Gözden kaçırmayın

Afyonspor, Altınordu maçına hazır!Afyonspor, Altınordu maçına hazır!

Efoil ile sörf yapmak hem eğlenceli hem de pratik bir deneyimdir zira hava ve su koşullarının uygun hale gelmesini beklemeniz gerekmez. Efoil tahtanızı uygun derinliğe sahip herhangi bir su kütlesi üzerinde dalga ve rüzgâr olmasa bile kullanabilirsiniz. Bunun nasıl mümkün olabildiği hakkında bilginiz yoksa endişe etmeyin. Aşağıda, eFoil sörf tahtalarının nasıl çalıştığı ve nasıl kullanılmaları gerektiği hakkında bilmeniz gereken her şeyden bahsedeceğiz. Efoil tahtaların neye benzediğini görmek, modeller ve fiyatlar hakkında bilgi edinmek içinse SiFly.Global sitesini ziyaret etmenizi öneririz. Bir eFoil sörf tahtasını online satın almanız bile mümkündür.

 

Dalgasız denizler sörf yapmak için uygun mudur?

İster okyanuslar ister denizler üzerinde gezinin, klasik sörf için bu sporu yaptığınız su kütlesi üzerinde dalgaların bulunması şarttır. Nitekim aynı nedenle göller ve nehirler üzerinde sörf yapamazsınız zira bu gibi su kütleleri üzerinde dalga oluşmaz veya oluşan dalgalar uygun yükseklikte olmaz. Bunun nedeni, klasik sörf sporunda itiş gücü olarak dalgalara ihtiyaç duyulmasıdır, uygun hava koşulları yoksa dalgalar oluşmaz. Zaten bu nedenle klasik sörf sadece yılın belirli dönemlerinde ve belirli bölgelerde yapılabilir. 

Efoil tahtalar ise itiş güçlerini dalgalardan değil, elektrikli motorlarından alırlar. Bir uzaktan kumanda ile kontrol edilen bu motorlar, eFoil tahtayı farklı hızlarda kullanabilmenizi sağlarlar. Dalgaya ihtiyaç duymadığınız için eFoil tahtaları uygun derinliğe sahip tüm su kütleleri üzerinde kullanabilirsiniz. Buna normalde sörf yapmanın mümkün olmadığı göller ve nehirler bile dahildir. Yılın belirli bir dönemini veya günün belirli bir saatini beklemenize de gerek yoktur. 

 

Rüzgârlı havalarda eFoil ile sörf yapmak

Elektrikli sörf tahtaları, rüzgârlı havalarda da kullanılabilir. Hava koşullarına bağımlı olmadıkları için rüzgâr olsa da olmasa da çalışırlar. Efoil tahta içerisinde gizlenmiş bir pil, kapasitesine göre değişmekle birlikte ortalama 2 – 2,5 saatlik bir kullanım süresi sunar ve bu süre hava veya dalga koşullarından etkilenmez. Bu tahtaların kullandığı teknoloji, başka şeyleri dert etmeden sadece sörf yapmaya odaklanabilmenizi sağlar. Ancak eğlence ile birlikte güvenli bir deneyim elde etmek için şunlara dikkat etmenizi öneririz: 

  • Rüzgâr hızı 15 kilometrenin üzerindeyse eFoil tahtanızı halen kullanabilirsiniz ancak denge sağlamak daha zor olacaktır. Bu tahtalar, çalışırken su yüzeyi ile temas etmezler. Karbon fiber bir çubuk üzerinde yükselir ve su ile olan temasınızı tamamen keserler. Bu durum, güçlü rüzgârlarda denge sağlamanın daha zor olacağı anlamına da gelir;
  • 15 kilometre altı, ideal rüzgâr hız seviyesidir. Bu değer ne kadar düşük olursa su üzerinde o kadar sorunsuz gidebilirsiniz. Her halükârda, rüzgâr yönüne doğru hareket etmeniz ve sahil şeridinden çok ayrılmamanız en doğrusu olacaktır. Rüzgâr yan tarafınızdan vuruyorsa hızı düşük olsa bile dengenizi bozabilir.

 

Efoil ile sörf yapmak için en uygun zaman nedir?

Hydrofoil tahtalar, tasarım ve kullanılan malzemeler sayesinde farklı hava koşullarında kullanılabilir fakat özellikle yeni başlayanlar için bazı koşullar daha uygun olacaktır. 

  • Dalga yüksekliğinin çok fazla olmamasına dikkat edin ve sadece kırılmış dalgalara girin. Belirli bir deneyim elde ettikten sonra yüksek dalgaların zirvesine çıkmaya çalışabilirsiniz, ancak başlangıçta düz ve sakin suları tercih edin.
  • Sabah erken saatler ve akşamüzeri, eFoil ile sörf yapmak için en uygun zamanlardır. Ancak genel olarak etrafınızda diğer sporcuların ve yüzücülerin olmayacağı her zaman eFoil ile sörf yapmak için uygundur.

Bunlar sadece yeni başlayanlar için faydalı olabilecek tavsiyelerdir. Belirli bir deneyim elde ettikten sonra en uygun zaman ve yerin neresi olacağına kendi ihtiyaçlarınıza göre karar verebilirsiniz. Elektrikli tahtaların en büyük avantajı da zaten budur. Su üzerinde süzülmeye ne zaman başlayacağınıza siz karar verirsiniz.