İç Hastalıkları, Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesinde “Kök Hücre Tedavilerinde Güncel Gelişmeler” konulu konferans verdi.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da bugün nöbetçi eczanelerAfyon'da bugün nöbetçi eczaneler

 

 

Tıp Fakültesi mavi salonda gerçekleştirilen etkinliğe AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AKÜ Tıp Fakültesi Dekan V. ve Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Adem Aslan, tıp fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açış konuşmasını gerçekleştiren AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, alanında uzman hocaları öğrencilerle buluşturduklarını söyledi. Solak, “Hocamız alanında uzman, hem Sağlık Bakanlığı bünyesinde hem de Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerde büyük uğraşları var. Ayrıca Türki Cumhuriyetlerde alanında uzman doktorları Türkiye’ye davet ederek hizmet içi eğitim programları yapan fedakâr bir hocamız. Konuyu kendi anlattıktan sonra interaktif olarak da sizlerle buluşturduk, rahatlıkla sorularınızı sorabilirsiniz. Çünkü bir ayağı Amerika’da bir ayağı Türki Cumhuriyetlerde olan bir hocamız. Hematoloji alanında, kemik iliği naklinde, kan hastalıklarında ciddi makaleleri var, ciddi görüşleri var” dedi.

DOKTORLAR İNSAN ÖMRÜNÜ UZATMAYA ÇALIŞIYOR

İç Hastalıkları, Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer, doktorların olmazı oldurmaya çalıştıklarını ve insan ömrünün uzatmak için tüm yolu denediklerini ifade etti. 1900’lü yılların başından itibaren insan ömrünü uzatma konusunda birçok çalışma yapıldığını dile getiren Dinçer, “1900’lerin başında insan ömrü ortalama olarak 30’du. Ardından çıkan aşı ve antibiyotikler ile beraber daha sonra geliştirilen tıbbi prosedürler, çip teknolojinin gelişmesiyle görüntüleme teknolojisinin artması, 90’ların başından itibaren kök hücre tedavileri ile beraber insan ömrünü uzatmaya başladık” diye konuştu.

KÖK HÜCRELERİ KENDİLERİNİ YENİLEYEBİLİYOR

Kök hücre tedavisinin zorluklarından ve özelliklerinden bahseden Dinçer, 10 bin kan hücresinden sadece 1 tanesinin kök hücre olduğunu ifade etti. Dinçer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ne özellikleri var peki bunların diye soracak olursak da; kendilerini yenileyebiliyorlar, bulundukları dokuya özgü farklılaşıyorlar, çoğalarak olgunlaşıyorlar ve yeni hücreler üretebiliyorlar. Yani kök hücreyi nereye bırakırsanız orada ona dönüşüyor. Eğer yağ hücresinin içerisine bırakırsanız orada o hücreyi oluşturuyor, cildin içine doğru bırakırsanız cilt hücresi oluşturuyor, karaciğerin içerisine bırakırsanız oraya göre dönüşüyor. Ancak biz kök hücre ile yeni organ yapamıyoruz, o organın hücresini oluşturuyoruz sadece. Kemik iliğinden alınan hücrelerden kan hücresini üretebiliyoruz, kemik üretebiliyoruz, damar üretebiliyoruz, deri üretebiliyoruz ki yanıklarda çok kullanılıyor, kalp dokusu üretebiliyorsunuz, böbrek dokusu üretebiliyorsunuz, pankreas ve dalak hücreleri üretebiliyorsunuz.”

“ESKİDEN KAZA YAPARSAK AFYONKARAHİSAR’DA YAPMAYALIM DERDİK”

Kemik iliği nakli konusunda bilgiler veren Dinçer, “1999’da Türkiye’de nakil sayısı 150 idi. Şu anda 3 binlerde. 58 tane kemik iliği nakli merkezimiz var. Kemik iliği nakli merkezini açmak çok zor değil, önemli olan bu nakli yaptığımız hastaların yaşayıp yaşamadığı” dedi. AKÜ’nün Afyonkarahisar için büyük bir kazanç olduğunu vurgulayan Dinçer, “AKÜ büyük bir üniversite, eskiden Antalya’ya gidip gelirken görürdüm. Burada hastane yoktu. Trafik kazası yaparsak burada yapmayalım derdik. Sayın Rektörümüze yaptıklarından dolayı ve böyle bir üniversite yarattığı için minnettar olunması gerek. Burada kemik iliği nakli merkezi açılırsa son derece başarılı olunacağını düşünüyorum. Rektör hocamızın bu konuları son derece desteklediğini biliyorum, yapmış olmak için değil, gerçekten yapmak için bunu yapacağını da biliyoruz” diye konuştu.

Etkinlik, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın Prof. Dr. Dinçer’e plaket takdim etmesinin ardından sona erdi. İç Hastalıkları, Hematoloji ve Kemik İliği Nakli Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Dinçer konferansın ardından AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği ile Onkoloji ve Hematoloji Hastanesini ziyaret ederek yetkillerden bilgiler aldı.