Lokman Özkul'un Afjet Afyonspor-Bodrumspor maç değerlendirmesi...

Afyonspor’dan Tatsız 2.Yarı Başlangıcı

Antalya kampı ve Afyonkarahisar’daki hazırlık döneminden sonra çok soğuk bir pazar gününde, soğuğa rağmen şehrin dört bir yanından gelen 10.000 e yakın taraftarın desteğiyle Afjet Afyonspor-Bodrumspor maçına çıktı. Beklenti mutlak galibiyetti lakin hayal kırıklığı ile biten bir karşılaşma oldu.

Ahmet Çalık için saygı duruşunda bulunuldu maç öncesinde, tekrar rahmet diliyoruz.

Afyonspor maça iyi başladı, yeni transferler sol bek Ömer İnan ve açık Burak Çoban’ı 11 de gördük. Bir 15 dakika iyi oynandıktan sonra Bodrum Spor kontrolü eline aldı. Alanı kendi adlarına iyi kapatıp organize ataklarla kalemize doğru yüklendiler. Arka arkaya da iki gol buldular.

İlk golde kaleci Anıl kısa mesafeden kafa vuruşunu harika bir refleks göstererek kurtardı lakin dönen topta savunmamız iyi kapatamayınca gol geldi. İkinci golde savunmadan çıkarken genç Emre’nin Erhan’a pas vermekte gecikmesi ve kaptırılan top gol getirdi rakip takıma. İki şok gol takımı demoralize etti ve toparlanmakta zorlandı. Pozisyon olarak Doğukan’ın şutunu Bodrum kalecisinin kornere çelmesi, yine Doğukan’ın karşı karşıya kalecinin üzerine vurması, dönen topu Erhan’ın üstten auta atması ve ters kafa topunda Fatih’in topa müdahale edip gol yapacakken buz alanda kayması sonucu golden olduğumuzu belirtebiliriz. Güney kale önündeki kalede buz alan oyunu çok olumsuz etkiledi özellikle de bizim adımıza.  İlk yarı 2-0 rakip takımın üstünlüğü ile sona erdi.



İkinci yarı değişikliklerle bir şeyler değişir diye düşünüyorduk. İkinci yarı başlangıcında genç Emre’nin yerine Hamza Ok’un, Erdinç’in yerine Alper’in oyunda olduğunu gördük. Yerinde bir değişiklikti yalnız Hamza’nın beklentileri karşılayacak performans göstermesine tanık olmadık. Bodrum Spor ikinci yarıda da üstün oyununu sürdürdü en azından akıllı oynadı kalesinde pozisyon vermediği gibi pozisyonlara da girdi. Kaleci Anıl farkın açılmasını kurtarışlarıyla engelledi. İkinci yarıda ciddi bir pozisyonumuzu hatırlamıyorum. Yapılan değişikliklerde takıma bir hareket getirmedi rölantide çalışan bir motor gibiydi takım.Nasıl geri çevirebilecektik maçı böyle bir oyun anlayışıyla. En son oynanan resmî maç Fenerbahçe maçı takıma olumsuz etki etmiş. Fenerbahçe’nin sonuç çıkarmayan o top çevirme anlayışı bizim takıma da sirayet etmiş. Bir de oyuncularda bu maçtan dolayı farklı bir anlayış oluşmuş sanki. Fenerbahçe maçında mücadeleci futbolunuzdan dolayı takdir gördünüz futbolcu arkadaşlar. Bu maçta o mücadelenin yarısını görmedik.

Gerçek nedenleri görmek yerine başka sebepleri gündeme getirerek mücadelesizliğin üzerini ört bas etmeyelim. Maç sonuçta 0-2 Bodrum Spor lehine sonuçlandı. Çok önemli üç puan kaybettik.



Cem hocayı çok severim takdir de ederim lakin bu mağlubiyet ona yazar. Neden derseniz; yeni transferlerin iyi giden bir takım kurgusuna hemen monte edilmesi doğru bir tercih değildi öncelikle. Alper Tursun ve Melik Derin oyunda olması gerekirken yedekte olmalarını yadırgadım açıkçası. Elbette formları yerindeyse monte edilir yeni transferler ama hemen bu süreçte ve bu önemli maçta değil. Ayrıca Celal Hanalp’tan bir bekten 10 numara çıkarma girişimini de yadırgadım açıkçası. Olmadığı da acı bir tecrübeyle test edilmiş oldu. Takım da maça yeteri kadar motive edilememiş gördüğüm kadarıyla. Fizik ve motivasyon olarak hazır değildi. Takımın santrafor ve açık ihtiyacı en göze çarpan eksiklik. Transfer sezonu kapanmadan bu eksiklikler giderilmelidir. Afyonspor’un menfaatleri için biz de hemşehrimiz iki gurbetçi oyuncu önerdik biri 8 numara pozisyonunda oynayabilen diğeri de iki açıkta da oynayabilen sol ayaklı bir oyuncu. Arada menajer filan da yoktu ama ilgilenmediler canları sağ olsun. 

Maçta her zaman ki gibi görevini yapan kaptan Nazmi ve kaleci Anıl’ı gördük onun dışında diğer oyunculardan beklediğimizi alamadık performans itibariyle. Bodrum Spor’da Süper Lig tecrübesi olan Yekta Kurtuluş ve Burhan Eşer ( yedek dahil oldu) vardı. Rakipte en çok göze çarpan oyuncu stoper bölgesindeki Süleyman Özdamar’dı. Atakları kesti takımı adına atakları defanstan yönlendirdi, kaptan Erkan’da takımı adına iyilerdendi. İzlandalı forvet izlenimi veren Berk İsmail’de golünün yanı sıra takımına ciddi katkı sağlayanlardandı. 77 numaralı oyuncu sol bek Cenk’te çok kıvraktı ve takımı adına önemli müdahaleler de bulundu. Maç sonrası yorumlara baktığımda hakem heyeti ciddi anlamda suçlanıyordu. Hakem heyetinin yanlış kararları oldu lakin maçın skoruna etki edecek ciddi yanlışlarını görmedim.

Orta hakem gol attık da golümüzü mü vermedi? Penaltı oldu da penaltımızı mı vermedi? Ofsayt gerekçesiyle golümüz mü iptal edildi. Rakip takım ofsayttan mı attı golleri? Ben bir izleyici ve yorumcu olarak böyle bir duruma şahit olmadım. Maç önü sonrası rakip takımla yakın davranışları olmuştur, kulüp açıklaması onu gösteriyor böyle bir durumu asla doğru kabul edemeyiz. Saha içine baktığımızda, numaralı tribün önündeki yardımcının bazı ofsayt yanlışlarına tanık olduk. Orta hakem de bazı takdir hataları dışında ciddi bir yanlışlığa neden olmadı diye düşünüyorum.

Gerçek nedenleri görmek yerine başka gerekçelere yönelmek bizi yanlış yöne sevkeder. Gündüz vakti gözlerimizi kapatmakla sadece kendimize gece yaparız, gündüz olduğu yerde duruyordur. Asıl sorunları görüp ona göre önlem almalıyız, saygılarımla..

Lokman ÖZKUL
Spor Yazarı ve Yorumcu 
[email protected]