Afyonkarahisar Müftülüğü’ne bağlı Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu tarafından geliştirilen ‘Mutlu Aile-Sağlıklı Nesil’ projesi, aile şiddetin önüne geçmeyi hedefliyor. Proje ile şiddete ve geçimsizliğe bağlı boşanmalar da engellenmeye çalışılacak. İl Müftüsü Mustafa Kaya, Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu sorumlusu Vaiz Beytullah Aktaş tarafından hazırlanan ‘Mutlu Aile-Sağlıklı Nesil’ projesi hakkında bilgi verdi. Müftülük çalışmalarını da değerlendiren Müftü Kaya, 3 Mart’ın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluş yıldönümü olduğunu dile getirdi. Teşkilatın 88. yılını kutlayan Müftü Kaya, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve en önemli kurumlarından birisi olduğunu belirterek, “Bugün 90 bin civarındaki camisi, 100 bini aşan personeliyle doğudan batıya, kuzeyden güneye yurtiçi ve yurtdışı teşkilatlarıyla, milletimizin birliği, dirliği ve kardeşliği için hizmet sunmaktadır” dedi.
CAMİLERDE KADINLARA BÜYÜK ÖNEM VERİLİYOR
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de kutlayan Müftü Kaya, müftülükler olarak hizmet götürdükleri kitlenin önemli bir bölümünü kadınların teşkil ettiğini ifade etti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca camilerde kadınlara daha çok yer verilmesi istendiğini ve kadınların din hizmetlerinden daha fazla yararlanmaları için çeşitli çalışmalar yapıldığını anlatan Müftü Kaya, “Bu amaçla biz de il müftülüğü olarak kız kuran kursularımızın daha yaygın hizmet vermeleri için çaba sarf ediyoruz. İlimiz genelinde 183 bayan kuran kursumuz bulunmakta ve bu kurslarda 2011-2012 öğretim yılında 4 bin 282 öğrenci eğitim görmektedir” diye konuştu.
AİLE İRŞAT BÜROSU AİLENİN SORUNLARINI DİNLEYİP ÇÖZÜM ARAYACAK
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın önemli hizmet alanlarından birisinin de müftülükler bünyesinde oluşturulan Aile İrşat ve Rehberlik Büroları olduğunu belirten Müftü Kaya, şunları söyledi:
“İl müftülüğümüz bünyesinde 20 Temmuz 2010 tarihinde açılan Aile İrşat ve Rehberlik bürosu hizmetlerine devam etmektedir. Bu günkü basını bilgilendirme toplantısının ana amaçlarından birisi de bu büromuz ve faaliyetlerini tanıtmak olacaktır. Büronun amaçları ise, toplumumuzun aile hakkında dini açıdan doğru bilgilendirilmesini sağlamak, aile yapısının korunmasına katkıda bulunmak, halkımızın özellikle aile ve aile bireyleri ile ilgili dini içerikli soru ve sorunlarının çözümüne katkı sağlamak, gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmaktır.”
Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu’nda bir erkek ve bir kadın vaizin görevlendirildiğini kaydeden Müftü Kaya, “Mesai saatleri içerisinde müftülüğümüz bünyesinde vatandaşlarımızın soru ve sorunlarına çözüm üretmektedir. Halkımızı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla uzman kişiler davet ederek konferans ve seminerler tertip etmektedir” dedi.
2 YIL SÜRELİ BİR PROJE GELİŞTİRİLDİ
Aile müessesesinin toplumların temel taşı olduğunu kaydeden Müftü Kaya, yüzyıllardır aile bağlarının sağlam olması ve manevi değerlere verdiği önemin milletin en güçlü yönlerinden birini teşkil ettiğini, ancak değişik sebeplerle bugün aile yapısının bozulduğunu ve hızla yozlaşmaya doğru gittiğini aktardı. Müftü Kaya, “Eğitimsiz fertlerin gayesiz ve bilinçsiz evlilikleri yüzünden kadına yönelik şiddet artmaya, boşanmalar yaygınlaşmaya başlamıştır. İşte bu nedenle müftülüğümüz Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu ‘Mutlu Aile-Sağlıklı Nesil’ adıyla aileye yönelik 2 yıl süreli, önemli bir proje hazırlamıştır. Projenin amaçları, aile ve çocuk konusunda toplumu ayet ve hadisler ışığında bilgilendirmek, aile müessesesinin önemini ve evliliğin gayesini anlatmak, nikahsız birlikteliğin sakıncaları konusunda bilgilendirme yapmak, aile içi şiddet ve boşanmanın olumsuz etkilerini anlatmak, genç nüfusun fazlalığının önemine dikkat çekmek, bu proje çerçevesinde, camilerde vaaz ve hutbelerle, cami dışında ise konferans, seminer, panel ve çeşitli sohbet toplantılarıyla vatandaşlarımızı bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmayı arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.