19 Ekim 2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile her yıl 19 Ekim tarihi Muhtarlar Günü olarak kabul edilmektedir.

Demokrasi kültürümüzün ilk basamağını teşkil eden muhtarlık müessesesi, millet iradesiyle devletin şefkat elinin kesiştiği noktayı temsil etmektedir.  Son dönemlerde yapılan düzenlemeler ile ülkemizde yerel yönetimlerin güçlendirilmesi anlamında devrim niteliğinde adımlar atılmış, muhtarlık kurumu da bu değişimden olumlu yönde kazanımlar elde etmiştir. Öncelikle muhtarlarımızın merkezi kurumsal yapıya dâhil edilebilmesi, iş ve işlemlerinin daha sağlıklı takip edilebilmesi için İçişleri Bakanlığı bünyesinde Muhtarlar Daire Başkanlığı kurulmuştur. Ayrıca Valiliklerde bir Vali Yardımcısı, muhtarların taleplerinin takip edilmesinden sorumlu tutulmuştur.

Devletin vatandaşa dokunan eli muhtarlık müessesesi vatandaşa götürülen hizmetinde bir parçasıdır. Muhtarlarımız bulundukları köylerin ve mahallerin devletle olan iletişim kaynağıdır. Muhtarlar aynı zamanda devletimizin mahalle ve köylerdeki gözü ve kulağıdır.

Böylesine önemli bir görevi üstlenen, demokrasimizin temel taşı, milletimizin güzide temsilcisi ve hizmetkarı muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günü'nü tebrik ediyor, kendilerine ve ailelerine sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.