Dünya Hayvanları Koruma Günü dolaysıyla Fatih İlkokulu Öğretmeni Özcan Çalışkan’ın daveti üzerine Afyonkarahisar Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü Orman Mühendisi Zeynep Eda Ozan tarafından Fatih İlkokulu 3/A sınıfında öğrencilere temel hijyen, beslenme ve beslenmeyle birlikte bulaşabilecek hastalıklar ile hayvan sevgisi ve hayvan hakları konulu eğitim semineri verdi.

Gözden kaçırmayın

Bugünkü Cuma HutbesiBugünkü Cuma Hutbesi

               Dünya Hayvanları Koruma Günü dolaysıyla Fatih İlkokulu Öğretmeni Özcan Çalışkan’ın daveti üzerine Afyonkarahisar Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü Orman Mühendisi Zeynep Eda Ozan tarafından Fatih İlkokulu 3/A sınıfında öğrencilere temel hijyen, beslenme ve beslenmeyle birlikte bulaşabilecek hastalıklar ile hayvan sevgisi ve hayvan hakları konulu eğitim semineri verdi.

Zeynep Eda Ozan Öğrencilere akıllı tahtada slaytlarla şu bilgileri verdi:


YARALI HAYVANLARA YARDIM EDİN!
 Isırılmaktan korkuyorsanız hayvanı taşırken üzerine kalın bir örtü örterek kendinizi koruyabilirsiniz. Eğer hayvana çarpan aracı gördüyseniz ye araç sahibiyle konuma imkanınız varsa onu uyarın. Hayvanları Koruma Kanunu gereğince "hayvanı en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek ve ya götürülmesini sağlamak zorunda olduğunu" ye şikayet halinde yüksek bir para cezası ödeyeceğini hatırlatın.”

SAHİPSİZ KÖPEKLERE YAKLAŞMAYIN
“Uyuyan ve yemek yiyen köpekleri rahatsız etmeye özen gösterin. Köpeklerin önce elinizi koklamasına izin verin, daha sonra nazikçe sevin. Köpeklere sevgi ile yaklaşırsanız, sizde onlardan sevgi görürsünüz. Köpekleri sahibinden izin aldıktan sonra sevin. Köpeklerin etrafında sakin ve sessizce dolaşın. Yabancı bir köpek mi yaklaşıyor Hareket etmeyin kesinlikle koşmayın karşıya bakın ve kollarınızı çapraz biçimde bağlayın.”

SU HAYAT KURTARIR
“Yaz aylarında birçok sokak hayvanı su bulamadığı için ciddi sağlık sorunları şile karşı karşıya kalıyor. Yiyecek bulmak için çöpleri karıştırmak zorunda olan sokak hayvanları için bir iyilik yapıp deterjan, ilaç, çivi, tel, pil gibi zehirli ve yutulması halinde tehlike oluşturabilecek maddeleri yemek artıklarını koyduğunu poşetlere koymayalım.”

HAYVANLARA EZİYET EDİLMESİ İNSANLIKLA BAĞDAŞMAZ
“Zor durumda kalmış hayvanları koruyalım. Onların bakımına yardımcı olalım. Aşılarını zamanında yaptıralım. Bakımını üstlendiğimiz hayvanların yiyeceklerini düzenli verelim. Hayvanlara eziyet edilmesi insanlıkla bağdaşmaz. Öte yandan bu davranış yasalarımıza göre suçtur. Bu suçu işleyenleri uyaralım.”

KISIRLAŞTIRMAYA YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ
“Sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasına yardımcı olabilirsiniz. Evinizde kullandığınız antibiyotik, vitamin ve merhem gibi ilaçları sokak hayvanları için kurulan barınaklara verebilirisiniz.”

İŞKENCEYE SON
Hayvanlara işkence yapmak ve öldürmek kanunen suç olarak kabul edilmektedir. Bu suçları işleyenleri, ağır para cezaları, hatta bazı durumlarda hapis cezası beklemediktedir. Başka canlıların da yaşam hakkına saygı göstermek, bizi buna zorlayan kanunlar ve ya inançlar olmadan da savasını soluduğumuz nimetlerinden faydalandığımız dünyaya ve doğaya karşı bir insanlık borcudur.”

YİYECEK VERİN
“Evde artan ama bozulmamış yiyecekleri temiz bir kap içinde sokağın uygun bir yerine bırakın. Çalışanlarınıza ve müşterilerine yemek sağlayan bir kurumdaysanız artık yemekleri bağlantı kurarak hayvan barınaklarına verebilirsiniz ya da bu iş için yardımcı olabilirsiniz.”

          Hayvanların da sevgi ve şefkatle toplum içerisinde yaşama hakkına sahip olduğunu ifade ederek hayvanlara iyi davranılması gerektiğini belirtti. Dağ, 'Onlar dilleri olmadığı halde bakışları ile her şeyi anlatabilen, duyabilen ve hissedebilen yaratıklardır. Unutmayalım ki onlar da birer candır. İnsanların vicdan ve merhameti ile sokak hayvanlarına bir tas yemek ve su vermeleri dahi onlar için büyük bir kazanımdır. Hayvanlara karşı şiddete başvurmayalım. Onlar hiçbir zaman insanlara zarar vermezler. Yeter ki insanlar onlara zarar vermesin' dedi.Gittiğiniz yerlerde sokak hayvanlarımız için kapınızın önünden yemek ve suyu eksik etmeyin diyorum.

"Doğayı ve hayvanları korumak herkesin görevidir"
Doğayı ve hayvanları korumanın herkesin görevi olduğunu belirten Fatmana Dağ, "Doğayı korumak hepimizin görevi. Ayrıca unutulmamalıdır ki hayvan sevgisi; insandaki merhamet, yardımlaşma ve iyilikseverlik gibi duyguları geliştiren özel duygulardandır. Bu vesileyle 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma gününü kutluyor; hayvanların korunması konusunda herkesin gereken duyarlılığı ve sorumluluğu birlikte yerine getireceklerine inanıyor, selam ve saygılar sunuyorum" dedi

Unutmamalıyız ki; bu dünyada yalnız değiliz. Doğayı; bitkiler ve hayvanlarla paylaşmak zorundayız. Dünyanın en üstün canlıları bizler; hem doğayı, hem bitkileri, hem de hayvanları korumak durumundayız. Sevgi ve barış dolu yarınlar için hayvan canlarımızı sevelim, koruyalım iyilik hareketine başlayalım” ifadelerine yer verdi.

         3/A sınıf öğretmeni Özcan Çalışkan da etkinlikle ilgili olarak, “Bugün hayvanları koruma günü. Biz de bu amaçla çocuklarımıza ve ailelerimize farkındalık oluşturmak için Orman Mühendisi Zeynep Eda Ozan’ı okulumuza davet ettik. Burada hayvanların tedavisi hakkında bilgiler aldık. Öğrencilere hayvan sevgisi verebilmek özellikle sokak hayvanlarına iyi davranmak, onları koruma adına güzel bilgiler edindik. Afyonkarahisar Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü’ne bundan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

    Seminer sonunda Orman Mühendisi Zeynep Eda Ozan,/3/A ve 3/B öğrencilerine maske, sokak hayvanları için mama ve  mama kapları hediye etti.