Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerinde konuşan Milliyetçi Hareket Partisi MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, Afyonkarahisar ile ilgili talep ve istekleri iletti.

 

Taytak,  KOSGEB destek miktarlarının Afyonkarahisar için artırılmasını talep etti. 2021 merkezi yönetim bütçe kanun teklifinin‘Denge’ başlıklı 3’üncü maddesi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi adına konuşan MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, “2021 yılı büyüme hızlarının gerçekleştirilebilmesi açısından, KOSGEB desteklerinin ve diğer teşvik sistemlerinin artırılması ve gözden geçirilmesi önem arz etmektedir. Afyonkarahisar’da merkez dışında İscehisar, Sandıklı, Bolvadin, Dinar ve en son Sinanpaşa KOSGEB ilçe temsilcikleri ile hemşerilerimize verilen KOSGEB destek miktarı 8 milyon TL’dir. İlçe temsilciliklerimizin açılması, girişimcilerimizin bulunduğu ilçeden gerekli ön bilgiyi alabilmesi ve zaman külfetinden kurtulması açısından önemlidir.  Desteklerinden dolayı KOSGEB Başkanımız Cevahir Uzkurt beye ve yönetici arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. KOSGEB destek miktarlarının Afyonkarahisar ilimiz için artırılmasını da talep etmekteyim. Bu duygu ve düşüncelerle, 2021 bütçenin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyor, gazi meclisi ve yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum”

“ÜRETİCİLERİMİZİN DEPOLAMA ALANLARI SINIRLIDIR”
Taytak, patates üretiminde Türkiye’de 3. sırada olduklarını, Şuhut ve Dinar ilçelerinde doğal depolama alanlarının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Taytak, “Afyonkarahisar ilimiz, termal otellerinden, mermer sanayine, tarımdan, hayvancılığa, sağlık turizminden, tarih turizmine pek çok sektörde öncü olan tarihin, termalin, lezzetin ve mermerin başkenti, kurtuluş mücadelemizde Türk milletinin kaderinin değiştiği ve cumhuriyetin kazanıldığı topraklardır. Afyonkarahisar ilimizin başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İlimiz patates üretiminde Türkiye’de 3. Sıradadır. Fakat üreticilerimizin depolama alanları oldukça sınırlıdır. Satışları talep fazlası olan döneme denk geldiğinde çiftçilerimizin kazancı da düşük kalmaktadır. Bu nedenle Sandıklı Akin köyünde olduğu gibi, Şuhut ve Dinar ilçelerimizde de doğal depolama alanları oluşturulmalıdır”dedi.

“AFYONKARAHİSAR HAŞHAŞ ÜRETİMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ÜRETİM SAHASIDIR”
Haşhaş üretiminde ise ekim alanı kotalarının mutlaka artırılması gerektiğini belirten Taytak, “Afyonkarahisar toprakları, haşhaş üretiminin Türkiye’deki en önemli üretim sahasıdır. Daha çok Dinar, Sandıklı ve Bolvadin ilçelerimizde üretilen haşhaş ekimi için ekim alanı kotalarının mutlaka artırılması gerekmektedir”dedi.

“MEYVE TASNİF VE PAKETLEME TESİSLERİ KURULMALI”
Sultandağı ve Çay ilçelerinde yetiştirilen Napolyon kirazı için meyve tasnif ve paketleme tesislerinin kurulması gerektiğini belirten Taytak, “İlimizde daha çok Sultandağı ve Çay ilçelerimizde yetiştirilen bir diğer tarımsal ürün ise napolyon kirazıdır. Bu sene yaklaşık 30 bin ton ihracatı yapılmış ve ülkemize 1 milyar dolar ihracat geliri sağlamıştır. Bölgede yeterli sayıda meyve tasnif ve paketleme tesisi bulunmamaktadır. Bu tesislerinin kurulması hem ilimizden yapılan ihracatı artıracak hem de istihdama olumlu etkisi olacaktır”dedi.

“HAMMADDE GİRDİLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GETİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR”
Afyonkarahisar’ın yumurta üreticiliğinde ülkemizde yüzde 25 ile önemli bir pay sahibi olduğunu hatırlatan Taytak, “Yumurta üretiminin arttırılması için hammadde girdilerinin sürdürülebilir hale getirilmesi gerekmektedir” dedi. Taytak, “Yumurta üreticilerinin gider kalemleri olan mısır, soya, ayçiçek için toprak mahsül ofisi tarafından belirlenen taban fiyatlarının uygulanmaması, taban fiyatı 1,35 lira olan mısırın serbest piyasada 2 liralara kadar çıkması, soya fiyatlarının 380 dolardan 680 dolara kadar yükselmesi, lisanslı depo maliyetleri oluşan kur farkı yumurta fiyatlarının artmasına rağmen üreticilerin zarar etmesine neden olmuş ve 2020 yılında yumurta üretimi yüzde 20 azalmıştır.  Çözüm için, hammadde girdilerinin sürdürülebilir hale getirilmesi gerekmektedir”dedi.

“DAMIZLIK ÇİFTLİKLERİNİN KURULMASI FAYDALI OLACAKTIR”
Afyonkarahisar’ın tarım ve hayvancılığına katkı sağlayacak projelerinden de bahseden Taytak, “Hayvancılıkla ilgili olarak da, yetiştiricilerimizin özellikle kaliteli damızlık ihtiyacının karşılanması ve sürü kalitesinin yükseltilmesi için tarım kredi kooperatifleri gibi kuruluşlar tarafından damızlık çiftlikleri kurulması faydalı olacaktır. Köylerde yaşayan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza devletimizin hibe ile küçükbaş hayvan temin etmesi yararlı olacaktır. Değerli milletvekilleri, genel anlamda bölge ve ülke hayvancılığına katkı sağlayacağını düşündüğümüz, istihdam ve kalkınmaya yönelik tarım lisesi projemiz, tarımın kalitesini artırmak için ilimizde minimum 100 kişi kapasiteli hayvancılık, bitkisel üretim, seracılık ve meyvecilik alanlarında uygulamalı eğitimler verecek. Çiftçi eğitim merkezi projemiz üstün nitelikli damızlıklar üretecek. 300 baş anaç kapasiteli model koyun barınağı projelerimizi, Tarım Ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli bey ile paylaştık. Kendisinden de bu konularda destek sözü aldık. İnşallah önümüzdeki aylarda gerçekleşmesi temennimizdir”dedi.

“ÇİFTÇİLERİN KREDİ FAİZLERİ ERTELENMELİ”
Çiftçilerin nefes alması için borçlarının uzun vadeli yapılandırılmasını gerektiğini de ifade eden Taytak, “Çiftçilerimizin, bankalara ve tarım kredi kooperatifine birikmiş borçlarından kaynaklanan hacizlerinin ertelenerek, borçlarını faizsiz olarak uzun vadeli şekilde yapılandırmaları, çiftçimize nefes aldıracaktır”dedi.