Orman ve Su İşler Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü Afyonkarahisar

Bölge Müdür V. Mahmut TEMEL ;  yaban hayvanları için yem, saman ve ot stoku ile kış hazırlığı yapılışı ile ilgili basın açıklamasında bulundu .



KUŞLAR İÇİN YEMLİKLER YAPILDI

Mahmut TEMEL’in basın açıklaması şu şekilde;

“Zor ve uzun geçen kış şartlarında yaban hayvanlarının besin bulmakta yaşadığı sıkıntılara bir parça çare olmak amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parlar 5.Bölge Müdürlüğünce gereken planlama ve hazırlıklar unutulmadı. Bölge Müdürlüğü olarak 50.500 kg’ lık yem, saman ve ot stoku ile kış hazırlığı yapıldı. Yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan arazide ot ve yem bulmakta zorlanan, beslenme sıkıntısı yaşayan yaban hayvanlarına, yaşadıkları ortamlara her yıl yem, ot ve saman bırakılarak onların yaşamlarına bir nebze de olsa destek olunmaktadır.

Bu çerçevede arazide yaban hayvanları için şu ana kadara 42.780 kg yemleme yapılmış olup, kış şartlarına göre devam edecektir.

Yemleme çalışmaları genellikle yılkı atları, kızıl geyik, karaca, kuşlar ve tavşan gibi yaban hayvanı türlerine yönelik yapılmaktadır.

Bu yıl ilk kez Bölge Müdürlüğümüze bağlı illerde arazide kesif ve tane yemlerle yemleme yapmaya uygun, ıslanma sonucu oluşan yemlerdeki küflenme ve bozulmanın önüne geçecek, doldurulabilir PVC yemliklerle yemleme de yapılmıştır. Bu yemlikler ile yapılan yemlemede yaban hayvanlarının bunları kullandıkları ve buradan yem yedikleri foto kapanlarla izlenerek tespit edilmiştir.

Bu kış sezonunda yeni bir uygulama olarak kuşlar için meskûn mahallerde cami bahçelerinde, okul bahçelerinde bulunan ağaçlara deneme amaçlı olarak yemlikler yapılarak asılmıştır. Yemlikler, yem tükendikçe içeriden yem veren, yem israfı ile bozulmanın önüne geçecek otomatik bir sisteme sahiptir. Bu yemliklerin ahşap olanları da tasarlama aşamasında olup tamamlanınca kullanımına sunulacaktır. Bu kuş yemliklerinin takibi sonucunda kuşların kullanımı sonuçlarına göre tüm Türkiye’de yaygınlaştırılacaktır.

Bölge Müdürlüğümüz olarak yaban hayvanlarının aç kalmamaları için yemleme çalışmalarına son derece önem verilmekte olup, çalışmalar tüm kış ayları süresince devam ettirilecektir.” Dedi.