ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, özel sektörün borç krizi içinde olduğunu belirterek, “Merkez Bankası’nın verilerine göre bir kıpırdanma var, ama borç hâlâ büyük. Konunun uzmanları ve devlet büyüklerimiz durumu gördü ve Meclis’ten bir Torba Yasa geçirerek özel sektöre nefes aldıracak düzenleme hayata geçirildi” dedi.

Gözden kaçırmayın

Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..

ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, özel sektörün borç krizi içinde olduğunu belirterek, “Merkez Bankası’nın verilerine göre bir kıpırdanma var, ama borç hâlâ büyük. Konunun uzmanları ve devlet büyüklerimiz durumu gördü ve Meclis’ten bir Torba Yasa geçirerek özel sektöre nefes aldıracak düzenleme hayata geçirildi” dedi.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin Temmuz ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.



15 Temmuz Hain Darbe Girişimi’ne direnirken hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi ise minnetle anarak konuşmasına başlayan ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, “O gün bu kalkışmayı milletimizin cesareti ile hep birlikte önledik. Sadece siyasete değil ekonomiye de doğrudan müdahale anlamına gelen hain darbe girişimini bir kez daha lanetliyor; gücünü sandıktan alan yönetim dışındaki hiçbir girişimi meşru kabul etmediğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.” dedi.



ATSO Meclis Üyeleri ve Meslek Komitelerine özenle çalıştıkları için teşekkür eden Serteser,

Güncel gelişmeleri değerlendirmeden önce, İstanbul Sanayi Odası İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nda yer alan Oruçoğlu Yağ (225’inci) ve Afyon Et Entegre’yi (Cumhuriyet Sucukları) (320’nci) tebrik ediyorum. Şirketlerimizin üretim ve istihdama yaptıkları katkının büyük olduğunu düşünüyorum.  İnşallah Birinci 500 Sanayi Kuruluşu içinde de firmalarımız önümüzdeki yıllarda yer alır; İkinci 500 Sanayi Kuruluşu arasında da firmalarımız artar diye temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.



ATSO futbol takımının, Türkiye Spor Yazarları Derneği İl Temsilciliği’nin düzenlediği 24 Temmuz Basın Kupası’nı büyük bir başarı ile kazandığını kaydeden Sertesern, Finale kadar namağlup gelen ve finalde İl Emniyet Müdürlüğü Futbol Takımı’nı 2-1 yenen takımımızda yer alan Yönetim Kurulu üyelerimize, Meclis Divanı üyelerimize, Meclis üyelerimize, üyelerimize ve personelimize teşekkür ediyorum, takımımızı tebrik ediyorum. Bu başarı bizi ziyadesiyle memnun etmiştir.  Sözü spordan açmışken, malumunuz olduğu üzere geleneksel hâle getirdiğimiz ATSO Spor Oyunları’ndan da bahsetmek istiyorum: 13 yıldır düzenlediğimiz ATSO Spor Oyunları, bu yıl “14’üncü yıl 14 branş” sloganı ve yeni bir çehre ile karşınıza çıkacak.  Daha önce tüm Spor Oyunlarımız’da bize destek sağlayan Rıfat Yağmur ve ekibine de bu vesileyle çok teşekkür ediyoruz.  Geçen yıl bizim ana sponsoru olduğumuz Frig Ultramaratonu’nun yanı sıra pek çok organizasyon ve etkinlikte imzası olan Limit Sensin Akademi ile Spor Oyunlarımız için anlaşma sağladık.  Yine Zafer Haftası’nda, 29 Ağustos’ta başlayacak olan 14. ATSO Spor Oyunları’nın fotoğraflarından, sosyal medya görsellerine, yarışma düzeninden içeriğine kadar profesyonel yaklaşımla gerçekleştirilecek olması, bu müsabakaların marka değerini de artıracak.  Firmalarımızı, Odamız’la özdeşleşen ATSO Spor Oyunları’na hem sponsor olarak destek vermeye ve hem de müsabakalara katılmaya davet ediyorum.



Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile TOBB ETÜ arasında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin, Afyon’da pilot okul seçildiğini dile getiren Serteser, “Ben, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Mustafa Gül, İl Milli Eğitim Müdürümüz Metin Yalçın, Ticaret Borsası Genel Sekreteri Yılmaz Göktaş, Proje Yürütme Kurulu’nu oluşturduk. Müfredattan, bölümlerin açılıp kapanmasına, öğretmenlerin atanmasına bu kurulla birlikte karar vereceğiz. Bakanlık’ta Proje Danışma Kurulu var. Biz bu kararlarımızı Danışma Kurulu’na göndereceğiz, onlar da uygun görürse kararlar yürürlüğe girecek.  Okul Müdürümüz Mehmet İvecen’in anlatacağı gibi bu yılki kontenjan doluluk oranı gayet sevindirici. Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılı, pilot uygulamanın gözlemleneceği ilk yıl olacak. Okulun başarısını ve iş dünyasına uyumunu hep birlikte sağlayacağız. Bu proje başarılı olursa Türkiye çapındaki tüm meslek liselerini TOBB’un yönetimine devredecekler. Biz, Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin çok başarılı olmasını arzu ediyoruz. Bu okulumuzun 81 ilde en azından ilk 10 pilot okul arasına girmesi için çalışacağız.” ifadelerini kullandı.



Kısa bir süre önce Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanan 11. Kalkınma Planı hakkında farklı bakış açıları bulunduğunu belirten Serteser, “Kalkınma Planı’nı yorumlayan bir kesim, 2023 yılındaki ihracat hedefimizin 500 milyar dolardan yarısına düşmesini (226,6 milyar dolar) ve işsizlik oranının yüzde 9.9’a çekilebilmesini ekonominin şu anda yaşadığı daralmanın bir sonucu olarak gösteriyor. Bir kesim ise, Kalkınma Planı’nda yer alan büyüme ve enflasyon tahmininin, teknolojik hamleler ve kadın istihdamının artırılması gibi konuların olumlu olduğunu düşünüyor. Rakama dayalı tahminlerin düştüğü bir gerçekliktir. Bu gerçekliği kabul ederek çalışmalarımıza daha farklı açılardan yön vermeliyiz.  Bununla birlikte Kalkınma Planı’nda Coğrafi İşaretler yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi, mesleki eğitimin geliştirilecek olması, teknolojinin yenilenmesi vurguları da önemlidir.

11. Kalkınma Planı’nda ilimizi ilgilendiren bir başlık da var. İlgili başlıkta ‘Eskişehir-Kütahya-Afyonkarahisar-Isparta-Burdur demiryolu hattının yapımına başlanacak, Antalya Limanı’na yük taşımacılığı odaklı demiryolu bağlantısı sağlanacaktır’ denilmektedir. Bu projenin yük ve yolcu taşımacılığı için olumlu bir adım olacağına inanıyorum.” dedi.



Merkez Bankası’nın, beklenen faiz kararını bugün (dün) açıkladığını kaydeden Serteser, “Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 4,25 puan indirerek yüzde 24'ten yüzde 19,75'e çekti. Para Politikası Kurulu’nun açıklamasında ‘Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği; enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki kısmi iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir’ denildi. Faizlerin düşmesi hepimizi çok sevindiriyor. Çünkü faizler düştükçe, faizdeki para piyasaya giriyor. Bu kararın ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Ekonominin içinde bulunduğu durum, geçen Meclis toplantımızda da ifade ettiğimiz gibi özel sektör borç krizidir. Merkez Bankası’nın verilerine göre özel sektörün kısa vadeli dış borç stoku Mayıs sonu itibarıyla 2018 yıl sonuna göre 3.4 milyar dolar azalarak 12 milyar dolara, aynı dönemde uzun vadeli dış borçları da 5 milyar dolar azalarak 204.5 milyar dolara geriledi. Özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcunun bir yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplamı ise 58.6 milyar dolar oldu. Verilere göre bir kıpırdanma var, ama borç hâlâ büyük. Konunun uzmanları ve devlet büyüklerimiz durumu gördü ve Meclis’ten bir Torba Yasa geçirerek özel sektöre nefes aldıracak düzenleme hayata geçirildi.” diye konuştu.



Cumhurbaşkanlığı himayesinde, 6-7-8 Eylül tarihlerinde Afyonkarahisar’ın ev sahipliğinde "Senin Şehrin Senin Festivalin Afyonkarahisar" sloganıyla düzenlenecek Dünya Motokros Şampiyonası ve Festivali'nin kentin tanıtımı için son derece önemli olduğunu belirten Serteser söyle konuştu:

“Bu yıl Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilecek olan bu büyük organizasyonun ilimizin tanıtımı için son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Toplantıda yarışma ve festivalin “Senin Şehrin, Senin Festivalin Afyonkarahisar” sloganı ile duyurulacağı vurgulandı. Sosyal medyada bu başlıklar altında yapılan paylaşımlara siz değerli Meclis Üyelerimiz’in de katılmasını rica ediyorum.

Ayrıca bu festival kapsamında kurulacak stantların üye firmalarımız tarafından kiralanması, firmalarımıza artı değer katacağı gibi, festivalin daha geniş kitlelere ulaşmasına da vesile olacaktır.”



Serteser, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ‘En gurur duyduğum projem’ dediği TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin tanıtımlarının sosyal medyada yapıldığını ifada ederek,  “Biz de TOBB ETÜ’nün tanıtılması için Afyon’daki başarılı öğrencileri Ankara’ya götüreceğiz. Siz değerli Meclis Üyelerimiz’in de yakınlarına ve çevresine TOBB ETÜ’yü anlatmasını rica ediyorum.” dedi.

Kocatepe Gazetesi