Türkiye'de, eğitim iş kolunda yeni kurulan ve kısa sürede adından eylemlerle söz ettiren Hürriyetçi Eğitim Sen, Afyonkarahisar'da teşkilatını kurdu. 

Gözden kaçırmayın

AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde AKÜ Mühendislik Fakültesi'nde

Türkiye'de, eğitim iş kolunda yeni kurulan ve kısa sürede adından eylemlerle söz ettiren Hürriyetçi Eğitim Sen, Afyonkarahisar'da teşkilatını kurdu. 

Hürriyetçi Eğitim Sen Afyonkarahisar İl Başkanı Özkan Mutluer, Afyonhaber'e konuştu ve sorularımızı yanıtladı.

Mutluer "Hürriyetçi Eğitim Sen olarak hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmayacağız, hiçbir siyasi görüşle iltisak halinde hareket etmeyeceğiz. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür eğitim çalışanlarının adresi olacağız. " dedi.

 

İŞTE O SÖYLEŞİ:

 

AFYONHABER: Hürriyetçi Eğitim Sen; ne zaman kuruldu, neden eğitim alanında yeni bir sendikaya ihtiyaç duyuldu?

Özkan Mutluer: Öncelikle ekonomik ve sosyal açıdan çok zor şartlar altında mesleğini sürdüren, ülkemizin geleceği çocuklarımız için gece gündüz gayret gösteren bütün eğitim çalışanlarımızı selamlıyorum.

Hürriyetçi Eğitim Sen; 13 Aralık 2021 tarihinde kuruldu ve yasal prosedürlerin ardından 4 Ocak 2022’de resmen çalışmalarına başladı. Eğitim alanında toplam kırk dokuz sendika faaliyet gösteriyor; fakat ne yazık ki bu çokluk, samimi bir hak arama arzusundan ya da ideolojik bir çeşitlilikten kaynaklanmıyor. Üye aidatlarının devlet tarafından ödendiği, giderlerinin kamu tarafından karşılandığı bir örgüt; doğal olarak sendika olmaktan çıkıyor ve alelade bir devlet dairesine dönüşüyor. Devletimizce karşılanan sendika ödentileri ile yürütülen bir mücadele ne samimiyet kazanabilir ne de kararlılık!

FYONHABER: Hürriyetçi Eğitim Sen’in farkı ne olacak, öğretmenler ve eğitim çalışanları neden sizi tercih etmeli?

Özkan Mutluer: Şöyle söyleyeyim: Nicel anlamda birçok eğitim sendikası olmasına rağmen nitelik aradığınızda karşınıza pek de bir seçenek çıkmıyor. Mevcut sendikaların çoğu maalesef kuruluş amacının dışına çıkarak ya siyasetin güdümüne girmiş durumda ya da kişisel çıkarlar peşinde koşmaktadır. İşte bizim temel farkımız budur: Hürriyetçi Eğitim Sen’in tek amacı, tüm eğitim çalışanlarının özlük haklarını korumak ve mümkün olduğunca iyileştirmek için mücadele vermektir. Çünkü sendikaların çalışma sahası, herhangi bir siyasi partinin propagandası doğrultusunda hareket etmek ya da kişisel menfaatler için iş takibi yapmak değildir.

AFYONHABER: Yeni bir sendikanın örgütlenmesi zordur. Ülke genelinde Sendikanızın durumu nedir, eğitim çalışanlarında ilgi oluştu mu?

Özkan Mutluer: Hürriyetçi Eğitim Sen; ülkemiz genelinde teşkilatlanmasını tamamlamış, yaklaşık 11 aylık kısa bir zamanda on altı bin üye sayısına ulaşmıştır. Sendikal tarihimizin son yirmi yılında kurulduğu sene en hızlı büyümeyi gösteren sendika biz olduk. Sağ olsunlar; okullarımızda, milli eğitim müdürlüklerimizde ve üniversitelerimizde çalışan eğitim görevlilerimiz bize güveniyor; biz de bu güven sayesinde hızla büyümeye ve aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.

Dik duruşumuzu koruyacağız, doğru davranış sergilemeyi sürdüreceğiz ve inanıyorum ki hürriyete gönül vermiş bütün eğitim çalışanlarının desteği ile Türkiye’nin en büyük sendikası biz olacağız.

AFYONHABER: Afyonkarahisar’da kurucu temsilci olarak siz görevlendirildiniz. Afyon’da ilgi nasıl, İlimiz için hedefiniz nedir?

Özkan Mutluer: Sendikamızın Afyonkarahisar İl Temsilciliği görevini yürütmekteyim. Böylesine güzel bir ailenin parçası olmak benim için büyük bir mutluluk. Yalnız yeri gelmişken şunu da açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum: Hürriyetçi Eğitim Sen olarak Genel Merkezimiz başta olmak üzere bütün il ve ilçelerimizde demokratik bir yapı tesis etmiş durumdayız ve bu demokratik ortamı mutlaka koruyacağız. Sendikamız üyesi tüm arkadaşlar Genel Başkanlık da dahil bütün kadrolara rahatlıkla aday olabilirler.

Her geçen gün büyümeye devam ediyoruz. İlimiz merkez ve ilçelerindeki eğitim kurumlarını ziyaret ederek Sendikamızı tanıtıyoruz. Afyonkarahisar için öncelikli hedefimiz şube yeter sayısına ulaşmaktır.

AFYONHABER: Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve Kariyer Basamakları Sınavını doğru buluyor musunuz?

Özkan Mutluer: Öğretmenlik Meslek Kanunu yıllardır çıkarılması beklenen, nihayet çıkarılan fakat mevcut haliyle beklentileri karşılamakta yetersiz kalan bir kanundur. Kariyer Basamakları Sınavı ise temelinden yanlış bir uygulamadır. Öğretmenlik zaten uzmanlık gerektiren bir meslektir ve bu uzmanlık, sınavla ölçülebilecek bir durum değildir. Bir öğretmenin bir öğrencisi için gece gündüz çırpınmasını, yeri geldiğinde beslenmesini yaptırmasını ve hatta öğrencisinin burnunu temizlemesini siz hangi sınavdaki nasıl bir soruyla ölçebilirsiniz?

ÖMK taslağı, eğitim ve öğretim kalitesinin yükseltilmesi amacı ile kurulmuş tüm sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak derhal revize edilmelidir. Kariyer Basamakları Sınavı da kaldırılarak yerine kıdem yılının esas alındığı yeni bir düzenleme getirilmelidir.

Hürriyetçi Eğitim Sen olarak; Öğretmenlik Meslek Kanununun revize edilmesi, Kariyer Basamakları Sınavının iptali, eğitim çalışanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve banka promosyonlarının güncellenmesi için 2 Eylül’de Ankara’da eylem yaptık.

13 eğitim sendikasının ortak kararı ile 2 Kasım’da iş bırakma eylemi gerçekleştirdik.

Yine aynı gün Afyonkarahisar Hürriyetçi Eğitim Sen İl Temsilciliği olarak basın açıklaması düzenledik.

AFYONHABER: Kamuda çalışan diğer memurlar gibi eğitim çalışanlarının da maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini ve alım güçlerinin düştüğünü görüyoruz. Sendikanızın bu konudaki düşüncesi, duruşu ve bakış açısı nedir?

Özkan Mutluer: Öğretmenlerimizin alım gücü ne yazık ki gün geçtikçe düşmekte ve öğretmen maaşları enflasyon karşısında erimektedir. TÜİK verileri bile dikkate alındığında öğretmenler yoksul bir yaşam sürmektedirler. Gerekli ve yeterli sendikal mücadele verilmedikçe de bu durum düzelecek gibi görünmemektedir.

Öğretmenlerimize verilen eğitim ödeneği en az bir öğretmen maaşı tutarında olmalıdır.

Bir başka önemli konu da vergi dilimlerinin güncellenmesi gerekliliğidir. En yüksek derece ve kademe olan birin dördüne yükselmiş bir öğretmen -bu güncelleme yapılmadığından- ne yazık ki on bin liranın altında bir maaş almaktadır. Bu durum asla kabul edilemez.

AFYONHABER: Şu andaki yetkili sendikaların duruşlarını ve hak arama mücadelesini yeterli görüyor musunuz? Neden sendikalar bir araya gelemiyor? Bu konuda Hürriyetçi Eğitim Sen olarak sizin bir girişiminiz olur mu?

Özkan Mutluer: Yetkili sendikaların ne duruşlarını doğru buluyorum ne de yaptıkları çalışmaları yeterli görüyorum. Sendikalar eğitim çalışanlarının sıkıntılarıyla ilgileneceklerine; tüm zaman ve mesailerini siyasi partilerin propagandalarına ve tanıdık, eş ve dostlarının kişisel menfaatlerine harcamaktadırlar.

Kuşkusuz; yetkili sendikalar da öğretmenlerimizin yanında yer alsaydı ve bizimle birlikte hareket etseydi, çalışanlar olarak birçok kazanım elde etmiş olurduk.

AFYONHABER: Eğitim çalışanlarına mesajınızı alabilir miyiz?..

Özkan Mutluer: Buradan, tüm meslektaşlarıma, eğitim çalışanlarına özellikle şunu belirtmek isterim ki Hürriyetçi Eğitim Sen olarak hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmayacağız, hiçbir siyasi görüşle iltisak halinde hareket etmeyeceğiz. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür eğitim çalışanlarının adresi olacağız. Birlikte başaracağız!..

Tüm eğitim çalışanlarını, bu minvalde aramıza katılmalarını, sendikamıza omuz vermelerini, üye olarak yanımızda olmalarını temenni ediyorum. Sendikamıza  üyelik için değerli arkadaşlarımız internet üzerinden www.hurriyetciegitimsen.org/ adresinden bizlere online üyelik forum doldurarak ulaşabilirler.

Bize bu fırsatı verdiğiniz için size de çok teşekkür ediyorum.