekim metotları ile hem toprak işleme maliyetleri azalmakta hemde toprak uzun yıllar canlılığını korumaktadır.