Noterde Satış İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Araç Satışı İşleminden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İlk olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunuzun olup olmadığını sorgulayın. Bulunduğumuz yıl ve önceki yıllara ait bir MTV borcunuzun olmaması gerekmektedir. Eğer borcunuz varsa devir işlemlerini başlatamazsınız. Borcunuzu vergi daireleri ve bankalar aracılığı ile ödeyebilirsiniz.
  • Araç üzerinde ipotek ve hacizleri kontrol etmelisiniz. Aracın üzerinde bulunan kredi borcu araç satışına engel olmaktadır.
  • Araç muayenesini düzenli olarak yaptırmadıysanız araç muayenesi yaptırın. Muayenesi yapılmamış araç, satışta sorun çıkarmaktadır.
  • Noterde araç satışı yapılırken tarafların alış satış işlemleri adres kayıt sisteminden alınmaktadır. Yurt dışında yaşayan araç sahiplerinin satış bilgilerinde iki adres bilgisi de yer almalıdır. İkametgâh adresinin ilki yurt dışı, ikincisi yurt içi adresi olmalıdır.

Noter; araç alım satımının gerçekleştirildiği kamu kurumudur. Noter seçimi için taraflardan birinin konumuna yakın olması önemli değildir. Erişiminizin kolay olduğu bir noter aracılığı ile hafta içi mesai saatleri arasında, hafta sonu da bölgenizde bulunan nöbetçi noterde işleminizi yaptırabilirsiniz. Noter huzurunda yapılan araç satış işlemleri belgeler eksiksiz ise yaklaşık 25-30 dakika içinde tamamlanmaktadır. Çalışma saatleri şu şekildedir; hafta içi: 09.00 – 12.30, 13.30 – 17.30 saatleri arasında, hafta sonu nöbetçi noterler 10.00 – 16.00 saatleri arasında araç satış hizmeti vermektedir.

Notere başvurmadan önce satıcının hazırlaması gereken evraklar şu şekildedir:

  • Kimlik kartı ya da kimlik kartı yerine kullanılabilen; pasaport, ehliyet gibi belgeler
  • Araç ruhsatı olarak kullanılan tescil belgesi
  • Trafik belgesi
  • Sizin adınıza işlem yapacak kişi için vekâletname

Noterde araç satış işlemleri, alıcının yapması gereken işlemler ve satıcının yapması gereken işleler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Satışa konu olan aracın sıfır ya da ikinci el olması, uygulanan işlemleri değiştirmektedir. Aracın ve alıcının durumuna göre uygulanan işlemler şu şekildedir:

  • Sıfır Aracın Noter Satış İşlemleri

Aracınızı aldığınız bayide noter işlemleriniz için ilgilenen çalışanlar bulunmaktadır.  Çalışanlar, sizin noterde işlem yaptırmanız gereken belgeleri hazırlar, böylelikle noterde vakit kaybetmeden bürokratik işlemlerinizi halledersiniz. Bu işlemleri sizin için hazırlayacak kişiye vekâlet vermeniz yeterli olacaktır. Kredi ile araç almayı planlıyorsanız, bankaya müracaat yapmış olmanız gerekmektedir.

  • İkinci El Araçta Noter Satış İşlemleri

Araç satış işlemlerinde hazırlanması gereken tüm belgelerin satıcı tarafından halledilmesi gerekmektedir. Bir kurum ya da tüzel kişi adına araç alışı yapacaksanız vergi numarası, imza sirküleri gibi belgelerin yanınızda olması gerekmektedir. Noter huzurunda araç satışı yapılmadan önce satış sözleşmesi için getirdiğiniz belgelerin doğruluğu kontrol edilir, belgeler doğru ise araç satış sözleşmesi noter görevlilerince tarafınıza verilir. Sözleşmeyi sizin ya da vekalet verdiğiniz kişinin imzalaması gerekmektedir.

  • Ödeme Şekilleri

Araç alım sırasında ödeme işlemleri şu şekilde gerçekleşmektedir; ödeme işlemleri noterde yapılan işlemlerden önce başlamaktadır. Ödeme iki şekilde yapılmaktadır; ilki blokeli çek, ikincisi banka ile anlaşmalı ödemedir. Satıcının parayı alabilmesi için satış belgesini yanında bulundurması zorunludur. Araç alımı sırasında noter satışı için 2022 yılı itibariyle 457 TL ödeme yapmanız gerekmektedir. Bu ödeme alıcı tarafından yapılmaktadır.

  • Krediyle Araç Satın Alımında Noter İşlemleri

Araç satın alımında taşıt kredisinin kullanılabilmesi için bankanın önceden bilgilendirilmiş olması gerekmektedir. Bunun yanında bankaya noterde yapılacak işlem tarihinin bildirilmesi ya da bankanın görevlendirdiği personelin noterde işlem sırasında bulunması gerekmektedir. Burada dikkate alınması gereken husus, bahsedilen işlemin tüm bankalarda geçerli olmamasıdır. Bazı bankalar verdikleri kredi karşılığında aracın üzerine ipotek uygulayabilir.

Otorapor.com katkıları ile hazırlanmıştır.

Otorapor hakkında: Otorapor Türkiye genelinde 300 den fazla oto ekspertiz bayiliği bulanan kurumsal bir markadır. Otorapor oto ekspertiz de uzman kadro ile sizlerin hizmetindedir.

Doğru ekspertizin adresi: https://otorapor.com/