Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 2019 Verimlilik temalı kısa film ve fikir yarışmasında Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 7. sınıf öğrencimiz Arda DERİCİ, fikir temasında "Çevreye Duyarlı ve Verimli Doğal Soğutma Sitemi" projesiyle Türkiye 2.si olması nedeniyle İl Milli Eğitim Müdürümüz Metin  YALÇIN 'ı makamında ziyaret ederek başarılarının verdiği mutluluğu paylaştı.



Ziyarette öğrencimiz Arda DERİCİ'ye, babası Hakan DERİCİ ile Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi Müdürümüz Hakan GÜMÜŞ eşlik etti.



Öğrencimiz Arda DERİCİ nazik kabullerinden dolayı İl Milli Eğitim Müdürümüz Metin  YALÇIN'a teşekkür ederek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından düzenlenen yarışma ve projesi hakkında bilgiler sundu. DERİCİ; "Projemizin adı çevreye duyarlı doğal soğutma sistemi. Projemize marka değer katma adına logo tasarımı gerçekleştirdik. Projenin ortaya çıkma sebebi ilk olarak çevreci bir sistem tasarlamak, elektrik tasarrufu çok önemli bu konuya yönelik çalıştım. En çok elektrik harcayan ev eşyası konusunda çalışma yaptım. Evimizde kullandığımız elektriğin 3/1'ini buzdolabının tükettiğini tespit ettim. Büyüklerimle, konuşmalarımız esnasında eskiden bizim babaannelerimizin evinde tel dolapları vardı. Bu dolaplar evlerin en serin yerlerine ve karanlık köşelerine konulurdu dediler. Hatta kış aylarında evlerimiz sobalıyken, buzdolabının kapısını hafif aralıklı bırakırdık çalıştırmazdık dediler. Bunları düşünerek bende böyle bir sistem tasarladım. Balkonda bir sıvı tankı var. Bu sıvı tankı kış aylarının doğal soğuğu ile buzdolabı için istenilen sıcaklığa geldiği zaman buzdolabının kendisi kapanıyor ve ÇEVDOS ismini verdiğim sistem çalışıyor. Gerçek boyutlarda bir buzdolabı aylık 20 lira ile 25 lira arası tüketim sağlarken ÇEVDOS 15 watlık bir devir daim motoru ile 3 metreye kadar çıkarabildiği için 66 saat için 1 kw yani 60 kuruş gibi oldukça düşük bir maliyet ile çalışabiliyor" dedi.

Ziyaretleri nedeniyle konuklarına teşekkür ederek sözlerine başlayan İl Milli Eğitim Müdürümüz Metin  YALÇIN; "Ankara'da KOSGEP Kongre Merkezinde yapılan törende Türkiye ikinciliği ödülünü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürümüz Halil İbrahim ÇETİN'den alarak bizleri gururlandıran öğrencimize ve projeye katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Öğrencimizin verimlilik konusundaki gayretli çalışmasını geliştirerek hedeflediği sonuçlara ulaşmasını temenni ediyorum" dedi.



İl Milli Eğitim Müdürümüz Metin  YALÇIN'ın dereceye giren öğrencimize hediye takdimi ile ziyaret sona erdi.