Türkiye ve ABD arasındaki olası gerginliğin etkisiyle dolar/TL dün akşam 7 seviyesine kadar yükselmiş ardından 6,85'te dengelenmişti.



Günün ilerleyen saatlerinde dolar/TL tekrar 6,90'ı aştı. Euro TL de Akdeniz'de devam eden sondaj çalışmalarının AB ile ilişkilerde yarattığı gerilimle yükselmiş ardından inişe geçmişti. Günün ilerleyen saatlerinde euro/TL de 8,15'i aştı.



Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, "Yükselen cari açık, kredi genişlemesi, artan enflasyon, negatif reel faiz pozisyonu TL’nin temel zayıflıkları ve hassasiyet unsurları olarak takip ediliyor." dedi.

 
Dolar/TL dün akşam ani bir dalgalanma ise 7 seviyesine yaklaşırken daha sonra uzun süredir seyrettiği 6,85 seviyesinde dengelenmişti. Kur 2019’dan beri 100 milyar doları aşan kamunun döviz arzının da desteğiyle 6.85 etrafında 1 aydan fazla süredir oldukça dar bir bantta seyrediyordu. Günün ilerleyen saatlerinde dolar/TL tekrar yükselişe geçti. Euro/TL ise dün akşam saatlerinde 8.2060 ile tarihi zirve seviyelerini test etmesinin ardından gerileyerek 8.05 civarında güne başladı. Euro/TL günün ilerleyen saatlerinde tekrar yükseldi. 


FED KARARI BEKLENİYOR
Resmi tatil nedeniyle bu hafta piyasalarda üç buçuk gün işlem yapılacak. Piyasada bugün Hazine’nin döviz cinsi iç borçlanmaları izlenecek. Haftanın kalanında ise TCMB’nin yarınki enflasyon raporu takip edilecek. Bankacılara göre haftanın en önemli dış gündem maddesi ise ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı olacak.

Yatırımcılar Fed’in bu haftaki toplantısında son derece gevşek para politikasını teyit edeceğini ve belki de uzun vadede daha yüksek enflasyona göz yumacağının işaretini vermesini bekliyorlar. Bu beklentiler ile altının onsu bir haftadan kısa sürede 130 dolar yukarı çıktı. Gram altın 430 TL’yi aştı.

DOLAR GÜÇ KAYBEDİYOR

Dolar başlıca para birimleri karşısında temmuzda yüzde 3.6 geriledikten sonra yaklaşık 10 yılın en kötü aylık performansını kaydetmeye hazırlanıyor. Dolar endeksi mayıs ortasından bu yana yaklaşık yüzde 7 geriledi. Açık dolar pozisyonları iki yılın en yüksek seviyesinde bulunuyor. Bankacılar küresel piyasalarda dolardaki zayıf seyre rağmen dolar/TL’de bir düşüş görülmediğine dikkat çekiyorlar.





Sözcü Gazetesi İnternet