SÜPER LİG 13. HAFTA DEĞERLENDİRMESİ

LOKMAN ÖZKUL

 

ŞİMDİYE KADAR BÖYLE BİR LİG GÖRÜLMEDİ



HAFTANIN TAKIMI: BURSASPOR

 

GALATASARAY-KONYASPOR: Milli ara sonrasında Galatasaray evinde konuk ettiği Konyaspor ile 1-1 berabere kaldı. Konyaspor yeni hocası Aykut Kocaman yönetiminde maça başladı.Karşılaşmanın ilk yarısı orta saha mücadeleleri ile geçerken konuk ekip özellikle Jahovic ile Galatasaray kalesinde etkili oldu ancak Galatasaray ile 300. maçına çıkan Muslera ilk 45 dakikalık dilimde kalesini gole kapattı ve ilk yarı 0-0'lık eşitlikle sona erdi. Karşılaşmanın ikinci yarısında Konyaspor Jahovic ve Ömer Ali Şahiner ile rakip kalede oldukça etkili olurken ,Ömer Ali Şahiner'in ceza sahasının içinden vurduğu şutta direkten geri döndü.

Galatasaray aradığı golü, Mariano'nun ortasında Konyaspor’lu Diagne'nin uzaklaştırmak istediği top Uğur Demirok'un sırtına çarpması ve Serkan Kırıntılı'nın bakışları arasında filelerle buluşması ile buldu.

Mücadelenin son dakikasında Konyaspor penaltıdan bulduğu golle karşılaşmada 1-1'lik eşitliği yakaladı. Pozisyonda Serdar Aziz krımızı kartla oyun dışında kaldı ve Beşiktaş ile oynanacak derbi mücadelesinde cezalı duruma düştü. Poziğsyon çok tartışıldı hakem Hüseyin Göçek VAR a gitmesi gerekirken gitmedi ve VAR odasından aldığı komutla penaltıya hükmetti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve ekipler sahadan birer puanla ayrıldı. Konyaspor’da Jahoviç, Ömer Ali öne çıkan isimler olurken, Galatasaray’da Muslera, Mariano ve Eren daha çok dikkat çekti.

 

TRABZONSPOR-FENERBAHÇE: Trabzonspor, 8 yıllık hasrete son verdi ve 2010'dan sonra ilk kez Fenerbahçe'yi yendi. Bordo mavililer, üstün oynadığı maçı 2-1 kazanarak geçen haftaki Malatya yenilgisini unutturdu. Fenerbahçe ise 3 maç sonra kaybetti. Maçın başından itibaren Trabzonspor, baskıyla Fenerbahçe kalesine yüklendi. Üst üste şutlarla Harun'un kalesinde tehlikeler yarattı. Fenerbahçe'nin etkisiz kaldığı bölümlerde kontrolü tamamen ele alan bordo mavililer, öne geçme fırsatı da yakaladı. Yusuf Yazıcı'nın sağ çaprazdan kullandığı serbest vuruşta, barajda bulunan Slimani topa elle müdahale edince karşılaşmanın hakemi Halil Umut Meler, penaltı noktasını gösterdi. Rodallega'nın kullandığı penaltı atışında, kaleci Harun Tekin sağ tarafına gelen topu yatarak çeldi. İlk yarıda rakip kaleye 16 şut atan Trabzonspor gol bulamazken, 2. yarı da aynı tempoda başladı. Bordo mavililer, 2. yarıdaki ilk pozisyonunda golü buldu.Pereira'nın nefis ortasında Novak, Ayew'den daha yükseğe sıçrayarak takımını öne geçiren gole imza attı. Golden sonra rakip kalede inanılmaz pozisyonlar bulan Trabzonspor, 50 ile 60. dakikalar arasında 4 kez gole çok yaklaştı ama Harun ve direk gole izin vermedi. Rakibinin top kayıplarıyla etkili olmaya devam eden bordo mavililer farkı ikiye çıkardı. Slimani'nin hatalı pasını kapan Sosa, muhteşem bir golle takımını rahatlattı. 

Ancak Fenerbahçe, pes etmedi ve son on dakika içinde farkı bire indirdi. Eljif'in getirdiği topta Barış Alıcı, Frey'i gördü. Golcü isim de üstüste 3. maçta golünü atarak farkı bire indirdi.  Son dakikalarda Frey'in vuruşunda top direkten döndü ve mücadele bu şekilde sona erdi. Trabzonspor’da Abdülkadir, Yusuf, Novak, Sosa ve Pereira öne çıkan oyunculardı. Fenerbahçe çok etkisiz ve silik bir oyun ortaya koydu. Takımın en kötüsü de Slimani idi. Koeman da bu maç için sınıfta kaldı.

 

ANKARAGÜCÜ-BEŞİKTAŞ: Beşiktaş, Ankaragücü'nü 4-1 yenerek deplasmanda 5 maçtır süregelen galibiyet hasretine son verdi. Siyah beyazlılar, böylece Galatasaray derbisi öncesi de moral kazanmış oldu. Osmanlı Stadı'ndaki zeminin bozukluğu nedeniyle Kayseri Kadir Has Stadı'nda oynanan maçta etkili olan Beşiktaş’tı. Vida’nın golü, VAR incelemesinin ardından ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Siyah beyazlılar, bundan beş dakika sonra aradığı golü buldu. Mustafa Pektemek ile paslaşan ve son olarak ceza yayı içi solunda topla buluşan Ljajic'in sert şutunda top  ağlarla buluştu. Sırp yıldız böylece Süper Lig'deki ilk golüne imza atmış oldu. Golden sonra Beşiktaş kontrolü tamamen ele aldı ve farkı ikiye çıkardı. Dorukhan'ın altıpas içine yerden gönderdiği topa Güven Yalçın istediği vuruşu yapamadı ve meşin yuvarlak arka direğe gitti. Burada topla buluşan Mustafa Pektemek, topu filelere gönderdi.İlk yarının sonlarında siyah-beyazlılar bir gol daha buldu. Ankaragücü kendi yarı alanından çıkmaya çalışırken topu rakibinden kapan Dorukhan bekletmeden meşin yuvarlağı Ljajic'e aktardı. Bu oyuncu, savunmanın arkasına koşu yapan Güven Yalçın'a şık bir ara pası gönderdi. Ceza alanı içerisinde topla buluşan Güven Yalçın, kalecinin üzerinden bu sezonki ikinci golüne imza atarak takımını iyice rahatlattı. Ankaragücü, Bifouma ile bir gol buldu ama VAR, golden önce Güven'e faul yapıldığı gerekçesiyle golü iptal etti. Ankaragücü, El Kabir ile tek golünü bulurken, bir dakika sonra Oğuzhan şık bir golle skoru 4-1'e getirdi. Kalan bölümde kontrolü bırakmayan Beşiktaş, karşılaşmayı 4-1 kazandı ve beş hafta sonra deplasmanda kazandı. Siyah beyazlılar son olarak Erzurum deplasmanında kazanmıştı. Beşiktaş’ta Adem Lajiç, Güven, Dorukhan ve Vida daha çok öne çıkan isimlerdi. Ankaragücü bir varlık gösteremedi maçta.

 

GÖZTEPE-BAŞAKŞEHİR: Başakşehir, Göztepe deplasmanında da hata yapmadı, zirvedeki yerini iyice sağlamlaştırdı. Visca ve Bajic'in golleriyle İzmir'de 2-0 kazanan Başakşehir, en yakın takipçileri Kasımpaşa'nın 5, Galatasaray'ın 6, Beşiktaş'ın ise 9 puan üzerinde haftayı lider bitirdi.

 Başakşehir maça golle başladı

Maçın 9. dakikasında Titi'nin Bajic'e yaptığı hareketi tekrar izleyen hakem Bülent Yıldırım, penaltı düdüğü çaldı. Beyaz noktanın başına geçen Visca da Başakşehir' 1-0 öne geçirdi.  

Bajic atmaya devam ediyor

İlk yarıyı bu skorla kapatan konuk ekip, ikinci yarıda da tempoyu istediği gibi ayarlarken skoru belirleyen gol 73'te Riad Bajic'ten geldi 0-2. Maçta bu sonuçla sona erdi.

Bu sonuçla 30 puana yükselen Başakşehir, 13. haftayı da lider geçti. Başakşehir’de günün iyileri Bajiç,Visça, Epureanu ve Gökhan oldu.

 

 

SÜPER LİGDE DİĞER SONUÇLAR:

·          Erzurumspor  1 : 0 Antalyaspor

·         Alanyaspor  5 : 0   Kayserispor

·         Sivasspor  1 :     1  Rizespor

·         Akhisarspor  2 : 4  Bursaspor

·         Kasımpaşa   3 : 0  Malatyaspor

 



HAFTANIN OYUNCUSU: Umut Nayir (Bursaspor)

 

 

HAFTANIN KARMASI

 



Kaleci: Ramazan (Kasımpaşa)

 



 

Savunma: Skubiç (Konyaspor) Ertuğrul (Bursaspor) Vida (BJK) Novak (Trabzonspor)

 



 

Orta Saha: Abdülkadir (Trabzonspor) Ceyhun (Alanyaspor) Yusuf Yazıcı (Trabzonspor) Özer (Erzurumspor)

 



 

Forvet: Umut Nayir (Bursaspor) Bajiç (Başakşehir)

 



 

HAFTANIN TEKNİK DİREKTÖRÜ: Samet AYBABA (Bursaspor)

 



 

HAFTANIN HAKEMİ: Halil Umut MELER (Trabzonspor-Fenerbahçe maçı yönetimiyle)

 

 

 

Lokman ÖZKUL

Spor Yazarı ve Yorumcu

AFYONSPORHABER