Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Milletlerarası Ticaret Odası Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Serteser, INCOTERMS 2020 Mena Bölgesi Açılış Zirvesi’ne katıldı.





Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Serteser, INCOTERMS (Dış Ticarette Kullanılan Teslim Şekilleri) 2020 Mena Bölgesi Açılış Zirvesi’ne katıldı.

Toplantıda konuşma yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve ICC Türkiye Milli Komitesi Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel ticarette daha aktif olmak istediklerinin altını çizerken, “Bunun için de ticaretin kurallarını önce biz bilmek durumundayız” dedi.

Bu yıl ICC’nin 100’üncü yılını kutladığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Geçtiğimiz 100 yılda ICC, farklı ülkelerden özel sektör temsilcilerini bir çatı altında toplamayı başardı. Küresel ticaretin artırılması ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için çalışan, referans kurum haline geldi. Şu an 100'den fazla ülkede, 45 milyondan fazla şirketi ve 1 milyardan fazla çalışanı temsil ediyor. Yani dünyadaki her 3 çalışandan 1’i, ICC üyesi firmalarda istihdam edilmiş durumda. ICC, tüm dünyada, küresel ticaretin kurallarının belirlendiği yerdir. Birleşmiş Milletlerde Gözlemci Statüsünü kazanmış, tek iş dünyası kuruluşudur. Dünya Ticaret Örgütü nezdinde tüm ülkelerin özel sektörlerini koordine ederek, daha serbest ve daha adil bir ticaret ortamı sağlamak için çalışmaktadır. TOBB çatısı altında faaliyet gösteren ICC Türkiye Milli Komitesi de, ICC’nin en etkin örgütlerinden biri haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.





ICC’nin, ikinci yüzyılına, “herkes için, her gün ve her yerde çalışan iş dünyası” vizyonuyla girdiğine değinen Hisarcıklıoğlu, bu vizyonun önemli parçası olan INCOTERMS kurallarının yenilendiğini söyledi.

ICC INCOTERMS kurallarının, Milletlerarası Ticaret Odası’nın en önemli ve kapsamlı çalışmalarından birisi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu sayede, uluslararası ticaretin kurallarının ortaya konduğunu, ihracatçı ve ithalatçıların hak ve yükümlülüklerinin belirlendiğini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “İş dünyaları için bu çok önemli bir konu. Zira bu kurallar sayesinde, anlaşmazlıklar çözüm buluyor ve küresel ticaret daha kolay yapılır hale geliyor. Şimdi bu yeni sistemde, yeni teslim şekilleri, kullanıma sunuluyor. Mal bedeli ve sigorta maliyetini içeren CNI (Cost and Insurance) gibi sigorta teminatları artırılıyor. Mevcut teslim şekilleriyse, daha basit daha anlaşılır ve kullanıcı dostu hale getiriliyor. İş dünyası örgütleri olarak, bizim görevimizde, firmalarımızın bunları en iyi şekilde öğrenmesi ve uyum sağlamasıdır. Yenilenen Incoterms 2020’yi, işte şimdi burada, bu konferansla birlikte, ülkemiz iş dünyasına sunmaya başlıyoruz. Sonrasında da çeşitli illerde Incoterms eğitimleri düzenleyeceğiz. Tüm bu eğitim faaliyetlerini, akredite eğitmenler yapacak. ICC Ticaret Hukuku Komisyonu Başkanı ve Incoterms 2020 Çalışma Grubu Üyesi, Değerli Hocamız Prof. Dr. Ercüment Erdem, bu önemli işi üstlenmiş durumda.”

Toplantı, 2020’ye Giriş: Hazırlık Süreci, Yeni Kuralların Sunumu, Hazırlık Süreci, Incoterms 2020 ve Temel Sözleşmeler, Taşıma ve Sigorta Uygulamasında Incoterms Kuralları, Bankacılık Uygulamaları ve Gümrük İşlemlerinde Incoterms Kuralları konu başlıklarındaki panellerle gün boyu devam etti.