Kaldı bir namağlup...BSL 10. Hafta EN'leri (Efe Can Önal-Basketfaul.com)
Bir kaç eksik maç hariç normal sezonun ilk 10 haftasını, yani üçte birini geride bıraktık. Daçka-Beşiktaş karşılaşması dışında yerli oyuncularımızın genelde durgun olduğu bir haftaydı, diğer haftaların aksine. 



Efes iyi savunma yaptığı günde Singleton’ın efektif ilk yarısının ardından Karşıyaka’yı farklı geçti. Larkin ilk kez yerli statüsünde sahaya çıktı. Buraya bir bakalım şimdi. Son 5 senede 3 tane Amerikalı guardı devşirdik. İki sene sonra belki başka birini tekrardan devşireceğiz. Hani eskiden bir reklam vardı “bu sizi korumaz sizi yasa korur” diye. Bu da o hesap. Bizi öze dönüş korur, devşirmeler yanılsamalar olmaktan öteye gidemez. Yoksa Hollanda’yı 2 sayıyla yenip mutlu oluruz. Bunlar yapay mutluluklar. Neyse, bu ayrı bir yazı konusu ki onu yakında yayınlayacağız yine basketfaul.com’dan. 



Mouhammadou Jaiteh'ten yoksun oynayan Gaziantep, 3. ve 4. çeyrek performansından sonra Aliağa Petkim’e kaybetti. İki takımın da lige verilen aradan sonra, eksiklerin de etkisiyle ritm kaybettiği gözlendi.



Haftanın en önemli galibiyetini ise Büyükçekmece Basketbol aldı. İlk haftadan beri söylüyorum, rollerin çok iyi dağıtıldığı bir takım ve koç takıma fazlasıyla hakim. Fenerbahçe karşısında da uzatmada 6 sayı geri düşmelerine rağmen konsantrasyon kaybı yaşamadan kazandılar. Sarı lacivertliler ise Avrupa’da kaybedip ligde moral buluyordu son 1 aydır ama şimdi ligde de ilk mağlubiyet gelince iyice dibe vurdular. Topu elinde fazla tuttuğu için eleştrilen De Colo’nun bu süreçte olmaması da kazanmayı bilen bir lider ve karakterin önemini hatırlatmış olmalı.



İki kötü gidişatlı Ankara takımının mücadelesinde kazanan Türk Telekom oldu. Wiltjer temelli bir hücum anlayışı gördük ve o da adeta bir resital sergiledi. Dekker ile uyumlu oldukları her maç favori konumundalar neredeyse. Ormanspor ise korona vakalarının ardından maça tam kadro çıktı fakat ritm kaybettikleri çok açık. Bir de bu kadar şut kaçırarak bu ligde kazanmak çok zor. Mağlubiyet serisi 4’e çıktı ve haftasonu yine kendileri gibi formsuz ama iki yeni yabancı takviyeli Bahçeşehir Koleji ile oynayacaklar.



Milli aranın en iyi geleceği takımlardan birisi Afyon’du ve onlar da bizi yanıltmadı. Ligin ilk 2 haftasından sonra ilk kez tam kadro olan Can Sevim’in öğrencileri, ilk çeyreği düşük viteste geçse de Cruz’un sakatlık sonrası ortaya koyduğu fark yaratan performansla Bursaspor’u mağlup etti. Seyircisiz sezondan en fazla etkilenen takım olan Bursa ekibinde işler düzelmiyor. Tutku Açık ile yolları ayırdıktan sürpriz bir kararla Alimpijevic’i getirdiler takımın başına. Acaba karar kulübün mü, kulübe hakim oyuncu menajerinin mi? Bakalım onun Türkiye macerası ne kadar sürecek.



Ara öncesi Beşiktaş’a kaybeden Tofaş, bu sefer ipleri sıkı tuttu ve ilk çeyrek hariç maçın kafa kafaya geçmesine engel olarak Fethiye’yi 30’a yakın farkla mağlup etti. Tofaş yüzde 60 ile hücum edince konuk takımın fazla söz söyleme şansı olmadı. 



Beşiktaş, Alperen’in üçüncü çeyrek gösterisiyle beraber 20’li farklara götürdüğü maçı son 4-5 dakikadaki umursamaz tavrıyla diyelim az kalsın kaybediyordu fakat son bir dakikayı iyi geçip sürprize engel oldular. Aldıkları yabancı oyuncular takımın rol dağılımında nasıl bir görevde olacak merakla bekliyoruz çünkü son 4 maçın üçünü kazanan formda bir Beşiktaş var ve artık ligin başındaki konumdan çok çok uzaktalar. Daçka’da ise Sinan Güler 30 sayı attı ve eğer bırakmasaydım Milli Takım’da çok rahat oynardım mesajını da verdi. Gillon takımın el freni durumunda. Daçka Wilbekin’den sonra istikrarlı bir şekilde fayda sağlayacak yabancı bir guard bulamadı kadrosuna. 
Koç değişikliği ile beraber ivme kazanan bir diğer takım da Galatasaray. Ömer Uğurata ile yola devam ediyorlar gibi gözüküyorlar ve umarım bu kararlarından şaşmazlar. Altyapılarda büyük işler yapan ve uzun süredir de Süper Lig seviyesinde asistan olarak başarı olan koç Uğurata bu şansı hakediyor. Macon’ın ilk haftalardaki ritmine dönmesi, Motum’un çok yönlü oyunu ve Yiğit’in yönlendirici oyunuyla kazandı sarı kırmızılılar. Bahçeşehir ise yeni transferler falan filan derken yine savunma yapmadığı bir maç oynadı. Son 7 maçın 5’ini kaybettiler ve kazandıkları iki maçtan birisi eksik Bursa’ya karşıydı. Cuma günü oynanacak olan Pınar Karşıyaka (erteleme) maçı ve hafta sonu oynanacak olan Orman maçında gelecek olan olası iki mağlubiyet kartların yeniden dağıtılmasına sebep olabilir ki Karşıyaka maçında yeni transferlerin oynayamayacağını hatırlatayım. 




BSL HAFTANIN EN’leri


Haftanın Takımı
Büyükçekmece Basketbol

Beşiktaş


Haftanın Altın Karması
Sinan Güler (Darüşşafaka TEKFEN)

Yiğit Arslan (Galatasaray Doğa Sigorta)

Muhammed Baygül (Türk Telekom)

Egehan Arna (Beşiktaş)

Alperen Şengün (Beşiktaş)


Haftanın Altın Karması (Yabancı)
Paco Cruz (HDI Afyon Belediyespor)

Daryl Macon JR (Galatasaray)

Karvel Anderson (Büyükçekmece Basket)

Chris Singleton (Anadolu Efes)

Kyle Wiltjer (Türk Telekom)


Haftanın Koçu
Özhan Çıvgın (Büyükçekmece Basketbol)

Ahmet Kandemir (Beşiktaş)


Haftanın Oyuncusu
Alperen Şengün (Beşiktaş)


Haftanın Genç Oyuncusu
Alperen Şengün (Beşiktaş)


Haftanın skoreri
Sinan Güler (Darüşşafaka) 30 sayı


Haftanın 3’lükçüsü
Daryl Macon (Galatasaray Doğa Sig) 6/10


En fazla 3’lük sayı kaydeden oyuncu
Karvel Anderson (Büyükçekmece) 7/12


Haftanın en fazla sayı atan takımı
TOFAŞ (110)


Haftanın en az sayı yiyen takımı
Anadolu Efes (61)


En fazla serbest atış kullanan takım
Beşiktaş (32/42)


En az serbest atış kullanan takım
Büyükçekmece Basketbol (6/7)


En fazla ribaund alan takım
Beşiktaş (41)

TOFAŞ (41)


En fazla ribaund alan oyuncu
Alperen Şengün (Beşiktaş) 13


En fazla asist yapan takım
Fenerbahçe BEKO (25)

TOFAŞ (25)


En az asist yapan takım
Frutti Extra Bursaspor (15)


En fazla asist yapan oyuncu
Nicholas Johnson (Türk Telekom) 9

Markell Johnson (Beşiktaş) 9


En fazla top çalan takım
Büyükçekmece Basketbol (11)


En az top çalan takım
OGM Ormanspor (2)

LH Fethiye Belediyespor (2)


En fazla top çalan oyuncu
Jan Vesely (Fenerbahçe BEKO) 4

Nicholas Johnson (Türk Telekom) 4


En fazla top kaybeden takım
Beşiktaş (17)


En az top kaybeden takım
TOFAŞ (6)




 

 




Gelecek Hafta Maçları (11. Hafta / 5 - 6 Aralık 2020)


Lokman Hekim Fethiye Belediyespor - Darüşşafaka TEKFEN


Beşiktaş - Türk Telekom


 Empera Halı Gaziantep Basketbol - TOFAŞ


Galatasaray Doğa Sigorta - Büyükçekmece Basketbol


PETKİM Spor - Anadolu Efes


Frutti Extra Bursaspor - Pınar Karşıyaka


Fenerbahçe BEKO - HDI Afyon Belediyespor


OGM Ormanspor - Bahçeşehir Koleji




 

Puan Durumu




S
Takım
O
G
M
A
Y
P




1
Fenerbahçe BEKO
10
9
1
896
761
19


2
Anadolu Efes
9
9
0
796
641
18


3
Türk Telekom
10
7
3
880
821
17


4
TOFAŞ
10
5
5
892
855
15


5
PETKİM Spor
10
5
5
831
804
15


6
HDI Afyon Belediyespor
10
5
5
775
824
15


7
Darüşşafaka TEKFEN
10
4
6
835
825
14


8
Bahçeşehir Koleji
9
4
5
730
728
13


9
Galatasaray Doğa Sigorta
10
4
6
825
864
13


10
OGM Ormanspor
10
3
7
785
905
13


11
Pınar Karşıyaka
8
5
3
639
587
12


12
Frutti Extra Bursaspor
9
3
6
742
779
12


13
Beşiktaş
10
3
7
814
858
12


14
Lokman Hekim Fethiye Belediyespor
9
3
6
688
810
12


15
Empera Halı Gaziantep Basketbol
8
3
5
591
600
11


16
Büyükçekmece Basketbol
8
3
5
660
717
11