18 – 21 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenen Marsyas Festivali ilçemizde dolu dolu geçti. Havanın yağışlı olması nedeniyle açık hava konserleri İYAŞ ve Park Ala konferans salonlarına alındı. Festivalin ilk günü açılış programı sonrasında; resim, seramik ve fotoğraf sergileri gezildi. Açılış programı ve konuşmalar İYAŞ konferans salonlarında yapıldı. 

Festival Genel Koordinatörü Fakı Can Yürük yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi;”Afyonkarahisar’ın güzide ilçesi Dinar’da başladığımız kültür ve sanat içerikli festivalimizin bu yıl sekizincisine erişmenin mutluluğu içindeyiz. Uluslararası Marsyas Kültür, Sanat ve Müzik Festivalindeki heyecanımız ve tutkumuz festivale ilk başladığımız gün ki gibi devam etmektedir. Festivalin başından beri yegâne amacımız, farklı ve nitelikli bir festival kültürü ile sanat etkinliklerinin Dinar’da yaygınlaşmasına katkıda bulunmak. Dinar’ı tanınmış bir festival kenti haline getirmek. Festival ile Dinar halkı arasında bağ kurmak, sanat yoluyla Dinar’ın sosyo-kültürel ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak olmuştur.

Sizlere bu yıl 8. sini düzenleyeceğimiz festivalin içeriğinden kısaca bahsetmek istiyorum. 

-MÜZİKBİLİM GÖZÜYLE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ANADOLU’NUN NEFESLİ ÇALGILARI, konulu PANEL.

-DİNAR VE BÖLGESİ ARAŞTIRMALARI, konulu SEMPOZYUM.

-BİZİM MAHALLE adlı BELGESEL gösterimi.

-DİNARDA ZAMAN ve MEKÂN adlı FOTOĞRAF SERGİSİ.

-SERAMİĞİN SESİ IV adlı ULUSLARARASI KATILIMLI KARMA SERAMİK SERGİSİ.

-SESTEN RENGE VIII adlı KARMA RESİM SERGİSİ.

-DİNAR BÖLGESİNE AİT KÜLTÜREL VARLIKLARIN KATI MODELLERİ VE ENSTELASYON   ÇALIŞMASI adlı İÇ MİMARLIK SERGİSİ.

-KRAL MİDAS adlı ÇOCUK TİYATROSU ve son olarak,

-Türk sanat müziğinden, klasik müziğe, rock ve pop müziğinden Türk halk müziğine kadar geniş bir yelpazede gerçekleşecek olan 30’a yakın konser etkinlikleri.

2010 yılında başladığımız ilk festivalimizden bu güne, geniş kapsamlı bir ekip, akademik bir disiplin içinde özveri ile çalışmıştır. Bu bağlamda festivalin 8. yıla erişmesindeki büyük özverisi ve desteği ile festivali ayakta tutan Dinar Belediye Başkanı Sayın Saffet Acar’a. Saygıdeğer ve emektar Dinar Belediyesi Çalışanlarına. Her türlü desteği ve katkısıyla bizi hiç yalnız bırakmayan Festival Sanat Danışmanı Prof. Dr. Sayın Cihat Aşkın’a. Yürütme ve düzenleme kurulu başkanlıklarını yapan Güzel Sanatlar Fakültemizin, Konservatuvarımızın ve Dinar Meslek Yüksek Okulumuzun değerli yöneticileri, eğitimcileri ve öğrencilerine. Bizleri her zaman can-ı gönülden destekleyen ve her türlü yardımları ve misafirperverlikleri ile bizleri mutlu eden çok sevgili sanatsever değerli Dinar halkına çok teşekkür ederim. 

Kültür, sanat ve sevgi dolu bir festival olması dileğiyle. Saygılarımı sunarım.” dedi

Belediye Başkanı Saffet Acar ise yaptığı açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi;”18 Mayıs tarihi itibari ile bu yıl 8.sini düzenlediğimiz, Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivalimiz konserler ile paneller ile sergi ve sempozyumlar ile dolu dolu başlamıştır. Dinar bugün “Dünyada ilk müzik yarışmasının yapıldığı yer olarak resmi belgelere geçmiştir. Bu öncelikle medeniyetler bölgesi Anadolu’muz için azımsanmayacak kadar büyük bir başarıdır, bu olgunun Dinar’da olması ise bizler için apayrı bir gurur kaynağıdır. Ben şahsım ve belediyem adına emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Bir şehirde kültür var ise, müzik, sanat var ise o şehir gelişim için açıktır, o şehirde ticaret, sanayi, ekonominin geleceği parlaktır bunu şimdiden ön görebilmek mümkündür. Dinar küçük bir şehir ancak Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali, ilçemizi farklı bir havaya sokan, güzelleştiren ve toplumumuzun kafasında bir medeniyet kenti olduğumuzu düşündüren bir şehir olma yolunda ilerleten önemli bir uluslararası festivaldir. Bugün burada çok değerli hocalarımızın ve öğrencilerimizin araştırmalarda bulunduğu Dinar Bölgesi araştırmalarını dinlemek için bir araya geldik buradan Dinarımızın geçmişinde bilmediğimiz çok şeyleri öğrenerek ayrılacağımız başarılı bir sempozyum geçirmenizi diler saygı ve sevgilerimi sunarım.” Dedi

Yapılan açılış konuşmaları sonrasında Cihat Aşkın ile Ceyhun Güneş ve CAKA konseri sahne aldı. Dinar Belediye Bandosu konseri, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rock Grubu Konseri, Destar Tasavvuf Konseri ve Çetin Akdeniz Konseri düzenlendi. Dinar Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda ise “Müzik Bilimi Gözüyle Geçmişten Günümüze Anadolu’nun Nefesli Sazları” isimli Panel ve “Dinar Bölgesi ve Araştırmaları” isimli Sempozyumlar düzenlendi. “Bizim Mahalle” isimli Belgesel sunumu ise İYAŞ konferans salonunda yapıldı. Marsyas Festivali’nin ikinci gününde ise Kıymet Şen Sanat Yönetmenliğinde “Frig Çocuk Tiyatrosu” sahne aldı. Tiyatroya ise ilgi yoğun oldu. Seven 7 Tayfa Grubu Konseri, Aşıklar Buluşması ve Orhan Hakalmaz konserleri ile festivalin ikinci günü de dolu dolu geçti. Festivalin ikinci gün programlarına Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, Afyonkarahisar İl Garnizon Komutanı Tuğg. Şahin Kılıçaslan ve İl Jandarma Komutanı Albay Orhan Sırma katıldı. Vali Yıldırım’a Dinar Kaymakamı Mustafa Şahin ve Belediye Başkanı Saffet Acar refakat ederek sergi tanıtımı ve festival içeriği hakkında bilgi verdiler.  

Marsyas Uluslararası Kültür, Sanat ve Müzik Festivalinin üçüncü ve dördüncü gününde ise; Dinarlı Öğrenciler Flüt Konseri, Zen-Elhan Bayanlar Topluluğu Konseri, Ali Kurtuluş Şaylı Anadolu Rock Konseri, Anadolu’dan Üfleme Sazlar Konseri, Grup Mecaz Konseri, İnanç Menekşe Konseri, Efecan Şengül THM Konseri, Dinarlı Aşık Kul Mercan Konseri düzenlendi ve festivalin kapanış programı Umut Akyürek TSM Solo Konseri ile son buldu.