Kamil Miras Anadolu Lisesi Şehit Kerim Üye Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Zeka Genel Sekreteri Veli Oğuz, ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse, ortaokul ile Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin yöneticileri, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi alan ve rehber öğretmenleri katıldı.

Toplantıda ilk olarak ZEKÂ Genel Sekreteri Veli Oğuz bilgilendirici bir konuşma yaptı. İl Mili Eğitim Müdürü Metin Yalçın’da projeye ilişkin görüşlerini aktardı.

Toplantıda projenin geçen yıl başladığını hatırlatarak konuşmasına başlayan Vali Tutulmaz: “Proje geçen yıl Murat Tiryakioğlu hocamızın bizlere anlattığı bir projeydi. Meslek Liselerine yönlendirme ve meslek liselerini tercih edilebilir konuma nasıl getirebiliriz anlayışının bir soncusu olarak ortaya çıktı. Toplumların kalkınmasının, gelişmesinin temelinde yetişmiş insan gücü vardır. Ancak bu yetişmiş insan gücünün eşit veya ihtiyaca uygun şekilde dağılmasıyla bu gerçekleşir. Herkesi Tıp Fakültesi okutursak bunun yanında alt birimlerde görev alacak hemşire, teknik elaman ihtiyacını karşılayamazsak o doktordan hiçbir verim almayız. Bu diğer meslekler içinde geçerlidir.  Toplumun ihtiyacına uygun her alanda elemana ihtiyacımız var. Sabah evden çıkarken asansöre biniyoruz asansörcüye ihtiyaç var, ışıkları açıyoruz elektriğe ihtiyaç var. Araca biniyoruz şoföre ihtiyaç var. Yani toplumun her alanından çalışacak işgücüne ihtiyaç var. Gelişmiş toplumlara bakarsak örneğin Almanya’da her mesleğin okulu var. Öyle kısa süreli de değil. 3 yıl 5 yıl gibi bir eğitim alınıyor. Eğitim sonrası yapılan işlerde sıkıntı yaşanmıyor. Bizim gelişmiş toplum olabilmemizin yolu her meslek için nitelikli eleman yetiştirmekten geçiyor. Bunun planlamasını ilgili kurumlar yapacak.  Bize düşen, Okul İdarecileri ve öğretmenlere düşen öğrencileri meslek liselerine ihtiyaç oranına göre yönlendirmek” dedi.

Akademik alanda başarısı olmayan gençlerin mesleki alana yönlendirilmesi gerektiğini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Ben iyi bir müzisyen olamam. Ailem beni bu yönde yetiştirseydi başarısız olurdum. Aynı şekilde ailem benim ressam olmamı isteseydi başaramazdım. Çünkü o alanda yeteneğim yok. İşte herkesin yeteneğine göre eğitim alması gerekiyor. Bizim bilhassa Rehber Öğretmenlerimiz ile Okul İdarecilerimiz bu noktada büyük görev üstlenmeli. Bizim dönemimizde aileler, çocukları en kısa sürede mesleğe atılsın diye Meslek Liselerine yönlendirme yapıyordu. O zamanlar ailelerde kalabalıktı ve hemen çocuk iş hayatına atılsın isteniyordu. Geçen 30-40 yıllık süreçte aileler küçüldü. Her aile için çocukları değerli. Aileler çocuklarını objektif değerlendiremiyor. Bu noktada Rehber Öğretmenler ve İdareciler yani sizler çocukları objektif göreceksiniz ve veliye diyeceksiniz ki bu çocuğun yeteneği şu yönde iyi, o alana yönlendirilmeli. Aileye yol gösterici olun. Akademik başarısı olmayan çocuklar Meslek Liselerine yönlendirilmeli. Bu olmadığında liselerde ve sonrasında yani üniversitelerde yığılma oluyor. Bir şekilde üniversiteyi bitiren gençler meslek hayatında da sıkıntı yaşıyor” diye konuştu.

Ülkelerin gücünün yetişmiş insan kalitesi ile orantılı olduğuna dikkat çeken Vali Tutulmaz: “Mesleki alana yönlendirmediğimiz zaman 40-50 yıllık bir çalışma hayatını insanlar bu gibi nedenlerle mutsuz yaşayabiliyor. Böyle geçen bir iş hayatı ızdırap olur. O açıdan çocuklarımızın yeteneklerini iyi belirleyelim ve yönlendirmesini iyi yapalım. Bunu yapmadan bu ülkede kalıcı başarılar elde etmek zordur. Ülkelerin gücü insanının yetişmesi ve kalitesi ile orantılıdır. İyi bir teknisyen bir mühendisten çok daha fazla para kazanabiliyor. Geçen yıl Denizli’de bir toplantıya katılmıştık. Tüm kesimlerin yer aldığı bir toplantıydı. Orada Denizli Ticaret ve Sanayi Odası başkanı şöyle bir ifade kullanmıştı; Ben tekniker bulamıyorum. Mühendisten fazla para vermeye hazırım demişti. Mühendis fabrikalarda askerdeki komutan gibidir. Asıl işi yürüten içerideki teknikerdir. Komutan bir ya da ikidir ama askerdir işi gören. Bizim her alanda elaman yetiştirmemiz gerekiyor. Mesleki eğitim memleket meselesidir. Bu meseleyi içimizde hissetmeli ve elimizden geleni yapmalıyız. Ben bu programa katılan herkese ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu meslek liselerinin toplumsal algısını iyileştirmek, İklim Farkındalığı ve Girişimciliği Atölyesi, Mesleki ve teknik eğitimin önemini vurgulamak başlıkları altında, Meslek Liselerinin önemi ve mesleki ve teknik eğitim veren okullara karşı oluşan olumsuz algının kırılmasını sağlamak adına ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.