rnrnÖNCE TAKLA, SONRA YOLA ÇIKIŞrnAfyonkarahisar’da Güvenli Trafik Projesi kapsamında trafik kazalarında en ciddi sorunların başında gelen devrilme ve çarpma, sürücülere deneysel olarak anlatılacak. Ehliyet alacak ...

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

ÖNCE TAKLA, SONRA YOLA ÇIKIŞ
Afyonkarahisar’da Güvenli Trafik Projesi kapsamında trafik kazalarında en ciddi sorunların başında gelen devrilme ve çarpma, sürücülere deneysel olarak anlatılacak. Ehliyet alacak kişi, simülatör eğitimini tamamlandıktan sonra bilinçli sürücü olarak trafiğe çıkacak.
Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün çalışmaları neticesinde Afyonkarahisar’a Güvenli Trafik Projesi kapsamında takla ve çarpma simülatörleri kazandırıldı. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı Mehmet Kontaş, dünyanın her tarafında olduğu gibi trafiğin Türkiye’de de bir problem olduğunu belirterek, Türkiye’de trafik kazaları nedeniyle her yıl yaklaşık 4 bin kişinin olay yerinde, 6 bin kişinin de hastaneye yatırıldığında ya da hastaneye götürülürken hayatını kaybettiğini bildirdi. Türkiye’de her yıl 200 bin kişinin trafik kazaları nedeniyle yaralandığını, kalıcı sakatlıklara ve sağlık sorunlarına maruz kaldığını belirten Kontaş, “Maalesef ülkemiz ifade edilen rakamlarla trafik kazaları riski bakımından 10 ülke arasında, Avrupa ülkeleri arasında ise ikinci sırada yer almaktadır. Bu nedenle dünyadaki 10 ülkede Dünya Sağlık Örgütü tarafından uygulaması başlatılmış olan Yol Güvenliği Projesi kapsamına ülkemiz de dahil edilmiştir. 2010 yılında proje başlatılmış olup temel amacı trafik kazalarına bağlı ölüm yaralanma ve sakatlanmaları azaltmaktır” dedi.
Projenin uygulama illerinin Afyonkarahisar ve Ankara olduğunu anlatan Kontaş, proje kapsamında risk faktörleri, hız yönetimi ve emniyet kemeri kullanımının ele alındığını kaydetti. Projeyi Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve diğer bir kısım sivil toplum örgütü ile birlikte yürüttüklerini dile getiren Kontaş, Afyonkarahisar’daki çalışmaları da Afyonkarahisar Valiliği desteğinde Emniyet Müdürlüğü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliği ile bugüne kadar getirdiklerini ifade etti. Bu konudaki çalışmaların Afyonkarahisar’da 2010 yılında başladığını anlatan Kontaş, en önemli yapılan çalışmaların sosyal pazarlama çalışmaları, hız yönetimi, emniyet kemeri ve çocuk koruma sistemlerinin kullanımı ile ilgili, kamu çalışanları, ticari araç sürücüleri ve motorlu taşıt sürücü kursları eğiticilerini hedefleyen kapasite geliştirme programları olduğunu söyledi. AFYONKARAHİSAR DÜNYADA ÖRNEK BİR KENT OLDU
Projenin ikinci aşamasına geçildiğini belirten Kontaş, “Bu aşamada sayın valimizin 2012 yılında çıkartmış olduğu genelge ile tüm kamu kuruluşları çalışanlarının emniyet kemeri takması zorunluluğu konusundaki genelge son derece önemli ve projenin ileri gitmesi anlamında büyük katkı sağlamıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda sosyal pazarlama kampanyaları ile birlikte trafik denetlemeleri artırılmış, projenin başında yüzde 7 olarak belirlenen emniyet kemeri takma oranı yüzde 80’e kadar çıkmıştır. Bu son derece başarılıdır. Bu projenin uygulandığı dünyadaki diğer 10 ülke içerisinde örnek bir başarıyı Afyon’da gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bunun sürdürülebilir kılınması yine il yöneticilerinin gayretleri ile gerçekleşecektir. Afyonkarahisar’daki çalışmalarımızı hız limitlerine uyulması konusunda da arttırmak bu konuya da ağırlık vermek arzu ediyoruz” diye konuştu.
Trafik kazalarında en ciddi sorunların devrilme ve çarpma boyutu ile ortaya çıktığına dikkat çeken Kontaş, “Bu proje kapsamında araç devrilme ve çarpmalarının ciddi etkilerini topluluğa deneysel olarak anlatabilmek, emniyet kemeri olmadan karşılaşılacak riski daha açık anlatma amacıyla çarpma ve devrilme simülatörleri hazırlandı. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Simülatörler kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanlarına şoförlere öğrencilere, ehliyet sürücü kursu öğrencilerine yönelik eğitimlerde ve halkı bilinçlendirme çalışmalarında kullanılması için düşünülmüştür” ifadelerini kullandı. “AFYONKARAHİSAR SINIRLARI İÇERİSİNDE HIZ LİMİTLERİNİ AŞTIĞIMIZDA ARKAMIZDAN MUTLAKA BİR CEZA GELECEK”
Afyonkarahisar Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli ise, Afyonkarahisar’ın trafik yönünden yoğun bir il olduğunu belirterek, geçen sene hız limitleri ile ilgili Afyonkarahisar’ın pilot il olarak seçildiğini, bu konuda henüz ölçülebilir bir başarının bulunmadığını söyledi. Bunun ileri dönemlerde faydasını göreceklerini aktaran Türkmenli, “Şöyle bir algının olmasını arzu ediyoruz; ‘Afyonkarahisar sınırları içerisinde hız limitlerini aştığımızda arkamızdan mutlaka bir ceza gelecek.’ Emniyet kemeri konusunda dünyada bu tür uygulamalarla ilgili ülkeler arasında bizim tartışmasız bir başarımız var. Bu başarı ciddi bir çalışmanın ürünü. Trafik Denetleme Şube Müdürümüz Hüseyin Ergin Bey’in çok gayretleri oldu. Onunla birlikte sayın valimiz, belediye başkanız, rektörümüz bu konuda etkin bir destek sağladılar. Niyetimiz ceza ile bu işi halletmek değil, bir eğitim ve farkındalık meselesi olduğunu düşünüyoruz. Afyonkarahisar halkına da bu başarıya ortak oldukları için teşekkür ederiz” dedi.