Osmangazi Elektrik Dağıtım Şirketi’nin (OEDAŞ) muhtarlara yönelik düzenlediği bilgilendirme toplantısında muhtarlara hitaben konuşan Vali Mustafa Tutulmaz köy ve mahalle muhtarlarını son kez uyardı.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı KurulduAfyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı Kuruldu

Osmangazi Elektrik Dağıtım Şirketi’nin (OEDAŞ) muhtarlara yönelik düzenlediği bilgilendirme toplantısında muhtarlara hitaben konuşan Vali Mustafa Tutulmaz köy ve mahalle muhtarlarını son kez uyardı.

Silah Sıkılıyorsa Düğüne Gelmiyoruz Deyin

Konuşmasına geçen hafta Çay ilçesinde yaşanan hadiseyi hatırlatarak başlayan Tutulmaz: “Geçen hafta yüreğimiz yandı. 17 yaşında bir gencimizi ve 60 yaşlarındaki bir vatandaşımızı maalesef çok ilkelce bir davranış sonucu kaybettik. Artık Afyonkarahisar’ın güzel haberlerle Türkiye’nin gündeminde olmasını istiyoruz. Düğünde, nişanda yaralama ya da ölümle sonuçlanan olayları duymak istemiyoruz. Muhtarlarımızı tekrar tekrar uyarıyoruz. Köy olarak, mahalle olarak bir yerde silah sıkılıyorsa düğüne gelmiyoruz deyin. O zaman sıkılıyor mu sıkılmıyor mu bir bakın. Artık bu ilkelliği bırakalım. Daha dün akşam ben Mevlevi Cami’nin orda bir yerdeydim. Hemen üst tarafımızda bir düğün vardı ve bu düğünde yine silah sıkma girişimi oldu. Gerçi hemen emniyet yakaladı. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi

Kusura Bakmayın Arkadaşlar Acımayacağım

Konuşmasının devamında düğünlerde ateşlenen silahlara muhtarların göz yummaması gerektiğini ifade eden Vali Tutulmaz: “Köylerimizde jandarma görev yapıyor. Ama her yere aynı anda ulaşılması mümkün değil. Burada muhtarlarımızın uyanık olması gerekiyor. Düğün sahibini uyaracak. Silah sıkan insanlarımızı uyaracak. Uyarmayla çözüm bulamıyorsa fotoğrafını çekecek ve bize o fotoğrafı verecek. Bu kadar basit.  Siz uğraşmayın, fotoğrafını çekin verin bize. Veya videosunu çekin verin. Bu hafta sonu jandarma bölgesinde 50’nin üzerinde düğün vardı. Tamamını denetlediler. 13 tanesinde silah sıkıldığını tespit ettiler. Düğün sahiplerine gerekli cezalar verilecek. O muhtarlara da yazı yazıyorum. Bugün imzalayacağım. Son defa uyarıyorum. Bundan sonra haklarında soruşturmalar başlatacağız. Bu konuda muhtarımızın görevi var. Mahallesinde, köyünde asayiş olayı olduğunda bunu bildirme yükümlülüğü var. Yani orada bir adam vuruldu. Bunu muhtar bildirecek. Orada bir silah sıkılırsa onu da muhtar bildirecek. Oda asayiş olayıdır. Oda kanuna göre suçtur. Kusura bakmayın arkadaşlar acımayacağım. Zaten kararlıydım. Afyonkarahisar’ın isminin 3-4 gün boyunca bu olaylarla anılmasından dolayı ben rahatsız oldum. Ben rahatsız oluyorsam sizde rahatsız olacaksınız.  Rahatsız olmayacaksanız o görevleri yapmayacaksınız. Ben köylü çocuğuyum. Köyde muhtar isterse köylüye adım attırmaz. Ne olduğunu biliriz. Muhtarın köydeki gücünü biliriz. Ama bu işin içinde muhtarda var ise o muhtarın muhtarlığı gitti. Açık söyleyeyim.  İçişleri Bakanlığı dün bir genelge yayınladı. Söz konusu genelgeyle Muhtarlara yükümlülük getiriliyor. Ben kesinlikle toleranslı davranmayacağım. Diyelim ki bir köyde silah sıkıldı ve muhtar bize bilgi vermedi. O muhtar hakkında soruşturma açacağım. Sonrada açığa alınması için İçişleri Bakanlığı’na yazacağım. Bunu açıklıkla söylüyorum.” dedi.

Whatsapp Hattı Oluşturulacak

Vatandaşlarımızın düğün magandalarını ihbar edebilecekleri whatsapp hesabı oluşturacaklarını ifade eden Vali Tutulmaz, “Gidin köylünüzle konuşun. Düğün yapanlarla konuşun. Köyünüzden olup dışarıdan düğün için gelen polis, asker gibi kamu görevlilerini de uyarın. Maalesef düğünlerde atışları bunlar başlatıyor. Arkadaşlar artık bu ilkel davranışı ya öyle bitireceğiz, ya böyle bitireceğiz. Ama bir şekilde bitireceğiz. Ben kararlıyım. Gerekirse düğünleri kontrole bende geleceğim.  Bu konuda whatsapp grubu oluşturmayı düşünüyorum. Oraya ihbarda bulunanlara ödül vereceğim. Kim ihbar ediyorsa çeksin göndersin o gruba. Bunu yakında duyuracağız. Diyelim ki bize buradan ihbar geldi, muhtardan gelmedi. İşte o zaman muhtar görevini yapmamış oluyor. Sizi de öyle denetlemiş olacağız. Açıkça ifade ediyorum. Türkiye’nin gündeminde geçen hafta Afyon’un magandalığı, barbarlığı konuşuldu. Yakışıyor mu bu bize? Uymuyor. O halde bunun gereğini hep birlikte yapacağız.” dedi.

Vatandaşlarımız Şimdiden Nüfus Müdürlükleri’nden Kimliklerini Değiştirsinler

Yapılan hizmetlerde muhtarların gayretli olması gerektiğinin altını çizen Vali Mustafa Tutulmaz, “Diğer hizmetlerde de gayretli olalım. Yapacağımız hizmet kendi beldemizedir. Kendi vatandaşımıza güzel hizmet sunmuş olacağız. Bu konularda hassas olalım. Kimlik kartları konusunda gerideyiz. Bunu da hızlandıralım. Yılsonuna doğru yığılmalar olacaktır. Belki bu yıl önümüzdeki yıldan itibaren büyük ihtimal eski kimlikler geçerli olmayacaktır denilecektir. Çünkü 3 yılı doluyor. Uzatılabilir, fakat uzatılmaz ise nüfus müdürlüklerinin önünde çok ciddi yığılmalar olur.  Onun için vatandaşlarımız şimdiden Nüfus Müdürlükleri’nden kimliklerini değiştirsinler.” diye konuştu.