rnrnSAĞLIKÇILARIN DÖNER SERMAYE TALEBİrnrnTürk Sağlık-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Mehmet Ali Çakal, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle sağlık çalışanlarının emekli olduklarında gelirlerinin yüzde 50'den fazlasını kaybettiklerini ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

SAĞLIKÇILARIN DÖNER SERMAYE TALEBİ Türk Sağlık-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Mehmet Ali Çakal, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle sağlık çalışanlarının emekli olduklarında gelirlerinin yüzde 50’den fazlasını kaybettiklerini belirtti.
Türk Sağlık-Sen üyeleri, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması, yabancı doktor ve hemşire çalıştırılmaması için bir basın açıklaması yaptı. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi acil girişince yapılan basın açıklamasında sendika üyeleri, ellerinde pankartla slogan atarak, duruma tepki gösterdi. Grup adına bir konuşma yapan Türk Sağlık-Sen Afyonkarahisar Şubesi Başkanı Mehmet Ali Çakal, sağlık çalışanları için döner sermaye sisteminin sorunlar ve haksızlık sistemine dönüştüğünü söyledi. Birçok hastanede döner sermayelerin geç ödendiğini ve eksik yatırıldığını savunan Çakal, entegre hastanelerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde düşük döner sermayeler nedeniyle çalışanların mağdur olduğunu ileri sürdü.
Döner sermeye yönetmeliğinde yapılan bir değişiklik ile sağlık çalışanlarının döner sermayelerinde 200 TL’ye varan düşüşlere neden olduğunu belirten Çakal, “Adaletsizlik bitirileceğine, artırılmış, çalışanlar çözüm isterken yeni sorunlarla karşılaşmışlardır. Döner sermaye sistemi çalışma hayatını sağlık çalışanlarına adeta zindan ederken döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmaması da sağlık çalışanlarına emekliliği zehir etmektedir. Döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle sağlık çalışanları emekli olduklarında gelirlerinin yüzde 50’den fazlasını kaybetmektedirler” dedi.
Sağlık çalışanlarının geçinememe korkusuyla ya emekli olmadığını ya da emeklilikte çalışmak zorunda olduğunu anlatan Çakal, şunları söyledi: “Yıllarca özveri ile sağlık hizmetlerini yürüten, yurdun dört bir yanında, gece gündüz demeden şifa dağıtan çalışanlar emeklilikte adeta sefalete mahkum edilmişlerdir. Kısacası, bugün sağlık çalışanları için emeklilik yeni bir çile döneminin adıdır. Tüm sağlık çalışanları emeklilik günlerini endişe ile beklemektedir.” Çakal, bu konuda sonuç alıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Yakın zamanda yürürlüğe giren kararname ile yabancı doktor ve hemşirelerin Türkiye’de çalışmalarının önünün açılacağını anımsatan Çakal, yabancı doktor ve hemşire çalıştırılmasına yönelik düzenlemenin acil olarak iptal edilmesi gerektiğini iletti. Çakal, Türkiye’deki insan kaynaklarının verimli kullanılarak sağlık çalışanı eksikliğini kapatmanın yollarının aranması gerektiğini ifade etti.