MERMERCİ ÜCRETLERİ YETERSİZ Çalışma ve İş Kurumu Afyonkarahisar İl Müdürü Erdem Ünlüyalvaç, Afyonkarahisar’ın lokomotif sektörlerinden birisi olan mermercilik sektörünün personel talebini karşılamakta sıkıntı çektiklerini belirtti.
Çalışma ve İş Kurumu Afyonkarahisar İl Müdürlüğünün verilerine göre Afyonkarahisar’da Ekim ayı itibari ile açık iş sayısının 3 bin 394 olduğunu söyleyen Ünlüyalvaç, “Yani 3 bin 394 tane firma bize eleman istemek için müracaat etmiştir” dedi. Afyonkarahisar’ın iş gücü piyasasında ağırlıklı olarak mermer sektörü olduğunu söyleyen Ünlüyalvaç, “Afyon’da termal oteller ve büyük kurumsal işyerleri olan çağrı merkezleri de yoğun olarak eleman talebinde bulunan sektörlerin başında geliyor. En büyük ağırlığı bu 3 sektör oluşturmaktadır. Bunların içerisinde termal oteldeki ihtiyaçları rahat karşılıyoruz. Çağrı merkezi ihtiyacını da karşılamaya çalışıyoruz, ama maalesef mermer sektöründeki ihtiyacı karşılayamıyoruz. Çünkü genelde ağır iş olması nedeniyle ve ücretler tatminkar olmadığı nedeniyle talep karşılanamamaktadır” dedi.
AFYONKARAHİSAR’DA İŞ BEĞENİLMİYOR DEMEK ÇOK KATI OLUR
Afyonkarahisar’da 2012 yılı içerisinde 2 bin 416 kişiyi iş başı yaptırdıklarını söyleyen Erdem Ünlüyalvaç, söyle konuştu:
“Karşılayamadığımız taleplerin birçoğu da göndermiş olduğumuz kişilerin işi, çalışma şartlarını ve saatleri beğenmemesinden kaynaklanıyor. Bir kısmı da işverenin, işçiyi beğenmemesinden kaynaklanmaktadır. İşsiz sayısı Ekim ayı başı itibariyle 19 bin 123 kişidir. Bizim buradaki işsizlerimizin birçoğu iş beğenmiyor. İş beğenmemekten dolayı oluşan bir artış var. Bir de işverenin aradığı özellikleri taşıyan işçi bulamadığı için de kaynaklanmaktadır. Ama yine de Afyonkarahisar’da iş beğenilmiyor demek çok katı olur. Bu konuda bizim mesleki eğitimlerimizde mevcuttur. Mesleki eğitimlerde bin 608 kişiyi mesleki eğitimden geçirdik. Bu kursların tamamı da istihdam garantili kurslardı. Özel sektörden olan açık iş taleplerinde biz hemen hemen yüzde 80’lere varan bir talebi karşıladık.Bu haftanın işsizlik raporuna göre 102 tane açık iş mevcut 3 tanede özürlü işçi talebi bulunmaktadır. Şu anda kuruma gelen taleplerde her türlü işçi bulunmaktadır. Yani çok spesifik bir özelliğe sahip bir meslek kurumunda işveren müracaat etse belki bulamaz ama ben çalışmak istiyorum açım diyen ve iş ayrımı yapmayan biri asgari ücret seviyesinde iş bulabilir.”