ŞEKER-İŞ’TEN NİŞASTA BAZLI ŞEKER TEPKİSİ Şeker-İş Afyonkarahisar Şubesi, nişasta bazlı şekerlerin satılmasına tepki göstererek, pancar şekerinin satışının ve tüketiminin artırılması ile ilgili imza kampanyası başlattı.
PTT önünde toplanan sendika üyeleri adına konuşan Şeker-iş Sendika Şube Başkanı Murat Karamoçu, şeker üreticilerinin sağlık bir yana, pancar ve şekerden daha ucuz olduğu gerekçesiyle mısır şurubunu tercih ettiklerini söyledi.
Türkiye’de nişasta bazlı şekerin kullanımının giderek yaygınlaştığını belirten Karamoçu, “Obeziteden, kanser ve kalp hastalıklarına, karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalıklarla bağlantısı inceleme konusu yapılan nişasta bazlı şekerlere (NBŞ) yönelik Avrupa’da ciddi şüpheler vardır ve kullanımı kotalar yoluyla sınırlandırılmaktadır. Buna karşı ülkemizde yasa ile belirlenmiş yüzde 10 kota sürekli arttırılmak istenmektedir” dedi.
Şeker pancarından üretilen şekerin katkı maddesine ihtiyaç olmadığını söyleyen Karamoçu, şöyle konuştu: “Anadolu insanının yüzyıllardır bir geleneği haline gelen pancarı, kamışı, üzümü kaynattığınızda şeker oluyorsa bu ürünlerden elde edilen şeker doğaldır. Çünkü bu ürünler doğada var olduğu şekliyle soframıza gelmektedir. Mısırı kaynattığınızda ise ondan şeker yerine kimyasal enzimlerle ayrıştırılmış yapay tatlandırıcı elde edersiniz. O halde soruyoruz sağlıklı nesiller için, hasta çocuklar değil gürbüz çocuklar istediğimiz için doğalı varken niçin yapayını tüketelim? Biz diyoruz ki, Türkiye Pazar olmasın, şeker fabrikalarının bacası pancar üreticisi, işçi, devlet eliyle tütsün.”
Karamoçu’nun konuşmasının ardından imza kampanyası başlatıldı.