SİGARA VE İNSAN SAĞLIĞI Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘Sigara ve İnsan Sağlığı’ konulu konferans düzenlendi.
Atatürk Kültür Merkezi Ahmet Tunçer Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferans, AKÜ Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doçent Doktor Özlem Solak’ın açılış konuşmasıyla başladı. Konferansta AKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ersin Günay, sigaranın içinde bulunan maddeler, insana olan zararları, pasif içicilik gibi konularda bilgiler verdi.
Günde bir paket sigara içen bir insanın vücudunda 3 ayda 90 gram, 20 yıl boyunca günde bir paket sigara içen bir insanın vücudunda ise yaklaşık 7 kilogram katran biriktiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Günay, katranda bilinen 63 tane kanser yapıcı madde olduğunu söyledi. Dünyada 1.1 milyar sigara içen insan olduğunu ve her yıl 5 milyon insanın sigara ile ilişkili hastalıklar nedeniyle yaşamını kaybettiğini bildiren Yrd.Doç.Dr. Günay, 2025-2030 yılları için bu rakamın 10 milyona yükseleceğini belirtti.
Yrd. Doç. Dr.Ersin Günay, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, sigara üreticilerinin gelişmiş ülkelerdeki yasaklardan dolayı sigara satamadıklarını, yüksek katranlı ve yüksek nikotinli sigaraları gelişmemiş ülkelerin pazarına sürdüklerini söyleyerek, “Sigara dumanı ağız, dil, boğaz, yemek borusu, nefes borusu, akciğerler ve mideye doğrudan ulaşır. Dumanın içindeki zararlı maddeler de saniyeler içinde kalp, beyin, kan damarları, böbrekler, mesane gibi pek çok organa ulaşır ve zarar verir. Sigaraya bağlı olarak bağımlılık, kanserler, enfeksiyonlar, anatomik ve fizyolojik bozukluklar, genetik bozukluklar ve alerjiye duyarlılık gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır” dedi. MERVE MORKAYA (İHA)