Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ender Karaaslan'ın "Seçmeli Dersler, Zorunlu Seçmeli Olmasın" başlıklı bir açıklama yaptı.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da Fenerbahçe Sevdası: Ramazan Buluşması ve Spor SohbetleriAfyon'da Fenerbahçe Sevdası: Ramazan Buluşması ve Spor Sohbetleri


Eğitim-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Ender Karaaslan'ın "Seçmeli Dersler, Zorunlu Seçmeli Olmasın" başlıklı bir açıklama yaptı.
 

AÇIKLAMA ŞÖYLE:

Milli Eğitim Bakanlığı, seçmeli ders tercihlerinin 4-22 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacağını açıklamıştır.

Seçmeli derslerin her ne kadar öğrencilerin istek, yetenek ve tercihlerine göre belirlenmesi gerektiği ifade edilse de gerek tarafımıza ulaşan duyumlardan, gerekse basına yansıyan bazı haberlerden sürecin bu şekilde işlemediği görülmüştür.

Geçtiğimiz yıllarda bazı okul yöneticilerinin öğrenciler adına ders seçimi yaptığı ve seçilen dersleri imzalamaları için ders seçim formlarını velilere tebliğ ettikleri bilinmektedir.

Seçmeli ders tercihlerinde temel ölçütün öğrencinin ilgi ve yetenekleri olması gerekmektedir. Okul idarelerinin öğretmen durumu ve fiziki olanakların yetersizliği vb. gerekçelerle önceden belirlenmiş bazı derslerin seçilmesini istemesi çelişkili bir durum olacaktır.

Geçmişte yaşandığı gibi seçmeli derslerin öğrencilerimiz için “zorunlu seçmeli” hale getirilmek istenmesi kabul edilemez bir durumdur.

Özellikle belli derslerin seçilmesi yönünde yapılacak telkinlerin hem öğrencilerimize yararlı olmayacağı, hem de diğer branşlardaki öğretmenlerimizi üzeceği bilinmelidir. İstemediği bir dersi seçen öğrencinin o derse ilgi duyması, o derste kendini ifade etmesi veya o derste başarılı olması mümkün müdür? Aksine zorlamayla seçtirilecek derslere karşı bir ön yargı geliştireceği ortadadır.

YÖNETMELİĞE AYKIRI HAREKET EDENLER SUÇ İŞLERLER

Milli Eğitim Müdürlüğü pandemi döneminde seçmeli ders sürecinin şeffaf ve sorunsuz şekilde yürütülebilmesi için gerekli önlemleri almalı, bunları kamuoyuyla paylaşmalı ve yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçmelidir.

İlgili yönetmeliğe rağmen veli ve öğrenciler adına ders seçen okul yöneticileri suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir.

Veli ve öğrencilerimizden, istemedikleri seçmeli dersleri seçmeleri konusunda herhangi bir zorlamayla karşılaşmaları durumunda bizi bilgilendirmelerini istiyoruz.

Eğitim Sen Afyonkarahisar Şubesi olarak seçmeli dersler sürecini yakından takip edeceğimizi, yaşanabilecek ve öğrencilerimizi mağdur edecek olumsuzluklarla ilgili gerekli girişimlerde bulunacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.


Ender KARAASLAN
Eğitim Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı