Tüm dünyanın yaşadığı ve mücadele ettiği virüsten kaynaklı olan pandemiyle birlikte hayatımıza yeni uygulamalar girmiştir. Pandemiyle birlikte sosyal mesafenin önemi artmış ve bu durum bizleri hayata dair yeni kararlar almaya ve yeni yöntemler uygulamaya yönlendirdi.

Gözden kaçırmayın

Bugünkü Cuma HutbesiBugünkü Cuma Hutbesi

Tüm dünyanın yaşadığı ve mücadele ettiği virüsten kaynaklı olan pandemiyle birlikte hayatımıza yeni uygulamalar girmiştir. Pandemiyle birlikte sosyal mesafenin önemi artmış ve bu durum bizleri hayata dair yeni kararlar almaya ve yeni yöntemler uygulamaya yönlendirdi. Türkiye’de ise pandemi ile birlikte tüm yüz yüze eğitim sonlandırışmış ve bunun yerine hibrit ve online eğitim sistemi yerleştirilmiştir.

Online eğitimle birlikte öğrenciler pandemi şartlarını da göz önüne alarak evden öğrenim hayatlarına devam etmişlerdir. Öğrencilerin online eğitimle birlikte evde olması ile birlikte zamanlarının çoğunu aileleriyle geçirmek zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla online eğitime katılma şartlarının sağlanması, bu eğitime katılma şartları üzerinde ailenin bir baskısı ve varlığıyla birlikte online eğitimde sorunlar ortaya çıkmıştır.

Ebeveynlerin Online Eğitime Bakış Açısı Ve Çocukla Olan İletişimi
Online eğitimde aile çocuk için ders çalışma ve dersi dinleme ortamını oluşturması gerekmektedir. Bu bağlamda ailenin ve diğer aile fertlerinin de bu konuda yardımcı olması gerekmektedir. Online eğitime katılırken çocuğun kişisel alanına saygı gösterilmeli ve baskılayıcı bir ortam yaratılmamalıdır. Online eğitim ile birlikte eğitmen ve öğrenci arasında büyük bir mesafe oluştu. Bu durumda çocuğun derse odaklanmasını sağlamak için öğretmenin çabaları yeterli olmayabilir. Bu nedenle aile çocuk ilişkisi bu anlamda geliştirilmeli ve iyi bir yaklaşımla çocuğun online eğitimine odaklanması sağlanmalıdır.

Online Eğitime Katılan Çocuğun Yaşadığı Zorluklar
Online eğitimde ders gören çocuğun öncelikle sakin bir ortamda bulunması gerekmektedir. Çünkü çocuklarımız online eğitime katılırken çekinebilir ve derse katılım sağlamada sorun yaşayabilir. Bu nedenle aile üyelerinin çocuk için özgür ve rahat bir alan yaratması çok daha faydalı olacaktır. Diğer bir yandan ise online eğitim için gereken materyalin eksikliği çocuk için sorun oluşturacaktır. Ailenin bu konuda önceliklerini düzenlemeli ve online eğitim materyallerini çocukları için temin etmelidir.

Ailenin Online Eğitim Karşısında Bulunduğu Konum
Ailenin gerekli olan çalışma alanını ve çalışma materyallerini çocuğa sunması yeterli değildir. Ayrıca ne baskıcı bir otoriter aile ne de boş vermiş bir aile olunması gerekir. Ailenin, çocukla olan ilişkisine her zaman dikkat etmesi ve online eğitme katılan çocuğun nasıl bir eğitim süreci geçirdiğini gözlemlemesi gerekir. Çok fazla boş vermişlik çocuğun online eğitimden sapmasına neden olabilmektedir. Ailenin çocukla iyi bir ilişki kurması ve oyun ve çalışma süreleri üzerinde bir yumuşak denetim alanı kurması faydalı olacaktır.