Propolis, arıların ağaç tomurcuklarından topladıkları reçineli bir maddedir. Rengi sizi şüpheye düşürmesin, kırmızı, yeşil, siyah gibi farklı renklerde olabilir. Peki faydaları nelerdir, ne sıklıkta, kimler tarafından tüketilmelidir?

Çalışkan arıların bir mucizesi daha: Propolis

Propolis, arılar tarafından belirli ağaçların tomurcuklarından ve kabuklarından toplanan amber reçineli bir maddedir. Arılar, propolisi üretirken tükürük salgıları ve balmumu ile zenginleştirir. Ortaya çıkan bu madde, kovanı yalıtmak ve sterilize etmek için kovanın içini kaplayan bir "mastik" görevi görür. Bu madde kovandaki çatlakları kıştan önce azaltmayı mümkün kılar. Böylece mikroorganizmaların (bakteri, virüs, küf) gelişmesini engeller. Arılar ayrıca çatlak petekleri onarmak veya kovana giren davetsiz misafirleri (kelebekler, larvalar, sinekler, eşek arıları vs) mumyalamak için propolis kullanır. (Davetsiz misafirleri kovandan atmaları mümkün olmadığı için mumyalayarak çürümelerini önler ve sağlığa zararsız hale getirirler.)

Propolisin bileşimi

Propolis, reçineler (%50), uçucu yağlar (%5 ila %10), mum (%30 ila 35) ve polen tanelerinden (%5) oluşur. Antiviral dahil 300'den fazla aktif molekül içerir. Propolisin bileşimi, coğrafi kökene ve kovan çevresindeki bitki örtüsüne göre değişir. Bu değişime göre propoliste az veya çok yüksek konsantrasyonlarda polifenoller, flavonoidler ve artepillin C bulunur. Ama kovan nerede olursa olsun elde edilen propolisin tamamı çok güçlü antioksidan etkilere sahiptir ve bakteri ile virüsler üzerinde özellikle etkilidir.

Sağlığa yararları nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) beslenme ve sağlık programına propolis kullanımını ekledi. Bu propolisin dünyadaki en yetkili sağlık otoritesi tarafından onaylandığının kanıtı.

  • Cilt sorunlarında;

Propolis, mantar enfeksiyonlarında, çıbanlarda, uçuklarda, zona, sivilcelerde, bazı yanık ve yaralarda, yatak yaralarında, varis ülserlerinde, sedef hastalığının belirli evrelerinde, alopesi, siğiller, egzamalarda tedaviye destek olabilir.

  • Anjin, nazofarenjit, sinüzit gibi KBB sorunlarında;

Aynı zamanda rinit, otit, bronşit, zatürree, soluk borusu iltihabı, soğuk algınlığı, astım gibi durumlarda iyileşmeye yardımcı olabilir.

  • Ağız ve diş sorunlarında;

Aft veya diş eti iltihabı, periodontitis, glossit (dil iltihabı), diş apseleri, pamukçuğa karşı vücudu desteklemede kullanılabilir.

  • Anti-mikrobiyal olarak;

Brezilya, Japonya, Hırvatistan ve Küba'da yapılan farklı çalışmalarda, propolisin özellikle güçlü bir anti-mikrobiyal aktivite gösterdiği bildirilmiştir. Propolis, çok dirençli staphylococcus aureus, streptococcus A, listeria, helicobacterium pylori'nin yanı sıra diş çürümelerinden sorumlu mutans streptokoklara da etki edebilir, dolayısıyla diş macunlarında kullanılır.

Kimler nasıl kullanmalı?

Fransız araştırmacılara göre sağlıklı insanlar propolisi sonbaharda ve ilkbaharda 3 ila 4 hafta boyunca yılda iki defa koruyucu tedavi olarak kullanabilir. Yaşlı insanlar ise her mevsim değişiminde 3 haftalık 4 tedavi şeklinde alabilir. Ayrıca 4 yaş üstü çocuklarda da su ile seyreltilerek kullanılabilir.

Propolisin, bal ve arı sokmasına karşı alerjisi bulunanlar, düşük tansiyon sorunu yaşayanlar, organ transplantasyonu geçirmiş, propolis intoleransı ve kan pıhtılaşma sorunu bulunan insanlar tarafından dikkatli kullanılması önerilir. Ama bu istisnai durumlar dışında, güvenilir üreticilerden güvenilir ambalajlar içinde alınan propolis ürünleri herkes tarafından güvenle kullanılabilir.

Size tavsiyemiz organik tarım sertifikasıyla üretilen, %100 doğal ve katkısız ürünler sunan damla formundaki Beezone Propolis’i denemeniz. Propolis sitesine giriş yaparak su ve alkol bazlı damla forumdaki ürünlerin içeriği ile çocuklar ve yetişkinler tarafından nasıl kullanılmaları gerektiğini öğrendikten sonra sipariş formunu eksiksiz olarak doldurarak ya da firmaya telefon açarak satın alabilirsiniz. Beezonepropolis.com sitesi üzerinden sipariş verebilmek için üye hesabı oluşturmalı ve ödemeyi online olarak kredi kartınızla yapmalısınız. Diğer büyük alışveriş sitelerinde olduğu gibi şuan için kapıda ödeme yapma imkanı bulunmuyor. Satın almadan önceki yorumlar sayfasında kullanıcılar tarafından bırakılan gerçek yorumları okuyabilir ve sizler de propolis ürünlerini denedikten sonra tecrübelerinizi diğer site ziyaretçileriyle paylaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz..