Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, kiraz üreticilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili olarak TBMM’de konuşma yaptı

Kiraz üreticicisi desteklenmeli

Kiraz üreticilerinin artan maliyetler, olumsuz hava koşulları nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığını ifade eden Parsak, kirazın stratejik ürün olarak ele alınmasını ve ağaç başına üreticilere destek verilmesini istedi

Kiraz üreticilerinin yaşadığı sorunlar Meclis’e taşındı. MHP MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, dünya kiraz üretiminin yüzde 20’sinin Türkiye’de üretildiğine dikkat çekerek bu konuda devletin gerekli girişimlerde bulunmasını talep etti. 

Özellikle Afyonkarahisar’ın Sultandağı ile Çay ilçeleri civarında Türkiye kiraz üretiminin büyük bölümünün sağlandığına dikkat çeken Parsak, devletin acil olarak devreye girmesini istedi.

DÜNYADA İLK SIRALARDAYIZ

Dünya kiraz üretiminde Türkiye’nin ilk sıralarda olduğunu ifade eden Parsak, “Dünya kiraz üretiminin yaklaşık olarak %20’sini karşılayan ülkemizdeki kiraz rekoltesi, hava koşullarına bağlı olarak yıllık 400 ila 500 bin ton civarında seyretmekte, Türkiye, dünya kiraz üretiminde ilk sıralarda bulunmaktadır. Bu haliyle kirazın, Türkiye için stratejik bir ürün olarak görülmesi gerekirken, artan maliyetler, kısa hasat dönemi ve olumsuz hava koşulları gibi birçok neden, her yıl kiraz rekoltesini ve fiyatlarını düşürmekte, üreticilerimizin ümitlerinin bir başka bahara ertelemesine neden olmaktadır” dedi. 

OLUMSUZ ŞARTLAR ÜRETİMİ ZAYIFLATIYOR

Kiraz üretiminde birçok olayın yaşandığına kaydeden Parsak, “Bütün bir yılını kiraz yetiştiriciliği ile geçiren on binlerce üreticimiz hasat zamanı geldiğinde 1-2 aylık kısa sezon hareketi içerisinde tüm emeğini kaybetmektedir. İç kurdu ve kırmızı örümcekle mücadeleye yönelik maliyetler devamlı olarak artmakta, üreticilerimiz umut verici bir geçim kaynağından daha yavaş yavaş uzaklaşmaktadır. Olumsuz hava şartları ve don olayı meyve oluşumunun önüne geçmekte, hasat zamanı meydana gelen yaz yağmurları ise olgunlaşmış meyvenin yağmur suyunu içine çekerek kabuğunu çatlatmasına ve meyvelerin dalında çürümesine neden olmaktadır.

MALİYETLER ÇOK YÜKSEK

Kiraz üretiminde maliyetlerin oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Parsak, “Ürettiği ürünün fiyatı ile maliyeti arasında sıkışan çoğu kiraz üreticisi, artan işçilik giderlerini göze alamayıp ya bütün bir yılını vererek ürettiği kirazını dalında çürümeye bırakmakta ya da fiyat yükselsin diye beklerken meydana gelen yağışlarda ürününü kaybetmektedir. Tüm bu risklere karşılık “tarım ürünleri sigortası”, primlerin yüksekliği nedeniyle kullanılamamakta, üreticilerimiz riskler ile baş başa bırakılmaktadır” dedi.

İHRACATIN 3’TE 1’İ AFYONKARAHİSAR’DAN

Türkiye kiraz ihracatının büyük kısmını Afyonkarahisar’ın gerçekleştiğini söyleyen Parsak, “Kiraz ihracatımızın yaklaşık 3’te 1’ini karşılayan memleketim ve seçim bölgem Afyonkarahisar’da özellikle Sultandağı ile Çay ilçeleri arasında bulunan mikroklima, kiraz üretimi için dünyaca ünlü bir ortam hazırlamakta, bu ortamda yetiştirilen “Gılli” ve “Karaballı” türündeki kirazlar kozmetik sanayisinde kullanılırken, uluslararası piyasalarda “Türk Kirazı” olarak ün salan ve “Tadiki” adı altında markalaşma çalışmaları sürdürülen “Ziraat-900 Napolyon” kirazımız ise doğrudan Avrupa sofralarına ulaştırılmaktadır.Bunca avantaja rağmen Afyonkarahisar’daki kiraz üreticilerimiz türlü imkansızlıklar ile boğuşmakta ve kendilerine gösterilecek özel ilgiyi beklemektedir” dedi. 

STRATEJİK ÜRÜN OLMALI

Kirazın stratejik ürün olarak değerlendirilmesini isteyen Parsak, “kirazın, stratejik ürün olarak ele alınması, ağaç yozlaşmalarını önlemek adına ağaç başına destek ödemesi yapılması, Türk kirazının dünyaya takdimi noktasında gerekli markalaşma ve pazarlama faaliyetlerinin ciddiyetle ele alınması, tarım sigortası primlerinin düşürülmesi, olumsuz hava koşullarının meydana geldiği dönemlerde afet bölgesi uygulaması yapılması, üreticilerimizin fiyat dalgalanmalarından etkilenmemesi adına yörede teknolojik tesislerinin inşasının desteklenmesi ve kiraza taban fiyat uygulaması getirilmesi, konuyla ilgili alınabilecek önlemlerden bazılarıdır. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan kiraz üreticilerinin acilen destek beklediğini tekrar hatırlatıyorum” dedi.

ORTAK NOKTADA BULUŞMALIYIZ

Konuşmasında CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal'ın konuyla ilgili bir mektubuna da değinen Parsak, “Bu noktada CHP Afyonkarahisar Milletvekili Sayın Burcu Köksal’ın konuyla ilgili birkaç hafta önce tarafımıza ulaşan mektubuna buradan cevap vermek ve kiraz üreticilerimizin sorunlarının giderilmesine yönelik bir girişime, prensipte desteklediğimi ifade etmek isterim" dedi. Afyonkarahisar’ın menfaatleri söz konusu olduğunda siyasi farklılıkların bir kenara bırakılması ve Afyonkarahisar için ortak hareket edilmesi gerektiğini düşündüğünü tekrarlayan Mehmet Parsak, "Ancak kendisinin ve diğer 3 Afyonkarahisar Milletvekilinin de geçtiğimiz ay verdiğim Afyonkarahisar’a İstiklal Madalyası Verilmesi Hakkında Kanun Teklifimi desteklemesini beklerdim” ifadelerini kullandı.

30 AĞUSTOS’A YETİŞTİREBİLİRİZ

Afyonkarahisar’a İstiklal Madalyası verilmesi için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyleyen Parsak, “Bu vesile ile zaferin ve ulusal kurtuluş mücadelemizin zafer kalesi Afyonkarahisar’a İstiklal Madalyası verilmesinin gereğini ve önemini bir kez daha vurgulamak isterim. Henüz hiçbir şey için geç değildir, Meclisin konuyu hızlı bir şekilde ele alması ile Afyonkarahisar’ın İstiklal Madalyası, her yıl Ağustos ayı sonunda törenlerle kutladığımız Zafer Haftası’na yetişecektir” dedi.