Hayatımızın her döneminde sağlıklı beslenme yaşam kalitemizi yükseltir, geleceğimizi şekillendirir. Hayatımızın her döneminde sağlıklı beslenmeliyiz.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...



Doğumdan önce: Anne karnında gerçekleşen beslenme, bireyin yaşam kalitesi üzerinde önemli etkiye sahiptir. Annenin kordon kanı yardımıyla bebeğe geçen besin öğelerinin kalitesi, bebeğin doğum ağırlığına ve sağlığını direk etkiler. Yeterli ve dengeli beslenen bir anne adayının, sağlıklı bir bebek dünyaya getirme şansı yükselir. Anne karnında yeterli beslenen bebeğin güçlü ve sağlıklı doğma şansı yüksek olur.



Bebeklik çağı: Beyin gelişiminin tamamlandığı ve fiziksel gelişiminin hızlı olduğu bu dönemde, sağlıklı beslenme çok önemlidir. İlk 6 ay anne sütü ve daha sonra verilecek uygun tamamlayıcı besinler ile bebeğin gelişiminin ayına uygun olarak ilerlemesi mümkün olur.



Çocukluk çağı: Bu dönem, temel beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı önemli bir dönemdir. Ailenin beslenme alışkanlıklarının doğru olması, çocuğun gelecek yaşam dönemlerinde de sağlıklı beslenmesine olanak sağlar.



Ergenlik dönemi: Hızlı fiziksel gelişimin gerçekleşmesi için, sağlıklı beslenme çok önemlidir. Bu yaş grubundaki bir bireyin yaşadığı fırtınalı dönemde, besin tüketiminin değişmesi (azalma veya aşırı artış) söz konusu olabilir. Son dönemlerde, gençler arasında yeme bozukluğu hastalıkları (anoreksi, bulimia gibi) görülme sıklığı arttı. Bu konuda dikkat etmeliyiz.



Gebeler ve emziren anneler: Anne adaylarının ve emziren annelerin, hem kendi sağlıkları hem de, bebeklerinin sağlıkları için, yeterli ve dengeli beslenmeleri gerekir. Bebek, hem anne karnında iken, hem de anne sütü ile beslenirken annenin kaynaklarını kullanır. Annenin vücudunda yer alan depoların korunması ve aynı zamanda bebeğin yeterli beslenmesi için, sağlıklı beslenme ilkelerine uygun beslenmesi çok önemlidir.



Yaşlılık: Yaşamın ilk yıllarından itibaren beslenme ve yaşam alışkanlıklarınızın durumu yaşlılıkta ki yaşam kalitenizi belirleyen birikimlerdir. Yaşamın ilk yıllarından itibaren kendinize iyi bakar vücudunuzu yıpratmazsanız, sağlıklı ve rahat bir yaşlılık yaşarsınız.



YETİŞKİNLER:



Doğru besinleri seçmek ve doğru miktarlarda tüketmek bu yaş grubu içinde son derece önemlidir. Son yıllarda, görülme sıklığı giderek artan şeker, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları ve kanser gibi birçok önemli sağlık sorununun oluşumunu yetişkinlik döneminde ki beslenme ve yaşam tarzı direk etkiler. Günümüzün diğer önemli sağlık sorunu ise, obezitedir. Şişmanlık, yaşam kalitesini düşüren ve hastalıklara yakalanma riskini arttıran bir sağlık sorunudur. Sağlıklı beslenme ve diğer sağlık uygulamaları ile artan yaşa rağmen formda ve dinç kalmak mümkün olur.



Nil Şahin GÜRHAN / Akşam Gazetesi