Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, önümüzdeki dönemde kış mevsiminin normalden biraz daha sıcak geçeceğini söyledi.rnAvrupa Orta ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, önümüzdeki dönemde kış mevsiminin normalden biraz daha sıcak geçeceğini söyledi.
Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nin mevsim tahminlerine göre Türkiye’de mevsim sıcaklıkları mevsim normalleri civarında fakat Ege ve Akdeniz çevrelerinde mevsim normallerinin 0 ile 0.5 derece üzerinde olacak. Bu durum karşısında bir açıklama yapan Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, Türkiye’de kış mevsiminde mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklıklar yaşanacağını belirtti. “AVRUPA’DA ŞİDDETLİ BİR KIŞ YAŞANACAK”
Halk arasında ‘Yaz ayı çok sıcak geçti, kışta çok soğuk olacak’ inanışının olduğunu kaydeden Bozyurt, yaptıkları araştırmalar sonucu elde ettikleri verilerin bu inanışı doğru çıkarmayacağını savundu. Bozyurt, “Bu sene Avrupa çok şiddetli bir kış yaşayacak. Buna karşılık Türkiye’nin içinde bulunduğu Akdeniz Havzası çok sıcak bir kış mevsimi yaşayacak. Hava sıcaklıkları sadece Ege ve Akdeniz kıyılarında mevsim normallerinin üzerinde gözüküyor ama bütün Türkiye mevsim normallerinin üzerinde sıcak bir kış mevsiminin etkisi altında kalacak” diye konuştu. “HAFTA İÇERİSİNDE HAVALAR BİRAZ SOĞUYACAK”
Türkiye 7 Kasım gecesi Balkanlar’dan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına gireceğini ifade eden Bozyurt, “Özellikle yurdun kuzey ve iç kesimlerinde yağışla beraber hava sıcaklıkları 6 ila 10 derece dolayında düşecek. Bu soğumayla beraber kar beklenmiyor fakat başta İç Ege olmak üzere, İç Anadolu’nun kuzey batısı, Karadeniz’in iç kesimleri ve Doğu Anadolu’nun yüksek kesimleri karla karışık yağmur ve kar bekliyoruz” ifadelerini kullandı. “GRİP SALGINI YAŞANABİLİR”
Afyonkarahisar’ında 8 Kasım’dan itibaren gündüz sıcaklıklarının 10 santigrat dereceye kadar düşeceğini ve geceleri hafif şiddetli don olaylarının yaşanacağını söyleyen Bozyurt, “Bu sene sıcaklık konusunda biraz rahat edebiliriz fakat yinede kış mevsimidir dikkat etmek gerekiyor. Don olayı ve kar yağışı olmayacağı için grip salgınının olabileceğini düşünüyorum. İklim çok kırılgan bir sistem sürekli değişiyor ve değişmeye de devam edecek. Küresel ısınma olduğu söyleniyor ama bu o kadar abartılacak bir durum değil” dedi.>>>Gazete3