rnrn‘SAKLI MUSİKİ’ PROJESİ TAMAMLANDIrnrnAfyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarının hazırladığı ve Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Biriminin desteklediği, ‘Az Kullanılan Makamların Mesleki Müzik Eğitimi Kurumlarında ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

‘SAKLI MUSİKİ’ PROJESİ TAMAMLANDI Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarının hazırladığı ve Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Biriminin desteklediği, ‘Az Kullanılan Makamların Mesleki Müzik Eğitimi Kurumlarında Kullanılabilirliğine Yönelik Bir Araştırma’ başlıklı projenin tamamlandığı bildirildi.
2010 yılı Aralık ayında başlayan ve 2011 yılı Mayıs ayında tamamlanan projenin ortaya çıkış amacıyla ilgili bilgi veren proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Emel Funda Türkmen, yüzyılların birikimi oluşan Türk müzik kültürünün bu birikimini, geçmişten günümüze aktarmada farklı yöntemler kullandığını kaydederek, bu yöntemlerden bir çoğununda başarılı olduğunu kaydetti. Türmen, “Bu birikim Türk kültür mirasının somut olmayan ürünlerini oluşturmakta, somut olmayan kültürel ürünlerin korunması ve yaşatılması ise oldukça büyük bir çaba gerektirmektedir. Türk müzik kültürü binlerce yıllık geçmişinin ürünlerini yazılı olmamasına rağmen, bugüne kadar yaşatabilmiş derin bir birikime sahiptir. Bununla birlikte zaman içerisinde bazı makam veya eserlerin giderek daha az kullanılması sonucu, eğer notaya alınmamış ise unutulması söz konusudur ve oldukça büyük bir miktar eser kültürel değerlerimiz arasındaki yerini alamadan kaybolmuştur” şeklinde konuştu. ESERLER CD OLARAK KAYIT ALTINA ALINACAK
Yrd. Doç. Dr. Türkmen, devam ettiği açıklamasında, “Bu düşünceden yola çıkarak, az kullanılan makamların mesleki müzik eğitimi verilen kurumlarda kullanılabilirliğine yönelik yapılan araştırmalar sonunda ele alınan makamlar, proje kapsamında çeşitli açılardan irdelenmiş, seslendirilerek kalıcılığı sağlanmıştır. Seslendirilen bu kültür ürünleri, CD olarak kayıt altına alınarak somut bir yapı kazandırılmış, internet ortamında paylaşılarak, Türk müzik kültürünün unutulmaya yüz tutmuş ürünleri günümüze taşınmıştır. Proje kapsamındaki çalışmalar, AKÜ Devlet Konservatuvarı öğretim görevlileri, öğrencileri, mezunları ve konuk sanatçılardan oluşan büyük bir ekip tarafından titiz bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Kayıt altına alınan eserlerin seslendirilmesinde Türk müziğinin özelliklerine bağlı kalınmaya çalışılmıştır” dedi.
Yürütücülüğünü AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emel Funda Türkmen’in, sorumluluğunu ve müzik yönetmenliğini Öğr. Grv. Burak Kaynarca’nın yaptığı projede Emre Soylu, Ertan Doğangönül, Feridun Gündeş, Hüseyin Yalçın, İ. Suat Erbay, Kaan Ayhan, Kenan Savaş, Meriç Düzbüş, Okan Murat Öztürk, Ömer Bildik, Özlem Elitaş, Suat Kuş, Tevfik Bilen, Timuçin Çevikoğlu, Tunisa Yeşilçay, Yavuz Tutuş yer aldı. GÖKTEN CEYLAN (İHA)