Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin Aralık ayı toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı KurulduAfyonkarahisar'da Zafer Meydanı'nda İftar Çadırı Kuruldu

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin Aralık ayı toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Serteser’in konuşması şöyle:
Sayın Meclis Başkanım;
Sayın Divan;
Sayın Yönetim Kurulu Üyelerimiz;
Sayın Meclis Üyeleri;
Sizleri saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
Güncel gelişmeler hakkındaki değerlendirmeye geçmeden önce, mesajlarımı paylaşmak istiyorum.

Odamız’ın 2021 yılı bütçesi oybirliğiyle kabul edildi. Bu nedenle siz değerli Meclis Üyelerimiz’e teşekkür ediyor, bütçemizin Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız’a, Afyonkarahisar iş dünyasına ve üyelerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Anayasa Mahkemesi Üyesi, hemşehrimiz Sayın Celal Mümtaz Akıncı, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı’na seçilmiştir. Sayın Akıncı ile Afyonkarahisar Baro Başkanlığı döneminde çalışma fırsatı bulmuştuk. Sayın Akıncı’nın Afyonkarahisar Barosu ve Anayasa Mahkemesi’ndeki başarılı çalışmalarının Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı’nda da devam etmesini diliyorum. İlimizin ihracatta göğsünü kabartan firmalarından olan Avşar Emaye, 2019 Yılı Döküm ve Emaye Mutfak Eşyaları kategorisinde ihracatta Türkiye 1 incisi oldu. Avşar Emaye’nin sahipleri olan Sayın
Raşit Tabak ve Sayın Murat Tabak’ı, firmanın yöneticilerini ve çalışanlarını kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

İlimizden sevindirici başka bir gelişme de TOBB Türkiye 100 Ödül Töreni’nde yaşanmıştır. 2016- 2018 döneminde, ülkemizin satış geliri artış hızı sıralamasına göre en hızlı büyüyen ilk 100 şirketinin kamuoyuyla paylaşıldığı törende ilimizden Kozanlar Jeotermal İnşaat Tarım Sanayi Ticaret Ltd. Şti. 71’inci olmuştur. Böylelikle ilimiz, Ödül Töreni’nde ismi zikredilen 28 ilden biri olmuştur. Bu vesile ile Kozanlar Jeotermal İnşaat Tarım Sanayi Ticaret Ltd. Şti. ortaklarını, yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik ediyor; başarılarının devamını diliyorum.

27 Aralık 2020’de İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ebediyete intikalinin 84’üncü yıldönümünü idrak edeceğiz. Mehmet Akif Ersoy’u, Milli Mücadele kahramanlarımızı ve Cumhuriyetimiz’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.

Kıymetli Meclis Üyeleri;
Gecek termal bölgesinin örnek bir şekilde işletilmesi amacıyla kurulan Gecek Termal A.Ş.’de 600 yeni fidan dikildi.

Gecek Termal’i güzel Ali İhsan Çiloğlu’na teşekkür ediyorum. Gecek Termal A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyeleri’ne ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.

2009’dan bu yana Gecek Termal A.Ş.’de önemli yatırımlar yapıldı. Misafirlerimiz çok memnunlar, iyi bir hizmet yaptığımızı düşünüyoruz. Gecek Termal A.Ş., pandemi döneminde çok sıkıntı çekilmesine rağmen, iyi bir şekilde yönetilmeye devam ediyor.
Değerli Meclis Üyeleri;

3
Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını, vatandaşlarımız ve işletmelerimiz için en büyük risk olarak görünüyor. Dünyadaki aşı çalışmalarından geçen ayki Meclis toplantımızda bahsetmiştim.

1 ayda gelinen noktada, farklı ülkelerin farklı aşılar için onay verdiğini görüyoruz. Bu çerçevede ülkemizin de gerekli tedariki elde edeceğine inanıyorum. Ülkemizdeki aşı çalışmalarının ise geleceğe yönelik umut verdiğini belirtmek isterim.
Her zaman vurguladığımız gibi, yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor. “Nasıl olsa aşı bulundu, artık rahatlayacağız” düşüncesine kapılmak, hem bizim, hem ailemiz, hem de işletmelerimiz için olumsuz sonuçlara neden olabilir.

İngiltere’de açıklanan iki mutasyon durumu, rahatlama hissinin yanlışlığını ortaya koydu. Sizden, maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymayı sürdürmenizi rica ediyorum. Buradan hareketle, bir konuda da sizlere bilgi vermek isterim: Geçen ayki Meclis toplantımızda, Sağlık Müdürlüğümüz’ün bizden bir talepte bulunabileceğini söylemiştim. Sağlık Müdürlüğü, Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde yeni bir yoğun bakım ünitesi yaptırmak istediğini bize aktardı.

Bu konuyu Yönetim Kurulumuz’da görüştük ve olumlu karar verdik.
Odamız’ın desteği, Sayın Valimiz Gökmen Çiçek ve Sayın İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Serhat Korkmaz ile birlikte katıldığım protokol töreniyle kamuoyuna duyuruldu.
Protokol törenimizi sosyal medyadan paylaşmıştık. Bu paylaşımı görüp beni arayan ve destek veren iş insanlarımız oldu. Yoğun Bakım Ünitesi’nde 22 odanın daha ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyor.

Odamız’ın eşgüdümünde yeni kurulan 1’inci Basamak Yoğun Bakım Ünitesi’ne destek veren ve destek verecek sanayici ve iş insanlarımıza gönülden teşekkür ediyorum.

Değerli Meclis Üyeleri;
Malumunuz olduğu üzere bugün (dün) Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu, yılın son toplantısını yaptı.

Toplantı sonucunda faizler 200 baz puan artırılarak yüzde 17’ye çıkarıldı. Bu karar, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.

Toplantıdan sonra Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada Kovid-19 vurgusu yapıldı.

Açıklamada “Küresel ekonomiye dair veriler üçüncü çeyrekte başlayan kısmi toparlanmanın devam ettiğine işaret etmektedir. Ancak, aşıya dair olumlu gelişmelere karşın, son dönemde artış gösteren Kovid-19 vakaları nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler devam etmektedir” denildi.

Açıklamada ekonomide ivmenin yukarı doğru hareketlendiği, ancak vaka sayıları dolayısıyla yapılan kısıtlamaların hizmet sektörü başta olmak üzere pek çok sektörü olumsuz etkilediğine, bu durumun belirsizliğe yol açtığına dikkat çekildi.

Açıklamada, salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin de cari işlemler açığını artırdığı üzerinde duruldu ki bu çok önemli bir ayrıntıdır.

Değerli Meclis Üyeleri;
Geçen hafta BloombergHT'de Gözde Özköseoğlu ve Cüneyt Başaran'ın sunduğu Kapanışa Doğru programına katıldım. Programda söylediğim konuları hatırlatmakta fayda var:

3
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı esnafa destek paketinin olumlu olduğunu, bu düzenlemenin, Ticaret ve Sanayi Odası üyelerimizi kapsamadığını, ciro kaybı olan, kapanmak zorunda olan işletmelerimizin de desteklenmesi gerektiğini söyledim.

Bu arada, desteklerden Oda ve Borsalarımızın üyesi şahıs işletmelerinin de faydalanacağı duyuruldu.

Bu gelişmeyi sizinle paylaşmak istiyorum.

Programda, ayrıca kış mevsimi, termal turizm sektöründeki işletmelerimizin tam para kazanma zamanı olduğunu, yazın sahildeki işletmelerin para kazandığını, ancak termal turizm sektöründe sıkıntının ortaya çıktığını söyledim.

‘Termal hamamlar, havuzlar, saunalar, spa’lar kapalı. Otellerimiz TSE'den Güvenli Turizm Sertifikası almışlardı; şu anda bütün misafirlerini HES kodu alarak ağırlıyorlar.
Bu konuda termal turizm sektöründe pozitif ayrımcılık yapılarak destek verilmesini istiyoruz’ dedim.

Kıymetli Meclis Üyeleri;
İçinden geçtiğimiz bu zor günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ile Ziraat Bankası çok önemli bir protokole imza attı. Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı adını taşıyan bu protokolü, kamuoyuna tanıtıldıktan kısa bir süre sonra Oda olarak biz de imzaladık.

Protokol çerçevesinde ATSO üyeleri tedarikçilerden yapacakları alımlarda kullanabilecekleri, 540 güne kadar vade imkanı ve taksitlendirme imkanı sağlayan kart alabilecekler. Ayrıca ATSO üyesi tedarikçilerden hali hazırda Ziraat Bankası POS cihazı olmayanlar bu projeye özel menülerin yüklü olduğu Ziraat Bankası POS cihazı alabilecekler.

Biz protokolü imzaladıktan sonra Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı’na katılan üyelerimizi internet sitemizde ve sosyal medya mecralarımızda duyurduk.
Her Pazartesi, bu duyuruyu yenileyeceğiz.

Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı’ndan üyelerimizin faydalanmasını diliyor; bu konuda emeği geçen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’a, bizimle protokol imzalayan Ziraat Bankası Bölge Başkanı Emin Turan’a teşekkür ederim.

Sayın Meclis Üyeleri;
Odamız, son yıllarda uyguladığı projelerle ‘projeci Oda’ olma yolunda hızla ilerlemiş; bir taraftan Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteklediği projelerde, başvuru sahibi ya da ortak olurken, diğer taraftan Avrupa Birliği fonlarından da yararlanmaktadır.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da ilimiz ve ülkemiz için yeni projeler üretmeyi sürdüreceğiz.
Bu çerçevede Odamız’ın başvuru sahibi olduğu Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi projesinin imzalarını, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nda, Genel Sekreterimiz Sayın Ali Şenol ile birlikte attık. Projemizin ortakları Bolvadin Ticaret ve Sanayi Odası, Çay Ticaret ve Sanayi Odası, Dinar Ticaret ve Sanayi Odası, Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve Sandıklı Ticaret ve Sanayi Odası olarak belirlendi.

3

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi, İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Afyon Boğaz Mermerciler Derneği ve Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği de projemizde iştirakçi olarak yer aldı.

128 bin 5 Avro’luk bütçeye sahip olan Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi projesi 18 ay sürecek; proje bütçesinin yüzde 85,89’u Avrupa Birliği fonlarından Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından karşılanacak.,

Proje kapsamında; mermer sektöründe iş sağlığı güvenliği ile ilgili eğitim materyalleri hazırlanması, Mermer Sektörü Meslek Komiteleri’ne yönelik toplam 3 eğitimin verilmesi, mermer sektöründe yer alan KOBİ’lere toplam 12 eğitim verilmesi, 6 adet seminer düzenlenmesi hedefleri belirlendi.

Ayrıca proje çerçevesinde Almanya-Düsseldorf’ta düzenlenecek iş sağlığı fuarına katılım sağlanacak.

2 ulusal, 2 uluslararası çalıştay düzenlenecek; projenin tanıtımına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek ve 500 adet kitap basılacak.

Projemizin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.

Sayın Meclis Üyeleri;
2020 yılını ilimiz adına sevindirici bir gelişme ile kapatıyoruz. Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Lokumu’nun Coğrafi İşaret tescilini aldı.

İlimizin yöresel zenginliklerinin Coğrafi İşaret tescili almasının, şehrin markalaşmasına ve ekonomideki katma değerin artmasına doğrudan katkı
sağlayacağına inanıyoruz.

Bu vesile ile Afyon Lokumu’nun Coğrafi İşaret tescilinin alınmasında emeği olan Afyonkarahisar Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Zeybek’i, Afyonkarahisar Belediyesi Gastronomi Birimi’ni ve Belediye çalışanlarını tebrik ediyorum.

Kıymetli Meclis Üyeleri;
Konuşmamın sonunda, 2020 yılının size, ailenize, şehrimize ve ülkemize sağlık, başarı, mutluluk, bereket, bolluk getirmesini diliyorum. İnşallah, hepimizi üzen bu koronavirüs salgını, benzer hastalıklar, belalar, kazalar, ülkemizden ve dünyamızdan uzak dursun.

Sizleri tekrar sevgi ve saygı ile selamlıyorum.