Gazeteci Arif Yağcı ve Dinçay Doğar’ın katıldığı yorum fırtınası programında İdlip’de şehit edilen askerlerimiz ve Afyonkarahisar’da aromatik bitki yetiştirilmesinin önemi konuşuldu.

ARİF YAĞCI : Suriye İdlip’de meydana gelen saldırı sonucu 36 Şehit 32 yaralımız var yaralılara Allah'tan şifa diliyoruz.

DİNÇAY DOĞAR:  İdlip'te şehitlerimizin olması bizi büyük bir üzüntüye sevk etti . ABD ve Rusya'nın bölgedeki yer altı zenginlikler ve bölgenin jeopolitik yapısından dolayı kişisel, bölgesel menfaate dayalı çatışmalarından dolayı vatan evlatlarımızın şehit olmasından büyük üzüntü duyuyoruz. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Milletimizin başı sağ olsun . Bu olayın son olmasını temenni ediyorum. Bizlerin bu günlerde daha çok sabra sahip olması gerekiyor.

ARİF YAĞCI : Emperyalist devletlerin Suriye'deki çıkar çatışmaları Türkiye'nin ise devlet topraklarını korumak için vatan evlatları mücadele veriyor. Bir atasözü vardır ayıdan post Moskova'dan dost olmaz diye, biz de maalesef şehitlerimizle bunları acı bir şekilde öğrendik. Rusya kıvırmaya çalışıyor ama Türkiye kararlı bir şekilde ilerliyor.  Peki hocam Ben sormak istiyorum Türkiye'nin bütün gücüne rağmen neden bu kadar şehidimiz oldu bu büyük bir soru olarak duruyor. Siz bu konuda neler söylemek istersiniz?

DİNÇAY DOĞAR:  Orada ne oldu bilmiyoruz, havadan mı saldırıldı, çatışma mı oldu bilmiyoruz.  Bu günlere nasıl geldiğimiz konusunda eleştiri hakkımız saklı kalmak kaydıyla Türkiye Suriye'de kalmalı mı gitmeli mi derseniz bana göre kalmalı. Orada Fırat’ın doğusunda büyük Kürdistan, batısında büyük İsrail kurulmak isteniyor. Biz orada sınırlarımızı korumak için varız. Ancak savaşa iyi hazırlanan barışı kurtarır. Suriye çökerse Türkiye'de çöker biz böyle biliyoruz böyle bir durumda bizim burada ne işimiz var demek bizi orada kurulacak masanın dışına iter. Türkiye'nin bugün o bölgede olması gerekir. Türkiye'nin yaptığı sınırlarını nefsi müdafaasıdır. Bölgede büyük İsrail ve büyük Kürdistan'ın kurulması Türkiye'yi rahatsız eder. Bu yüzden Türkiye'nin o bölgede olması gerekiyordu. Şu anda da orada olmalıyız olmamalıyız gibi konuşmanın yanlış olduğunu düşünüyorum.

ARİF YAĞCI: Bugün birlik ve beraberlik için devletimizin yanında olmak zorundayız hükümet mültecilere Avrupa kapılarını açtı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz hocam?

DİNÇAY DOĞAR:  Bunlar siyasetin olası yaptırım taktiklerinden biridir. Türkiye idlib'deki son saldırıyı beklemiyordu. Orada Amerika Birleşik Devletleri Petrol için, Rusya ise Akdeniz’e açılmak için orada.  Biz ise o bölgede Toprak bütünlüğümüzü korumaya çalışıyoruz.  Amerika Birleşik Devletleri Irak'tan farklı bir taktik izledi önce halkı yerinden yurdundan ettiler, göçe zorladılar, ettiler sonra da Suriye'ye yine saldırdılar. Bu süreçte Türkiye Avrupa ile Suriye arasında mültecilerin yuvası konumuna düşürüldü. Aşırı göç dalgası sonucunda Türkiye'deki insanlar Suriyelilerden, Afganlardan rahatsız duruma geldiler. Türkiye'ye verilen vaatler de yerine gelmeyince ve son saldırı neticesinde sınır kapıları açıldı ama bana göre sembolik bir açılış oldu. İzliyorum ellerinde bavulları bile yok, sanki bu Avrupa'ya uyarı gibi geliyor bana.

ARİF YAĞCI : Bolu belediye başkanı Tanju Özcan'ın sınır kapılarına mültecileri taşıyacağım şeklinde bir açıklaması olmuştu Afyon belediye başkanı da böyle bir şey yapabilir mi? Siz ne düşünüyorsunuz hocam

DİNÇAY DOĞAR : Bunlar tamamı ile politik mesajlardır. Böyle bir günde mülteciler üzerinden nasıl bir siyaset izleneceğine bana göre iktidar karar verir. Yerel siyasetin fazla bir etkisi olmaz diye düşünüyorum.

ARİF YAĞCI : Mültecilerin sınır kapısının açılması bir oyalama mı? Sokak hareketleri Avrupa'da başlar mı, düşünceleriniz nelerdir hocam?

DİNÇAY DOĞAR : Mültecilere Avrupa kapılarının açılması oyalama değil . Ayrıca Avrupa'da da Sokak hareketleri mültecilerin gelmesi ile başlayacaktır. Sokak hareketlerinden kastım da tamamı ile demokratik eylemlerdir.

ARİF YAĞCI: Mültecilerle Türk vatandaşlığını memleketimiz içinde Afyonlu Vatandaşlarımızın kaynaşma durumu oldu mu? Olacak mı? Fikirleriniz nelerdir hocam

DİNÇAY DOĞAR : Bence mültecilerle Türk vatandaşları Afyonlu vatandaşlarımız hemşerilerimizle ben kaynaştıklarını düşünüyorum. Ortak payda din.

ARİF YAĞCI: Mültecilerin yaşam şartları gayet kaliteli ve yüksek, biz böyle görüyoruz . Dışarıdan bakanlar olarak siz neler düşünüyorsunuz Hocam?

DİNÇAY DOĞAR : Mültecilerin bir kısmının yaşam şartlarının yüksek, bir kısmınınsa kötü olduğunu görüyoruz. Kötü olanların sayılarını da ekmek kuyruklarından anlayabilirsiniz. Ben Türkiye'nin mültecileri ikamet ettirmesini insani davranış olarak değerlendiriyorum.  Mültecilerin de ülkelerinden kaçma sebepleri daha iyi bir hayat için Avrupa’dır

 

ARİF YAĞCI: Biraz da Afyon'un merkezini konuşacağız. Bolvadin de bulunan baz morfin ve morfin üreten alkoloid fabrikamız var. Afyon için bu büyük bir kazançtır. Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu'nun da Afyon'a kazandırdığı Aromatik Bitkiler Merkezi çok önemlidir. Bunlar Afyon’un konumunu çok farklı bir yere taşıyacaktır. Diğer taraftan 19 ilde yetiştirilmesine izin verilen kenevirin Afyon'da ilaca dönüşmesi Afyon için önemli bir fırsat olacaktır. Afyon bunlarla çağ atlayacak tır. Siz bu konular hakkında neler söylersiniz hocam?

DİNÇAY DOĞAR : Yapılan hiçbir şey kötü değildir.  Afyon bir tarım kentidir o zaman da ekonominin hedefinin hareket noktası da tarım olmalıdır. Dünya doğal hayata dönmeye çalışıyor. Toplumda her 3 kişiden 2'si kanserle bir şekilde ilişkilendiriliyor. Bunlar da GDO lu ürünlere bağlanıyor. Kanserin tedavisi mümkün olduğuna inanıyorum. Ama Tedavi şartlarını daha da geliştirmek için yeterli çalışmaların olmadığını düşünüyorum. Aromatik bitkiler konusuna gelince hoş kokulu bitkiler doğrudur fakat bu merkezi geliştirmek için proje geliştireceğiz. Aromatik Bitkiler Merkezi sadece proje olarak kalırsa bize bir faydası olmaz, Altının doldurulması ve yaygınlaştırılması gerekir. Doğal bitkileri ilçe anlamında bölge bölge geliştirmeliyiz. İlaçların özü nebatattır. Yani bitkidir.  İnsanlar yüz yıllardır haztalıklarını bitki ile tedavi ediyorlar

ARİF YAĞCI: Hocam sözlerinize ilave olarak eklemek isterim ki Afyon'da papatya merkezinde. Geçenlerde Afyon’a gelen Çinliler kurumuş papatya istediler ama biz veremedik 1 kilo bile veremedik bu bizim eksikliğimizdir. Bu ciddi bir eksikliktir.

DİNÇAY DOĞAR: Ezbere üretim, ezbere proje olmaz. Üzerinde çalışılmalı. Ne nerede yetişecek şartlar gözden geçirilmeli. Zafer Murat Çakır Şehit cenazesine gitti. O burada olsaydı bize daha detaylı bilgi verebilirdi. Onun incelemeleri, gözlemleri var. Göçü önlemenin yolu tarım. Aromatik bitki üretim kenti olabiliriz. Bolvadin’deki Alkoloid fabrikası ve haşhaş ekimi ve denetimi alt yapı anlamında önemli gelişimdir.

ARİF YAĞCI: Programımızı Burada noktalarken ben şehitlerimize Allah'tan rahmet ailelerine sabır diliyorum ülkemizin başı sağ olsun hocam sizin de son sözlerinizi alalım

DİNÇAY DOĞAR : Ben de şehitlerimize Allah'tan rahmet ailesi ve sevenlerine ve milletimize başsağlığı diliyorum.  Ülkemizin başı sağ olsun.  Allah bir daha böyle günler yaşatmasın