Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar'daki Kentsel Dönüşüm projesinde vatandaşın mağduriyetini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu.

Gözden kaçırmayın

Afyonkarahisar'da AK Parti'nin Güçlü Kadın Adayı: Emine GökçeAfyonkarahisar'da AK Parti'nin Güçlü Kadın Adayı: Emine Gökçe

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar'daki Kentsel Dönüşüm projesinde vatandaşın mağduriyetini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar'da vatandaşın mağdur edildiği için karşı çıktığı Kentsel Dönüşüm ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

AFYON’LU HEMŞEHRİLERİMİZİN MENFAATİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ, PEŞKEŞE DUR DİYECEĞİZ…
Milletvekili Av. Burcu Köksal, Afyonkarahisar Merkezde Mısri Mahallesi’nde CHP Merkez İlçe Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte “Kentsel Dönüşüm” mağdurlarıyla görüşüp sıkıntılarını ve talepleri yerinde dinledi.
Vatandaşların mağdur olmaması için mücadeleye devam edeceklerini kaydeden Köksal, "Onlar Ankara’daki birkaç müteahhitin rantını düşünürken biz Afyonkarahisarlı hemşehrilerimizin menfaati için çalışmaya devam edeceğiz. Peşkeşe dur diyeceğiz mağdurların sonuna kadar yanında olacağız." dedi.

ÖNCE YERİNDE DİNLEDİ, SONRA BAKAN KURUM’A SORDU; RAYİÇ NEYE GÖRE BELİRLENDİ?
Kentsel dönüşüm mağduru vatandaşlarla görüşerek konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıyan Milletvekili Köksal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Afyonkarahisar merkez Hacı Eyüp-Dairecep Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında merkez Dairecep, Kasımpaşa, Fakıpaşa, Mecidiyenin bir bölümü kentsel dönüşüme sokulmuştur. Bu mahallelerde evleri ve işyerleri olan vatandaşlara metrekare fiyatı olarak 500 TL ile 1000 TL arası değer biçildiği belirtilmiştir. Bu rayiç bedel belirlenirken hangi kriterler esas alınmış neye göre belirlenmiştir? Afyonkarahisar merkezde adeta Afyonkarahisar’ın kalbi olan bir bölgede belirlenen bu rayiç bedeller hakka hukuka ve hakkaniyete uygun mudur?” sorularını yöneltti.

KİM KAZANÇ SAĞLAYACAK?
Önergesinde işyeri ve konutların satışından kim ya da kimlerin ne kadar kazanç sağlayacağını da soran Köksal, “Şu anda yaklaşık 1800 civarı ev ve işyeri bulunan bölgede kentsel dönüşümle kaç tane konut ve işyeri yapılması düşünülmektedir? Yapılacak bu işyeri ve konutlar için ne kadar değer biçilmiştir? Bu işyeri ve konutların satışından kim ya da kimler ne kadar kazanç sağlayacaktır?” diye konuştu.

HAK KAYBI VE MAĞDURİYET NASIL GİDERİLECEK?
Söz konusu bölgede yaşayan vatandaşların büyük bölümünün dar gelirli insanlar olduğunun önemle altını çizen Köksal, “Bu vatandaşlarımızın tespit edilen rayiç bedellerle yeni bir konut almaları ya da kendi oturdukları yerde yapılan bu konutlara borçlanarak sahip olmaları mümkün değildir. Bu konuda vatandaşların yaşayacağı hak kaybı ve mağduriyeti nasıl telafi edeceksiniz?” ifadelerini kullandı.

HUKUKA VE HAKKANİYETE SIĞAR MI?
“Bölgede yaşayan vatandaşların servetine servet katacak birkaç müteahhit kadar değeri yok mu.” diyen Köksal,  “Bu bölgede yaşayan evi veya işyeri olan vatandaşlarımızın kentsel dönüşüm altında evlerinden veya işyerlerinden edilerek üstüne bir de 15 yıl borçlanarak ev sahibi olmaları hukuka ve hakkaniyete sığar mı? Afyonkarahisar’daki kentsel dönüşüm yüzünden mağduriyet yaşayacak binlerce hemşehrimizin bu kentsel dönüşümle servetine servet katacak birkaç tane ihale alan müteahhit kadar değeri yok mudur?” şeklinde konuştu.