PARKHAYAT Akşehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Murat BİLGİN Sünnet Hakkında Merak Edilenleri Yanıtladı.

Bazı küçük erkek çocukları için okulların kapanması başka anlamlara gelir. Özellikle bahar ve yaz ayları sünnet operasyon dönemidir. Yaz tatilinin başladığı haziran ayında sünnet operasyonları da başlar. Sünnet, penisin ucunda, idrar çıkışının olduğu bölgedeki deliği kapatan ve derinin katlanmasıyla oluşan kısmın kesilerek çıkarılması anlamına gelir. Sünnet, çocuk için hassas bir konudur. Bu nedenle ebeveynler, çocukları için sünnet kararı alırken dikkatli olmalıdır.

Sünnet Ne Zaman Yapılmalı

İdeal sünnet yaşı pek çok doktor tarafından 0 ile 2 yaş arası olarak kabul edilir. Ancak sünnet derisinin bebeğin normal idrar çıkışını sağlayacak genişlikte olmaması, yani fimozis, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve bunun gibi istek dışı, yani tıbbi zorunluluk gerektiren durumlarda yaşa ve zamana bakılmaz. Penis ucunda darlık saptanan çocuklar için sünnet zamanı idrar yapmadaki zorlanma şiddetine, idrar çıkmadaki darlığın derecesine, idrarın kalibrasyonuna göre acilen, hemen veya en kısa sürede gibi alternatiflerden biri doktor tarafından seçilir. Bu konudaki zaman tamamen doktorun ve darlığın derecesine göre yorumlanır. Ancak darlık varsa ve eninde sonunda sünnet olunacaksa, başka herhangi bir komplikasyon gelişmesini beklemektense bir an önce darlığı açma yani sünnet operasyonuna başlamak gerekir.

Acil sünnet durumlarışunlardır:

Sünnet derisi iltihapları

Zor işeme ve sünnet derisinde balonlaşma

Tekrarlayan idrar yolu iltihapları

Vezikoüreteral reflü (vur) gibi doğumsal bazı idrar yolu hastaları

Penisbozukluğuvarsa Erkek çocuklarında sünnet derisi 3 yaşına kadar penisin ucundaki etli kısma yapışıktır. Bunun el ile açılmaya çalışılması yanlış ve tehlikelidir. Çocukta tekrarlayan sünnet derisi ya da idrar yolu iltihapları olmuyorsa erken-acil sünnet şart değildir. Sünnetsiz peniste sadece görünümü düzeltmek gibi bir amaçla sünnet yapılması mecburiyeti olmadığı gibi sünnet yapılması idrar kaçırmayıönlemez ya da çocuğun hızlı büyümesine yardımcı olmaz. Zaman zaman sünnet derisi altında izlenen beyaz-sarı renkli inci tanesine benzer oluşumlar sanılanın tersine iltihap bulgusu değil, sünnet derisini penisten ayırmak için vücudun salgıladığı"smegma" adı verilen özel bir sıvıdır. Bu görünüm de acil sünnet yapılmasını gerektirmez. Ayrıca kendinde veya ailesinde kan hastalıkları olan çocuklarda sünnet hayati tehlike içerebilir. Halk arasında “peygamber sünneti” olarak bilinen doğumsal penis bozukluğu olan çocuklar sünnet edilmemeli ve mutlaka üroloji uzmanına muayene ettirilmelidir.

 

Yenidoğan sünneti

Yenidoğan sünnetinin herhangi bir nedenle yapılan diğer sünnetlerden teknik olarak bir farkı olmasa da yapılma zamanı ve nedenleri açısından farklılıkları vardır. Doğumdan itibaren ilk bir ay içinde yapılan sünnetlere yenidoğan sünneti denir ve en sık nedeni fimozis durumudur. Ayrıca sık geçirilen idrar yolu enfeksiyonları da neden ne olursa olsun yenidoğan sünneti için yeterli gerekçeyi oluşturur."Balanit" denilen sünnet derisinin enfeksiyonu fimozisle birlikte olsun olmasın yenidoğan sünnetini gerekli kılar.

Sünnet kararı çocukla alınmalı

Anlayabilecek yaştaki çocuklarla sünnet kararı birlikte alınmalıdır. Çocuğun bu konuda çevre ve arkadaşları tarafından yanlış bilgilendirilmesine fırsat verilmeden konu anlayacağı basitlikte anlatılmalı, konuşma ile sünnet arasındaki süre de kısa tutulmalıdır. Sünnet operasyonundan önce ilgili doktor tarafından muayene edilmelidir. Böylece hem operasyon sırasında karşılaşılabilecek sürprizlerden (örneğin doğuştan sünnetlilik-hipospadias gibi) kaçınılmış ve gerekli kan tahlilleri istenmiş olur, hem de çocuk ve aile birinci ağızdan operasyon ile ilgili ayrıntılarıöğrenme fırsatını bulur.

Sünnet hatası nedir ?

Sünnet işlemi sonrasında meydana gelen bazı bozukluklar sünnet hatalarına işaret eder. Bunlar:

Derinin çocuk penisinin ucunu kapatması

Penisin kasık içerisine kaçması veya torba derisi içene girmesi

Penisin hiç gözükememesi

Kıvrımlı olması

İdrarın normal idrar deliği haricinde bir yerden gelmesi

İnce bir akımla, zorlanarak işeme durumu

İdrar deliğinin kapanması

Kozmetik olarak Kabul edilemeyecek bir görüntü oluşması

Sünnet onarımı ne zaman yapılmalı ?

Sünnet hatası tespit edilmişse sünnetin üzerinden 6 ay geçtikten sonra hemen yeni onarım yapılması gerekir. Sünnet hatalarının düzeltilmesi çoğu zaman zor ve özellikli ameliyatlardır. Bu işlemler mutlaka genel anestezi (narkoz) gerektirir. Ergenlik esnasında (11-15 yaş arası) penis

üzerinde ameliyat yapılmasıçocuğun psikolojisini kötü yönde etkileyebileceği için sünnet hatalarının onarımı için ileri yaşlara dek beklenmesi tavsiye edilmez.