Maden Mühendisi ve maden danışmanı Nurettin Duman'dan maden firmalarına  uyarı...

Gözden kaçırmayın

Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..Afyon'da piyasalar güne nasıl başladı?..

Maden Mühendisi ve maden danışmanı Nurettin Duman'dan maden firmalarına uyarı...

Maden Mühendisi Nurettin Duman'ın, maden firmalarını ilgilendiren önemli açıklaması şöyle:

Maden ruhsat bedellerinin yatırma süresi: 

Normal süresi 31 Ocak 2023 olan maden ruhsat bedellerini yasal faiziyle ilgili bankalara 3 Temmuz 2023 Pazartesi günü mesai bitimine kadar ödenmesi gerekmektedir. Bedeli ödenmeyen ruhsatlar, ikinci bir bildirim olmaksızın iptal edilecektir.  

Maden ruhsatı devlet hakları

2022 yılına ait maden devlet hakları 3 Temmuz 2023 Pazartesi günü mesai bitimine kadar ilgili bankalara faizsiz ödenebilecektir. Bu süre içerisinde ödenmeyen devlet hakları daha sonra vergi dairesine faiziyle ödenebilir. Ödenmeyen devlet hakları için gecikme faizi haricinde bir yaptırım olmamaktadır. 

 

Maden Ruhsatı Harç Maliyetlerinin Düşürülmesi

1. Ruhsat küçültme 
Maden sahalarında ekonomik rezerv ve ileriki yıllarda kullanma ihtiyacı olmayan kısımları iyi bir AR-GE yapıldıktan sonra terk edilerek ruhsat küçültme yapılabilir. Ruhsat alanları küçüldükçe ruhsat bedeli ve buna bağlı devlet hakkı bedeli düşürülecektir. 

2. Ruhsat birleştirilmesi
Aynı firmaya ait mücavir olan 2 veya daha fazla ruhsat alan sınırlamalarına dikkat edilerek birleştirilip tek ruhsat haline getirilebilir. Bu durumda birden fazla ruhsat bedeli ve devlet hakkı yerine tek ruhsat bedeli ve devlet hakkı ödenecektir.

3. Geçici tatil işlemi
Bilindiği üzere son 5 yıl içinde 3 yıl ve daha fazlası üretim yapılmaması, bu süreler içinde projede beyan edilen yıllık üretim rakamının % 30 undan az üretim yapılması durumunda idari para cezası ve tekrarında ruhsat iptaline kadar giden yaptırımlar vardır. Firmalar niçin çalışma yapamadıklarını (ekonomik sebepler, pazar daralması vb.) belgeleyerek geçici tatil talebinde bulunarak İdari Para Cezasının önüne geçebilirler.

4. Ruhsatın tamamen terk edilmesi

Kısa vadede rezervlerin ekonomik olmadığı kanaatine varılan ruhsatlar terk edilebilir.

 

Maden Mühendisi & Maden Danışmanı

Nurettin Duman