Nöropatik ağrı nedir?

Nöropatik ağrı, sinirlerin ağrı iletim sistemlerinde ortaya çıkan, ağrı kesicilerle kolay kolay geçmeyen, karmaşık bir ağrı sendromudur. Ağrı sistemindeki bozukluk, beyin, omurilik veya kol ve bacaklardaki sinirlerden kaynaklanabilmektedir. Nöropatik ağrı hasardan veya oluşan hasarın şiddetinden bağımsız olarak devam edebilir ve hatta haftalar, aylar, yıllar içinde şiddetlenebilir. Sebebini tek bir mekanizma ile açıklamak güçtür. Toplam nüfus içerisinde yaklaşık %1 oranında görülür.

 

Nöropatik ağrının normal ağrıdan farkı nedir?

 

Normal ağrı, vücut dokularının hasar görmesi sonucu, bir takım maddelerin salgılanması, bu salgılanan maddelerin de ağrı sinirlerini uyarmasıyla gelişen bir uyarı sistemidir. Yani normal ağrıda öncelikle doku hasarı olur, sonra bu hasar beyne ağrı olarak iletilir. Nöropatik ağrı ise sinir sisteminin direkt olarak kendisinin etkilendiği bir durumdur.

 

Nöropatik ağrı nasıl ve neden oluşur?

 

Nöropatik ağrı, sinir sisteminin uzun süreli ve sürekli olarak hasar görmesine bağlı gelişen, beyinde bir takım mekanizmalar yoluyla hafızaya alınan hoş olmayan bir his olarak tanımlanabilir. Buna ek olarak yine omurilik ve beyindeki sinirlerin bu kronik sinir hasarı sonucunda hassaslaşması sonucu verdiği anormal ve garip yanıtlar olarak da tarif edilebilir.

 

Nöropatik ağrı belirtileri nelerdir?

 

En sık görülen belirtiler: Ağrı, yanma, uyuşma, batma, karıncalanma, keçelenme, üşüme, donma hissi, anormal cilt duyusu, hafif dokunmaya karşı aşırı ağrı hissedilmesi olarak ifade edilebilir.

 

Nöropatik ağrı nedenleri nelerdir?

 

Sinir lezyonları, el ve ayaklarda sinir sıkışmaları, nevralji, sinir iltihapları, romatizmal hastalıklar, diyabet, genetik bazı sinir hastalıkları, B vitamini eksiklikleri, zehirlenmeler, bel ve boyun fıtıkları ya da kanal daralmasına bağlı gelişen sinir kökü zedelenmeleri, omurilik hastalıkları ve beyin hastalıklarına bağlı Nöropatik ağrı sendromu gelişebilmektedir.

 

Fibromiyalji Nöropatik ağrı sınıfına girer mi?

 

Fibromiyalji sendromu, yaygın vücut ağrısı ve bazı anatomik bölgelerde hassas noktaların varlığı ile karakterize, sebebi tam olarak bilinmeyen kronik bir kas iskelet sistemi sorunudur. Hastaların çoğunda uyku bozukluğu, yorgunluk, tutukluk, uyuşukluk belirtileri vardır. Fibromiyalji, bu özelliklerinden dolayı Nöropatik ağrı sınıfına daha yakın gözükmektedir.

 

Nöropatik ağrı tedavisi

 

Nöropatik ağrı tedavisinde en sık kullanılan yöntem ilaç tedavisidir. Uygun ilaç tedavisini bulmak her zaman kolay değildir. Maalesef çoğu hastada deneme yanılma yöntemi ile doğru ilacı bulmak gerekmektedir. Diğer tedavi yöntemleri, fiziksel tedaviler, girişimsel ağrı tedavi yöntemleri, sinir blokları, gevşeme teknikleri, meditasyon gibi uygulamalardır.

 

Diyabetik nöropatik ağrı

 

Nöropatik ağrının en sık görüldüğü hastalıkların başında diyabet gelir. Bunun en önemli sebeplerinin başında, şeker hastalığına bağlı sinir damarlarının bozulması, daralması sonucu küçük sinirlerin yapısının bozulması gelmektedir.

 

Diyabet hastalarında görülebilen, el ve ayaklarda yanma, keçelenme, uyuşma gibi belirtilerin altında yatan en önemli sebep, sinir hasarına bağlı gelişen nöropatik ağrıdır. Tanısı EMG sinir testi ile konmaktadır. Tedavisinde, el ayak bakımı, şekerin düzelenmesi ve nöropatik ağrı ilaçları kullanılmaktadır.

 

Özetle, nöropatik ağrı tek başına bir hastalık değil, çoğu zaman sinir hasarına neden olan bir rahatsızlığın neden olduğu, kronik bir ağrı sendromudur. Birden çok sebebi olup, tedavisinde ilaç ve fiziksel birçok yöntem mevcuttur.

 

Son yıllarda giderek artan çalışmaların ışığında, nöropatik ağrı mekanizmasında sağlanan ilerlemeler, önümüzdeki yıllarda nöropatik ağrıların tedavisinde spesifik ilaç ya da yöntemlerin bulunmasını sağlayacaktır.