Beş vakit namazın farz kılındığı, Allah'a şirk koşmayanların bağışlanacağı müjdesinin verildiği ve "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayetinin vahyedildiği "İsra ve Miraç mucizesi" hadisesi olarak Kur'an'da geçen Miraç Gecesi bu gece idrak edilecek.

Gözden kaçırmayın

ERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYORERKMEN’DE SERA YAPIMINA BAŞLANIYOR

Beş vakit namazın farz kılındığı, Allah'a şirk koşmayanların bağışlanacağı müjdesinin verildiği ve "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayetinin vahyedildiği "İsra ve Miraç mucizesi" hadisesi olarak Kur'an'da geçen Miraç Gecesi bu gece idrak edilecek.
 

Yüce dinimiz İslam'a göre, Peygamber Efendimizin, Yüce Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce makama ve ilahi huzura yükseldiği gece olarak Kur'an-ı Kerimde zikredilen Miraç Kandili, yarın idrak edilecek.

Miraç Kandili, 2 Şubat'ta başlayan "üç aylar"ın ilki olan Recep ayının 27'nci gecesine denk geliyor.

Bu kapsamda, Akşam namazından sonra Diyarbakır/Sur Ulu Cami'nde yapılacak "Miraç Kandili Özel" programı, TRT 1, Diyanet TV ile Dİyanet Haber'den naklen yayınlanacak.

Yüce dinimiz İslam'a göre "İsra ve Miraç mucizesi" ismiyle anılan bu olay, Kur'an-ı Kerim'de İsra ve Necm surelerinde bildiriliyor. "İsra olayı", Hazreti Muhammed'in (s.a.s.) bir gece Mekke'den Kudüs'e, "Miraç olayı" ise gökler ötesine yaptığı yolculuk olarak tarif ediliyor.

Bu gecede Yüce Allah, Peygamber Efendimize ahlak ve fazilet düsturlarını bildirdi

İslam kaynaklarına göre, Mekke'den Medine'ye hicretten bir sene önce yaşanan "İsra ve Miraç" olayı Yüce Allah'ın, Peygamber Efendimizin Mekke'de gördüğü eziyetlere karşı bir tesellisi olarak yorumlanıyor.

Miraç Kandili

İsrâ, Sevgili Peygamberimizin bir gece, Mekke’deki Mescid-i Harâm’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya yolculuğudur. Miraç ise Resûl-i Ekrem’in (s.a.s.) Allah’ın kudret ve azametine şahit; rahmet, mağfiret ve müjdesine nail olduğu kutlu yükseliştir. Yüce Rabbimiz bu gece hakkında şöyle buyurmaktadır: “Kendisine ayetlerimizden bir kısmını göstermek için kulunu bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, görendir.” (İsrâ, 17/1)

Miraç gecesi, Receb ayının yirmi yedinci gecesi ihya edilmektedir. Bu gece Hz. Peygamber, Kâbe’de Hicr veya Hatîm denilen yerde iken -bazı rivayetlerde uykuda bulunduğu sırada veya uyku ile uyanıklık arası bir halde- Cebrâil geldi; göğsünü açtı, zemzemle yıkadıktan sonra içine iman ve hikmet doldurup kapattı. Burak adlı bineğe bindirip Mescid-i Aksâ’ya götürdü. Hz. Peygamber oradan göğe yükselmiş ve Allah’ın katına çıkmıştır. Abdullah b. Mes‘ûd’un rivayetine göre bu gece beş vakit namaz farz kılınmış, Hz. Peygamber’e, Allah’a şirk koşmadıkları sürece ümmetinin günahlarının bağışlanacağı müjdesi verilmiştir (Müslim, Îmân, 279)

Miraç Gecesinde hangi müjdeler verildi?

Miraç gecesinde beş vakit namaz farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların bağışlanacağı müjdesi verildi ve "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti vahyedildi.

Ayrıca bu gece Yüce Allah, Peygamber Efendimize İsra Suresi'nde de yer alan insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan ahlak ve fazilet düsturlarını bildirdi.

Miraç Kandili'nde, namaz borcu olanların kılabildiklerince namaz kılması, namaz borcu olmayanların ise nafile namaz kılması, Kur'an-ı Kerim okuması, istiğfar ve dua etmesi tavsiye ediliyor.

 

KAYNAK: DİYANET HABER