BAROLAR BİRLİĞİNE RED ŞOKU Afyonkarahisar’da, avukat, belediye başkan vekili ve başkan vekilinin babasının öldürüldüğü davaya müdahil olarak katılmak isteyen Türkiye Barolar Birliği’nin talebi reddedildi.
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 1’i tutuklu 1’i tutuksuz iki kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması yapıldı.
İscehisar Belediye Başkan Vekili Seydi Aşkın, babası Mustafa Aşkın ve avukatları Hüseyin Bürhan Hayran’ı ‘tasarlayarak öldürme’ suçundan tutuklu bulunan B.A. ile ‘öldürmeye azmettirme’ suçundan tutuksuz sanık ağabey H.A.’nın yargılandığı davaya Türkiye Barolar Birliği de müdahillik talebini iletti.
Mahkeme, Türkiye Barolar Birliği’nin müdahillik talebini, CMK’nın 237 ve 238. maddesindeki hükümlerine göre, olaydan doğrudan zarar gören taraf olmadığı için reddetti.
Tutuksuz sanıklardan H.A. ise, olayı duyduktan sonra kardeşini telefon ile aradığını ve ulaşamadığını belirterek sesli mesaj bıraktığını söyledi. Görüşme kaydının telefonunda bulunduğunu ileten H.A., o günkü 22 saniyelik ses kaydının dinlenmesini talep etti.
Mahkeme Başkanı, ses kaydının alınmasını istedi. Duruşma, 7 Eylül 2012’ye ertelendi
Duruşmanın ardından müdahillik talebi ile Afyonkarahisar’da bulunan Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Çine, gazetecilere yaptığı açıklamada, müdahillik taleplerinin kabul edilmesi için ısrarcı olacaklarını bildirdi. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Bilge ile duruşmaya geldiklerini söyleyen avukat Çine, “Bir meslektaşımız avukatlık görevini yürüttüğü sırada bürosunda katledilmiştir. Bu olaydan dolayı tüm avukatlık camiası, barolarımız ciddi bir infial duymuşlardır. Burada eylemi gerçekleştiren sanık bizim temsilcilik, savunmanlık sıfatımızla kişiselliği özdeşleştirmiştir. Bu düşünce yapısı da tabii toplumda avukatları bir hedef haline getirmektedir” dedi.
BÜTÜN BAROLAR DAVAYI SONUNA KADAR TAKİP EDECEK
Avukatların, davalı, davacı, sanık vekili veya müdahil olarak belli insanları savunduğuna dikkat çeken Çine, şöyle konuştu: “Ama bunu teknik açısından yapmak durumunda. Çerçeve içinde biz bu suçtan dolaylı olarak zarar gördük. Düşüncesi ile Barolar Birliği olarak barolarımızın avukatlarının isteği doğrultusunda bir müdahale talebinde bulunduk. Mahkeme hukuki bir gerekçe ile reddetti. Ama bunda ısrar edeceğiz. Mahkemenin ara kararlarından her zaman dönmeleri mümkündür. İleride bu kararın temyiz incelenmesinde bu konuda Yargıtay’ın bir karar vermesi istenir. Bu olsa da olmasa da zaten Afyonkarahisar Baromuz Afyonkarahisar Baro Başkanımız ve bütün barolarımız bu olayı takip etmektedir. Mahkemede müdahil olarak bulunmasak dahi bu davayı sonuna kadar takip edecekler.”
İscehisar’da 30 Mart 2012 tarihinde, aralarında 10 yıl öncesine dayanan husumet bulunan İscehisar Belediye Başkan Vekili Seydi Aşkın (48) makamında, babası Mustafa Aşkın (74) ilçedeki fırınında, Aşkın Ailesi’nin avukatı Hüseyin Bürhan Hayran (56) da Afyonkarahisar merkezindeki bürosunda öldürülmüştü. ALİ KEMAL AKAN (İHA)