Afyonkarahisar Belediyesi'nin katkılarıyla Eğitimci-Yazar Veli Cengiz'in 2014-2018 yılları arasında çeşitli basın kuruluşlarında yazdığı makalelerden derlediği "Mutlu Kalınız"  isimli kitabı Taş Medrese'de düzenlenen programla tanıtıldı.

Gözden kaçırmayın

Milli Eğitim organizasyonuyla ooşkulu Cumhuriyet TiyatrosuMilli Eğitim organizasyonuyla ooşkulu Cumhuriyet Tiyatrosu



      Afyonkarahisar Belediyesi'nin katkılarıyla Eğitimci-Yazar Veli Cengiz'in 2014-2018 yılları arasında çeşitli basın kuruluşlarında yazdığı makalelerden derlediği "Mutlu Kalınız"  isimli kitabı Taş Medrese'de düzenlenen programla tanıtıldı.

            Kültür yayınlarda altın çağını yaşayan Afyonkarahisar Belediyesi, çok özel ve anlamlı bir eseri daha Afyonkarahisar'a ve edebiyat dünyasına kazandırdı. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban döneminde Kültür ve Sosyal işler Müdürlüğü bünyesinde basılan 42, Afyonkarahisar Belediyesi tarihinde ise 56. kültür yayını olan  "Mutlu Kalınız" kitabı Taş Medrese'de düzenlenen tanıtım programının ardından okurlarıyla buluştu.

                Afyonkarahisar Belediyesi'nin katkılarıyla Eğitimci-Yazar ve Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Veli Cengiz tarafından hazırlanan kitabın tanıtım etkinliği büyük ilgi gördü. Programa, Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Özel Kalem Müdürü Mehmet Savaş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık, Belediye Meclis Üyeleri; İbrahim Yıldız ile Ahmet Hastürk, Yüntaş A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Sarlık ve çok sayıda davetli katıldı.

                Tanıtım programında konuşan Eğitimci-Yazar Veli Cengiz, 2014-2018 yılları arasında çeşitli basın kuruluşlarında yazdığı makalelerden derlediği kitabının, Kültür ve Sosyal işler Müdürlüğü tarafından dört dörtlük bir şekilde hazırlandığını söyledi. Katkılarından dolayı Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'a, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık'a ve ekibine teşekkür eden Veli Cengiz, yazdığı makaleleri 'mutlu kalınız' cümlesiyle tamamladığını, bu yüzden kitabının ismini de 'Mutlu Kalınız' olarak belirlediklerini sözlerine ekledi.

                Güzel bir eseri daha ilimize kazandırmanın bahtiyarlığını yaşadıklarını belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise, Veli Cengiz'in makalelerinde yazdığı ilimize ve ülkemize dair pek çok konunun kitapta yer aldığını söyledi. Cengiz'in yıllarca öğretmen, okul müdürü ve milli eğitim idarecisi olarak ilimize ve ülkemize hizmet etmiş değerli bir eğitim emeklisi olduğunu kaydeden Başkan Çoban, konuşmasını, "Sadece ilimizde ve ülkemizde yaşayan insanlar değil tüm dünya insanları mutlu kalsın" sözleriyle tamamladı.

                Yapılan bu konuşmaların ardından Eğitimci-Yazar Veli Cengiz,  Vali Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile tanıtım programına katılan tüm davetlilere imzalı kitaplarını takdim etti.



KÖŞE YAZISI DEYİNCE

            Afyonkarahisar basınında kaleme aldığı köşe yazıları ile yakından tanıdığımız Veli Cengiz’in ilk kitabını, hayatında en çok kullandığı cümle ile “Mutlu kalınız” ismiyle sizlere ulaştırıyoruz. Veli Cengiz; eğitimci, köşe yazarı ve görev aldığı sivil toplum kuruluşu yöneticiliği ile hepimizin yakından tanıdığı, kendine has kişiliği ile dikkat çeken bir büyüğümüzdür. Uzun yıllar Milli Eğitimin tüm kademelerinde öğretmen ve Milli Eğitim Müdürlüğüne kadar uzanan yöneticilik geçmişinde başarılı olmuştur.

             Veli Cengiz’in şu anda sürdürdüğü Atatürkçü Düşünce Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanlığı görevi dışında en büyük özelliği günlük son derece yerel olarak yazdığı köşe yazılarıdır. Öğretmenliğinde bile çeşitli mahlaslarla yazdığı köşe yazılarıyla toplumun ihtiyaçlarına ve sorunlarına dikkat çekmiştir. Emekli olmasından bu yana sürdürdüğü köşe yazarlığı sırasında Eğitimci Veli Cengiz, şehrimize yapılan yatırımları, önemli kültür ve sanat etkinliklerini, toplumumuzu derinden etkileyen sosyal olayları ve geçmişten günümüze Afyonkarahisar’da yaşanan gelişmeleri bu köşe yazılarında konu edinmiştir.

          Gazete 3’te haftanın belli günleri yayınlanan köşe yazılarını dikkatle okuyan bir okuyucusu olarak Veli Cengiz Hocamıza, Afyonkarahisar Belediye Başkanı olarak minnettarım. Köşe yazılarında konu, hep Afyonkarahisar ve şehrimizde yaşanan olaylar olduğu için. Köşe yazılarında dikkatimizi çeken başka bir yönde Veli Cengiz’in şahit olduğu, içinde bizzat yaşadığı olayları tüm yönleriyle yazarak sunmasıdır. Aldığı her daveti önemseyen “Davete icabet gerekir.” ananesiyle her etkinliğin içerisinde bulunmaya çalışan Veli Cengiz, toplumuzda kaybolmakta olan bir erdemi bizlere o asil duruşuyla yaşatıyor. Şehrin kültür ve sanat yaşamına dair birçok gelişmeyi Veli Cengiz’in kaleme aldığı yazılarından öğreniyoruz. “Şehrimizde iyi şeyler de oluyor.” düşüncesiyle yazılarına yön veren Veli Cengiz’in bu anlayışı tüm günlük yazılarında göze çarpıyor.

              Afyonkarahisar Valiliğimizin, Afyonkarahisar Belediyemizin, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve özellikle son dönemde artış gösteren kültür ve sanat derneklerimizin etkinlikleri bu yazılarında gündeme geliyor. Günlük yaşamımızda insan davranışlarında görülen erozyonun da konu edinildiği yazılarında bu davranışlarımızın ne olması gerektiği konusunda eğitimci gözüyle Veli Cengiz’in görüşlerini kitapta görüyoruz. Yazılarında ben yerine, biz diyen Veli Cengiz zaman zaman kendi hayatından da bahsederek yaşadıklarını, karakterinin gelişmesindeki olayları da dile getiriyor. Kitabımızda Afyonkarahisar’ın geçmiş ve günlük yaşamına dair bazı izlere de rastlamak mümkün. Bu yönüyle de Veli Cengiz, geçmişten-geleceğe bir not bırakıyor. Hiç kaybolmayan notların yazılı olanlar olduğunu önemle belirten Veli Cengiz, Afyonkarahisar hafızasına bu kitabıyla hizmet ediyor.

             Okuyucularımızın, bu kitabı okurken çok değişik ve farklı konularda bilgileneceğini, bunun da kitabın hiç sıkılmadan hemencecik okunmasını sağlayacağını düşünüyorum. Kitabı baskı öncesi incelediğimde ilk hissim bu oldu. Veli Hocamın günlük yazılarına, öykülerine sağlıkla devam etmesini diliyorum. Biliyorum, Veli Hocamız; yazmaya, üretmeye ve bizler için düşünmeye devam edecek. Bir bilgenin dediği gibi düşünüyorsak varız. Elinizdeki kitap Belediyemizin 56. yayını olarak sizlere ulaşıyor. Artan bir heyecanla Belediye olarak daha çok yayın çıkarmaya, bilgiyi paylaşmaya devam ediyoruz. Kültür ve sanat, Belediyemizin görevli olduğu alt ve üst yapı yatırımları kadar vazgeçilmezdir. Alt ve üst yapı yatırımlarımız kentimizin ihtiyaçlarını giderirken, kültür ve sanat insanımızın ihtiyacıdır.

           Bu düşüncelerle kitabımızın yazarı Eğitimci-Yazar Veli Cengiz Hocamıza Afyonkarahisarlılar adına teşekkür ediyorum. Kitabımızın yayına hazırlanmasında emeği bulunan Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz E.Emel Sarlık, Grafiker Ramazan Gölcük ve kültür yayınlarımızın son kontrollerinde bütün metinleri tek tek okuyarak tashih eden Yüntaş Genel Müdürümüz Mehmet Sarlık’a emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Gazetelerde; haberler olduğu gibi verilirken, haberlerin eleştirildiği hür yorumlar köşe yazılarında yapılır. Köşe yazıları bu yönüyle değerlidir. Afyonkarahisar basınında günlük yazılarıyla şehrimizin gelişimine katkıda bulunan tüm köşe yazarlarımıza bu vesile ile teşekkür ediyorum. Kitabımızı, yüreği Afyonkarahisar sevgisiyle atan tüm okuyucularımıza hediye ediyorum.

 

                                                                                                 Burhanettin ÇOBAN

                                                                                                 BELEDİYE BAŞKANI

 

ÖNSÖZ

             Bu satırları penceremden giren püfür püfür esen yelin getirdiği mis kokuların eşliğinde yazıyorum. Ayırt etmeye çalışıyorum; önce hanımelini, ona karışmış iğdenin ama hâkim olan ıhlamurun ince güzelliğinin ve parfümleri kıskandıracak kokusunun eşliğinde bir haziran sabahında yazıyorum.

   Bu şehir, Afyonkarahisar; doğduğum, büyüdüğüm, yaşadığım şehir. Dünüm bugünüm. İnsanların yaşadıkları kente karşı görev ve sorumlulukları olduğuna inanmışımdır her zaman. İnsanıyla, tarihiyle, coğrafyasıyla ve daha pek çok zenginliğiyle ülkemizin en saygın şehirlerinden biridir bu kent. “Tarihin kazanıldığı topraklardasınız.” Cümlesini okuduğumda kendimi bir hoş hissederim, mutlu ve gururlu. İşte bu nedenle yaşadığım kente borçlu hissetmişimdir kendimi. Ve kendimce de bu borcumu ödemeye çalıştım.

            Yaşadığım bu kentin en güzide okullarından birinde “Süleyman Demirel Fen Lisesi’nde yıllarca matematik öğretmeni olarak çalıştım ve yüzlerce öğrenci yetiştirdim ülkem için. Onlara kareyi, kübü, integrali yani matematiği öğrettim. Hep şu soruyla karşılaştım; “Matematik öğretmeni edebiyatla uğraşır mı?” Bu edebiyatçıların işi dediler: Evet doğru ama hayatın kendisi zaten bir matematik değil mi? Denklemi doğru kuramazsanız, yaşamı da yönetemezsiniz. Doğal olarak edebiyatın da temeli matematik. Doğru denklemle yolum edebiyatta kesişti ve kendimi bir şeyler yazarken buldum. Tabii benimkisi bir özlem ve hobi olarak yazmak. Ardı ardına kitaplar, kitaplar ve yine kitaplar var. Okudum, okudum, okudum ve okudukça büyüdüm ve zenginleştim. Ve düşüncelerimi insanlara aktarmak, onlarla paylaşmak istedim. Yazdım; bazen hikâyeler yazdım, bazen anılar yazdım, bazen de olayları yorumlarımla aktarmak istedim. Ama hepsinin içeriğinde kent vardı yaşamıyla ve insanıyla. Ve yine bir gün dedim ki “Bunlar kalıcı olmalı.” kent kültürünün güzelliği zenginliği bir kez daha belgelenmeli. Çünkü en güzel kanıt belgedir. Ve bu düşüncelerle bu kitapçık oluştu. İçinde yaşam var, içinde anı var, içinde söz var, içinde düşünce var ve içinde sevi var.

MUTLU KALINIZ…