Dünyanın sayılı fuarları arasında yer alan Uluslararası Doğaltaş ve Teknoloji Fuarı (MARBLE) konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyon Karahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, dernek üyeleri ve iş adamları MARBLE’ı gezdi.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Türkiye’nin toplam ihracatı 1.5 milyar dolarlarda iken sadece doğal taş ihracatı 2 milyar doları zorluyor. Afyon mermerciliği dünyaya öğreten bir kenttir. Müzemizde antik mermer ocakları var. Binlerce seneden gelene Afyon beyazı mermer öğreticisi ol muş. Nesilden nesle aktarılarak günümüze gelmiş. 100 üzerinde güçlü firmalar var. Bunlar ihracat yapıyorlar. Çin’de bile mermerlerimiz çok beğeniliyor. Kız evinden kız ister gibi mermer yalvarıyorlar. Mal yetiştirin
diyorlar. Afyonkarahisar ve Türkiye açısından çok önemli olaylar bunlar” şeklinde konuştu.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise, “Fuarda 1100 firmadan 110 firma Afyonkarahisar’a ait. Afyonkarahisar M.Ö 3000’den beri mermeri bile bir il. Bu donanımı bilgiyi birikimi önce ülkeye sonra dünyaya öğreten bir il. Afyonkarahisar Valimiz, Rektörömüz, Milletvekillerimiz buraya gelerek hem şehirlilerimizi dinliyoruz ve görüyoruz ki bu fuar mermere güç ve katkı veriyor” söyledi.
Dünya’nın en zengin mermer ocaklarının Türkiye’de olduğunu dile getiren Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, “Dünya rezervinin yüzde 40’nın Türkiye’de olduğunu biliyoruz. Mermercilik büyük bir pazar. Ama ne yazık ki ihracatımız 1.6 milyar dolar. Bunun yakında 5.6 milyar dolara çıkması gerekiyor” dedi.