Köksal, şüpheli yangınları Bakan Pakdemirli'ye sordu

Gözden kaçırmayın

Fatih Erbakan, AK Parti'ye seslendi!..Fatih Erbakan, AK Parti'ye seslendi!..


Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Eber Gölü’nde yangın çıkan bölgelerde incelemelerde bulundu. Peşi sıra çıkan yangınların, akıllara sabotaj ihtimalini getirdiğini belirten Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye bölgedeki yangınları sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, beraberinde CHP Bolvadin İlçe Başkanı, İYİ Parti Bolvadin İlçe Başkanı ve Demokrat Parti Bolvadin İlçe Başkanı ile birlikte geçtiğimiz hafta yangın felaketi yaşanan ve kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Eber Gölü'nde incelemelerde bulundu.

KÖY SAKİNLERİ: MİLLİ PARKLAR PARA ALIYOR, AMA GÖLÜ KORUMUYOR...
Geçen yılki yangında olduğu gibi bu yıl çıkan yangında da bölgeye gelerek incelemede bulunup vatandaşı dinleyen tek Milletvekili'nin Burcu Köksal olduğunu kaydeden köy sakinleri, "Şu an yanan bölgede eskiden balıklar yüzerdi. Burası gölün başlangıcıydı. Burada balık tutulurdu. Gölde hayat vardı. Şu anda hiçbir şey kalmadı. Göl neden kurudu? İlgisizlikten ve bakımsızlıktan kurudu. Hiç bakan olmadı. Yangın olduğunda hiç kimse müdahale etmedi. Geçen sene de aynı şekil aynı yerler yanmıştı. Milli Parklar Müdürlüğü şu anda 140 lira para alıyor gölden adam başı giriş belgesi, izin belgesi veriyor. Ama korumuyor. Şu anda 140 TL alıyor. Belgesi olmayana da bir sürü ceza yazıyor. Göl korunmuyor. Hiçbir yangın söndürme müdahalesi yok. Yangından kaçamayan hayvanlar hep yandı. Yangın öyle kötü ki rüzgâr estiğinde hayvanlar ateşten kaçamıyorlar. Yangın rüzgârın, lodosun olduğu gün çıktı. Doğru dürüst araştırma yapılmıyor. O gün bizim köyde jandarma anons yaptı. Cumartesi, Pazar günleri göle giriş ve çıkış yaptırmayacağız yangın çıkarsa diye. Göle 300 kişi gidiyor bir kişi içinden yakıyor. Dışarıdan gelipte yaptırmazlar. Sebebini bilmiyoruz. Çivril’in ardından torf çıkarılıyor. Yakılan bölgede torf yok." şeklinde konuştular.

GEÇEN YIL UYARMIŞTIK, BU YIL YİNE AYNISINI YAPTILAR
Eber Gölü'nün adeta kayık mezarlığına döndüğünü kaydeden Milletvekili Köksal, "Göl adeta kayık mezarlığına dönmüş durumda eğer acilen önlem alınmazsa korkarım gölün tamamı kuruyacak. Ayrıca 2 yıldır aynı zamanlarda çıkan yangınlarla ilgili gerekli araştırma ve soruşturmanın titizlikle yürütülmesi ve yangının sebebinin şüpheye yer bırakmayacak şekilde açığa çıkarılması şart. Bölgedeki incelemelerimiz de Eber Gölü etrafından yaşayan Derekarabağ Köyü'nden köylülerimizle bir araya geldik. Eber Gölü'nde geçtiğimiz hafta bir yangın gerçekleşti. Yanan bölgede geçen yılda yanmıştı. Geçen yılda ziyaret etmiştik. Şu an göl kayık mezarlığına dönmüş. Bu kayıklar hep burada kalmış. Şu anda durum nedir? Göl kurumuş durumdadır. Hiç tedbir alınmadı. Yangına müdahale yapılmadı mı? Hiçbir yangında bir önlem alma olayı olmadığını görüyoruz. Geçen yılda aynı şeklide ve aynı yerlerin yandığını gördük. Biz geçen yıl yangın sonrası gelip uyarmıştık. Bu yıl yine aynısını yaptılar. Milli Parklar Müdürlüğü belge için para alıyor, belge yoksa ceza yazıyor ama göl korunmuyor diyor köy sakinlerimiz. Herhangi bir yangın söndürme durumu teçhizatı var mı? Tabii yangını söndüremezsiniz. Buralar hep göldü kurudu. Siyahlaşan kamışların yandıklarını gördük. İşçiler kamış biçiyor. Bu gölden insanlar ekmek kazanıyor ama gölü bir yandan kurutup bir yandan yakıyorlar. Su olmadığından kuruduğu için gölde yangınlar çıkıyor. Burada yani gölde ve çevresinde yaşayan hayvanlarda canlı yandı. Yangının rüzgârın olduğu gün çıktığını öğrendik. Geçen yılda öyleydi. Ekmek yiyen insanlar yakmaz diyorlar. Bunu birileri kasıtlı dışarıdan birileri mi yaptırıyor? Birileri birilerine yaptırıyor. Peki, sebep ne olabilir? Burada torf çıkarılıyor mu? Yakılan bölgede torf çıkarılıyor mu?" dedi.

EBER GÖLÜ'NDEN EKMEK YİYEN KÖYLÜLER MAĞDUR...
Bolvadin Derekarabağ Köyü'nde de beraberindeki heyetle birlikte incelemelerde bulunan Milletvekili Köksal, Eber Gölü'ndeki kamışları keserek gölden geçimini sağlayan köylülerle görüştü. Köksal, "Eber Gölü'ndeki kamışları keserek ihracatçılar için hazırlayan tabiri caizse bu gölden ekmek yiyen köylülerimiz gölün kurumasından ve 2 yıldır üst üste çıkan yangınlardan dolayı çok üzgünler. Gölü kaybetmek istemiyorlar. Gölün korunması ve kurumaması için biran önce harekete geçilmesini istiyorlar." diye konuştu.

KÖKSAL'DAN JET EBER GÖLÜ ÖNERGESİ
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, geçtiğimiz hafta yangın felaketi yaşanan ve kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Eber Gölü'nde yaşanan felaketle ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

KAZA MI, SABOTAJ MI?
Önergesinde gölün iki ayrı noktasında aynı anda yangın çıkmasının sabotaj ihtimalini akıllara getirdiğinin önemle altını çizen Köksal, "Geçtiğimiz günlerde Afyonkarahisar ilinde bulunan Eber Gölü'nün Bolvadin İlçesi Derekarabağ ve Çay İlçesi Çayırpınar köylerindeki sazlıklarda ayrı ayrı yangın çıkmış ve yaklaşık 60 dönüm arazideki sazlıklar zarar görmüş, gölde ve sazlıklarda yaşayan canlılarda yanarak yaşamını yitirmiştir. Yangından kamış toplayanlar ve bölge sakinleri de etkilenmiştir. Gölün iki ayrı noktasında aynı anda yangın çıkmasının sabotaj ihtimalini akıllara getirmesi nedeniyle bu konuda bir araştırma, soruşturma yapılmış mıdır?" şeklinde konuştu.

2 YIL ÜST ÜSTE AYNI AYLARDA YANGIN ÇIKMASI TESADÜF OLABİLİR Mİ?
Geçtiğimiz yıl da aynı aylarda gölün birkaç bölgesinde birden aynı anda yangın çıktığını hatırlatan Köksal, "Geçtiğimiz yıl aynı aylarda yine gölün birkaç bölgesinde birden aynı anda yangın çıkmış ve sazlıklar ile canlılar yanmıştır. Bu durumda 2 yıl üst üste aynı aylarda gölün farklı noktalarında aynı saatlerde yangın çıkması tesadüf olabilir mi? Bu konuda geçtiğimiz yıl konuyu gündeme taşımamıza önerge verilmesine rağmen Bakanlığınızca niçin araştırma, soruşturma yapılmamış önlem alınmamıştır?" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK NİÇİN EBER GÖLÜ'NE SAHİP ÇIKMIYOR..!
"Gölde çıkan yangınlarla ilgili bazı yetkililerin bilinçli yangınlar olduğu köylülerin çıkardığı gibi iddiaları ise son derece düşündürücüdür." diyen Köksal, "Çünkü gölden kamış toplayarak geçimini sağlayan insanların ekmek kapısını yakmaya kalkması hayatın olağan akışına aykırıdır. Böyle iddialarla konuyu kapatmak yerine bu yangınları çıkaranları ortaya çıkarmak ve tekrar yangın olmasını önlemek için niçin bir çalışma yapılmamaktadır? Yangınların 2 yıldır üst üste aynı tarihlerde çıkarılmasının nedeninin torfu (dip çamurunu) gölden rahatça çıkarabilmek için yapıldığı iddiaları Bakanlığınızca niçin araştırılmamış mıdır? Bakanlığınızca kurumaya terk edilen yangınlarla zarar verilen kayık mezarlığına çevrilen Eber Gölü'ne niçin sahip çıkılmamaktadır?" ifadelerini kullandı.